CELEBRITIES

O Viggo Mortensen μπορεί και να είναι straight, μπορεί και να μην είναι. «Και ειλικρινά να μην σας νοιάζει»

Invision/AP Taylor Jewell

Ζούμε μια εποχή κατά τη διάρκεια της οποίας γίνεται πολύς λόγος για το αν είναι σωστό ή όχι, straight ηθοποιού να παίζουν ρόλους γκέι χαρακτήρων ή ακόμα ηθοποιοί cis gender να παίζουν trans άτομα στην μεγάλη ή μικρή οθόνη. Υπό αυτό το πρίσμα ο Viggo Mortensen κλήθηκε να σχολιάσει την επιλογή του να παίξει τον ρόλο ενός γκέι άνδρα στη νέα του ταινία “Falling”.

Ο Viggo Mortensen ο οποίος σκηνοθετεί την ταινία, θα υποδυθεί τον John, έναν γκέι άνδρα ο οποίος καλεί τον συντηρητικό πατέρα του, Willis, να ζήσει με τον ίδιο και τον σύζυγό του, Eric (τον ρόλο ενσαρκώνει ο Terry Chen), όταν αρχίζει να εκδηλώνει συμπτώματα άνοιας. Ο 62 ετών ηθοποιός που έκανε αίσθηση υποδυόμενος τον Aragorn στην τριλογία «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», υπερασπίστηκε αυτή του την επιλογή μιλώντας στους “The Times“.

«Κοίτα, αυτή είναι η εποχή στην οποία ζούμε και πιστεύω ότι είναι υγιές που έρχονται στην επιφάνεια αυτά τα θέματα. Η σύντομη απάντηση είναι ότι δεν σκέφτηκα ότι είναι πρόβλημα αυτό. Και οι άνθρωποι με ρωτούν “Και τι γίνεται με τον Terry Chen (που παίζει τον σύζυγό μου στην ταινία) είναι ομοφυλόφιλος;”. Και η απάντηση είναι ότι δεν ξέρω και δεν θα είχα ποτέ το θράσος να ρωτήσω κάποιον αν είναι ή δεν είναι γκέι, κατά τη διάρκεια των castings», είπε ο ηθοποιός.

Τα «συμπεράσματα» και η εντελώς προσωπική ζωή του Viggo Mortensen

Ο ίδιος στη συνέχεια αναφέρθηκε στην δική του ιδιωτική ζωή και στα συμπεράσματα που βγάζει ο ΄Τύπος γι’ αυτήν. «Και που ξέρετε για τη δική μου ζωή; Συμπεραίνετε ότι είμαι εντελώς straight. Μπορεί να είμαι. Μπορεί και να μην είναι. Και ειλικρινά να μη σας νοιάζει», σημείωσε ο Viggo Mortensen. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, «Θέλω η ταινία μου να δουλέψει και ο χαρακτήρας του John να είναι αποτελεσματικός. Οπότε αν πίστευα ότι δεν είναι καλή ιδέα, δεν θα το έκανα». Και κάπου εδώ πρέπει να μπήκε η τελεία και η παύλα στο ζήτημα.

Ο Viggo Mortensen έχει κρατήσει την προσωπική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας σε όλη την πορεία της καριέρας του. Ο τρεις φορές υποψήφιος για Όσκαρ ηθοποιός, που ασχολείται επίσης με τη συγγραφή, την φωτογραφία και άλλες μορφές τέχνης, ενώ έχει και τον δικό του εκδοτικό οίκο, διατηρεί εδώ και 11 χρόνια σχέση με την Ισπανίδα ηθοποιό Ariadna Gil. Παλιότερα υπήρξε παντρεμένος με την τραγουδίστρια Exene Cervenka και μαζί της απέκτησε τον 32χρονο σήμερα γιο του, Henry.

Μια συζήτηση που φουντώνει στο Hollywood

Η συζήτηση για το αν ετεροσεξουαλικοί ηθοποιοί θα έπρεπε ή όχι να παίζουν ομοφυλόφιλους χαρακτήρες έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια στο Hollywood. Το 2018, ο πρωταγωνιστής του Glee, Darren Criss είχε δηλώσει ότι δεν θα παίζει πλέον γκέι χαρακτήρες. «Υπάρχουν queer ρόλοι που βλέπω ότι είναι απλά υπέροχοι. Αλλά θέλω να είμαι βέβαιος ότι δεν θα είμαι άλλο ένα straight αγόρι που θα παίρνει τον ρόλο ενός γκέι άνδρα», είχε πει τότε ο Darren Chris. Την δήλωση πώς δεν θέλει πλέον να παίζει straight χαρακτήρες έκανε πρόσφατα, o Wentworth Miller, του “Prison Break”, ο οποίος έκανε το δικό του coming out ως ομοφυλόφιλος το 2013.

Τέλος τη δική της οπτική στη συζήτηση έχει δώσει προσφάτως και η Kristen Stewart. Μιλώντας στο Variety με αφορμή την ταινία “Happiest Season” στην οποία πρωταγωνιστεί, η ηθοποιός τόνισε: «Δεν θα ήθελα ποτέ να πω μια ιστορία που θα έπρεπε να πει κάποιος που έχει βιώσει μια αντίστοιχη εμπειρία. Έχοντας ξεκαθαρίσει αυτό, θα πω ότι είναι μια δύσκολη συζήτηση γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να ξαναπαίξω έναν straight χαρακτήρα αν ήθελα να ισχύσει αυτός ο “νόμος” για όλους. Νομίζω ότι είναι μια περιοχή με θολά νερά. Υπάρχουν τρόπου οι άνδρες να πουν ιστορίες γυναικών και τρόποι να πουν οι γυναίκες ιστορίες ανδρών. Αλλά πρέπει να νοιαζόμαστε ειλικρινά».

Τι θα έπρεπε να μας νοιάζει τελικά;

«Κάπως ξέρεις που σου επιτρέπεται να το κάνεις. Αν λες μια ιστορία για μία κοινότητα και δεν είσαι καλοδεχούμενος σε αυτό τότε γ@@@ το. Αλλά αν σε υποδέχονται καλά και γίνεσαι σύμμαχος της κοινότητας και μέρος της και υπάρχει κάτι που σε έφερε εκεί από την αρχή αυτό σε ευλογεί μοναδικά με μία οπτική που μπορεί και να αξίζει. Δεν υπάρχει κάτι κακό στο να μαθαίνουμε ο ένας για τον άλλο. Έτσι βοηθάμε ο ένας τον άλλο να πούμε τις ιστορίες. Οπότε δεν έχω μία σίγουρη απάντηση γι’ αυτό», κατέληξε στην ίδια συνέντευξη η Kristen Stewart.

Μήπως τελικά η καλύτερη προσέγγιση είναι αυτή του Viggo Mortensen. Οι διακρίσεις εξάλλου δεν λαμβάνουν σάρκα και οστά από τη στιγμή που γίνεται μια ερώτηση για τις σεξουαλικές προτιμήσεις ενός ηθοποιού σε ένα casting; Μήπως δεν θα έπρεπε να μας νοιάζει αυτό, αλλά το να διασφαλίζουμε ότι τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας έχουν τις ίδιες ακριβώς ευκαιρίες να πουν και να δημιουργήσουν τις ιστορίες τους με τους υπόλοιπους;

Νομίζω πώς τελικά αρκεί να μας νοιάζει αυτή η διασφάλιση. Κι επίσης να νοιάζει τους ηθοποιούς να ευλογηθούν μοναδικά με τις οπτικές που πρέπει να έχουν λέγοντας την ιστορία τους, όπως είπε η Kristen Stewart. Αρκεί να νοιάζονται για τους χαρακτήρες. Κι εμείς θα είμαστε ευλογημένοι να τους παρακολουθούμε.