CELEBRITIES

O Colin Firth δεν ξέρει αν είναι σωστό που υποδύεται γκέι ρόλους

Invision/AP Joel Ryan

Ο Colin Firth το 2009 και το 2010 γέμιζε τη βαλίτσα του με βραβεία ερμηνείας για τον ρόλο του στην ταινία “A Single Man”, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Tom Ford. Υποδυόταν έναν γκέι άνδρα που είχε χάσει μόλις τον σύντροφό του. Τώρα, υποδύεται ξανά έναν γκέι ρόλο για την ταινία “Supernova”. Σε αυτή ο εξαιρετικός ηθοποιός μαζί με τον επίσης σπουδαίο Stanley Tucci, υποδύονται ένα ζευγάρι που ξεκινά ένα road trip καθώς ο ένας από τους δύο εμφάνισε άνοια.

Με αφορμή τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην ταινία του Harry Macqueen o 60χρονος Colin Firth παραχώρησε συνέντευξη μαζι με τον Stanely Tucci, στο περιοδικό “Attitude”, απο το οποίο ρωτήθηκε αν θεωρεί σωστό ότι υποδύεται γκέι ρόλους παρότι ο ίδιος είναι straight. Ο Βρετανός ηθοποιός παραμένει αναποφάσιστος για το θέμα.

Ο Colin Firth και ο Stanley Tucci απαντούν στο Attitude

«Δεν έχω τελική θέση σε αυτό το θέμα. Νομίζω ότι το ερώτημα αυτό παραμένει ζωντανό. Είναι κάτι που σκέφτομαι σοβαρά και το σκέφτηκα πολύ πριν αναλάβω αυτόν τον ρόλο», είπε ο Colin Firth.

«Όποτε αναλαμβάνω έναν οποιοδήποτε ρόλο, σκέφτομαι πως είναι ανυπόφορο θράσος. Δεν νιώθω πραγματικά ότι έχω το δικαίωμα να υποδυθώ τον χαρακτήρα. Αυτό είναι πάντα το σημείο αφετηρίας μου. Τι ξέρω για τη ζωή αυτού του χαρακτήρα; Πώς μπορώ να υποθέσω ότι βιώνω τις εμπειρίες του, πόσο μάλλον να προσπαθήσω να τις εκπροσωπήσω;», συνέχισε ο ηθοποιός.

O συμπρωταγωνιστής του που είχε υποδυθεί επίσης έναν γκέι χαρακτήρα στην ταινία «Ο διάβολος φορούσε Prada», συμπλήρωσε τα λεγόμενά του με την δική του άποψη. «Για τόσα πολλά χρόνια, οι γκέι άνδρες και γυναίκες έπρεπε να κρύψουν τη σεξουαλικότητά τους στην βιομηχανία του θεάματος για να πάρουν τους ρόλους που ήθελαν. Αυτό είναι το πρόβλημα εδώ. Ο καθένας θα έπρεπε να μπορεί να παίζει όποιον ρόλο επιθυμεί. Αυτό είναι και όλο το νόημα στην υποκριτική», σημείωσε ο ηθοποιός.

Η περίπτωση της Halle Berry και της Hillary Swank

To τελευταίο διάστημα έχει ασκηθεί έντονη κριτική στους star του Hollywood που αν και είναι straight επιλέγουν να υποδύονται ρόλους ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Η Hale Berry για παράδειγμα αποσύρθηκε πρόσφατα από έναν trangender ρόλο που ετοιμαζόταν να αναλάβει μετά από αντιδράσεις που προκλήθηκαν στα social media.

«Είχα την ευκαιρία να συζητήσω τον τρόπο θεώρησής μου για τον επερχόμενο ρόλο ως transgender άντρας και θα ήθελα να απολογηθώ για αυτά τα σχόλια. Ως μη τρανς γυναίκα, τώρα κατανοώ ότι δεν θα έπρεπε να είχα σκεφτεί αυτόν τον ρόλο και ότι η transgender κοινότητα θα έπρεπε να έχει την ευκαιρία να πει τις δικές της ιστορίες», είπε χαρακτηριστικά η Halle Berry.

Η Hillary Swank επίσης που πριν από 21 χρόνια πρωταγωνίστησε στο “Boys Don’t Cry” και απέσπασε Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου ερμηνεύοντας την πραγματική ιστορία του Brandon Teena, ενός transgender άνδρα παραδέχτηκε ότι σήμερα δεν θα έλεγε το «ναι» σε αυτόν τον ρόλο. «Πριν από 20 χρόνια, οι trans άνθρωποι δεν κυκλοφορούσαν λέγοντας “Γεια είμαι trans”. Σήμερα όμως ζουν τη ζωή τους αν και έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε στην ασφάλειά τους. Υπάρχουν όμως πολλοί trans ηθοποιοί που θα ήταν ξεκάθαρα πολύ πιο σωστοί για τον ρόλο και θα είχαν την ευκαιρία να περάσουν από οντισιόν», είχε πει σχετικά η Hillary Swank.

Οι ιστορίες που πρέπει να ειπωθούν

Με την ίδια λογική, λοιπόν, οι ηθοποιοί που όπως είπε ο Stanley Tucci, έκρυβαν τη σεξουαλικότητά τους για χρόνια προκειμένου να εργαστούν, τώρα ίσως είχαν την ευκαιρία να υποδυθούν ρόλους που εκπροσωπούν παράλληλα την κοινότητά τους στον κινηματογράφο.

Κι όσο κι αν απολαμβάνουμε τον Colin Firth σε κάθε ρόλο του, καθώς όντως, η υποκριτική έχει ακριβώς αυτόν τον σκοπό, της μεταμόρφωσης του ηθοποιού σε έναν ήρωα με άλλα βιώματα, προσλαμβάνουσες, επιθυμίες από τον ίδιο, ίσως θα έπρεπε να καταλήξει σε μία τελική θέση για το θέμα. Κι ίσως αυτή η θέση θα ήταν η προτεραιότητα να δοθεί (και σε επίπεδο δημιουργών και σε επίπεδο ερμηνευτών) σε όσους δεν μπορούσαν να πουν τις ιστορίες τους ως τώρα. Όχι επειδή δεν το ήθελαν, επειδή η κοινωνία δεν τους άφηνε.

Η ταινία “Supernova” προγραμματιζόταν να κάνει πρεμιέρα στις 20 Νοεμβρίου στη Βρετανία. Έχει δεχθεί θετικές κριτικές για την ευαίσθητη προσέγγισή της στο θέμα της άνοιας και της αγάπης. Και μόλις δεις το trailer θα καταλάβεις γιατί. Έχε και κάποια χαρτομάντιλα κοντά σου, για καλό και για κακό.