CELEBRITIES

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν σπάει μόνο ρεκόρ, αλλά και νεύρα παγκοσμίως. Η ατάκα που εξόργισε τη Naomi Osaka

@2022 Marta Lavandier/AP Images

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έκανε πάλι το «θαύμα» του κι όχι δεν αναφέρομαι στις αθλητικές του επιδόσεις. Ο παγκοσμίου φήμης Έλληνας τενίστας, μίλησε δημοσίως και είπε και πάλι τα πιο λάθος λόγια, τουλάχιστον από την μεριά που τα βλέπουν οι γυναίκες του τένις. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι εφόσον υπάρχει μισθολογική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στο τένις, τότε γυναίκες κι άνδρες θα πρέπει να παίζουν τον ίδιο αριθμό σετ στους αγώνες τους. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τενιστριών παγκοσμίως. Ανάμεσά στις γυναίκες που αντέδρασαν, ήταν και η Naomi Osaka η οποία αποκάλεσε τον Στέφανο Τσιτσιπά «αστείο τύπο».

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μίλησε σε συνέντευξη Τύπου πριν από το Miami Open και εξέφρασε την άποψη ότι μιας και τα χρήματα για το έπαθλο είναι ίδια και για τους άνδρες και για τις γυναίκες, ίσως θα έπρεπε κι εκείνες να παίζουν σε αγώνες που θα κρίνονται στα 3 νικηφόρα σετ. Στα Grand Slam στους άνδρες οι γυναίκες παίζουν μέχρι και 3 σετ, ενώ οι άνδρες μέχρι και 5.

«Δεν θέλω να προκαλέσω αντιδράσεις με αυτό που θα πω, ωστόσο, υπάρχει ισότητα στα χρηματικά έπαθλα μεταξύ των ανδρών και των γυναικών – αλλά στις γυναίκες γίνονται ματς των 3 σετ και στους άνδρες των 5. Υπάρχουν επιστήμονες και στατιστικολόγοι εκεί έξω. Μου είπαν ότι οι γυναίκες έχουν καλύτερη αντοχή από τους άνδρες. Δεν ξέρω». Δεν ξέρω. Ισως θα μπορούσαν να παίζουν 5 σετ κι αυτές», είπε αρχικά ο Στέφανος Τσιτσιπάς, όπως μετέδωσε το firstsportz.

«Για τα Grand Slam θα μου άρεσε να παίζουν 5 σετ» πρόσθεσε ο τενίστας. «Από την άλλη βέβαια, με 3 σετ στους άνδρες ίσως βλέπαμε μεγαλύτερη γκάμα νικητών στα Slams. Πιστεύω ότι οι τίτλοι θα ήταν εντελώς διαφορετικοί στους άνδρες αν είχαμε νικητή σε σύνολο 3 σετ», εξήγησε στη συνέχεια.

Διάσημες τενίστριες αντιδρούν στα όσα δήλωσε ο Στέφανος Τσιτσιπάς

Οι αντιδράσεις έπεσαν βροχή. «Θέλει να παίξει εννιά σετ; Αν προσπαθεί εκείνος να αυξήσει τα δικά μου σετ, τότε θα αυξήσω και εγώ τα δικά του», είπε η Naomi Osaka που στη συνέχεια χαρακτήρισε τον Στέφανο Τσιτσιπά «αστείο τύπο», αφού πληροφορήθηκε πως κανείς δεν τον ρώτησε για το θέμα, αλλά αντίθετα μοιράστηκε από μόνος του την άποψή του για τον γυναικείο τομέα του αθλήματος.

«Αυτός ο τύπος είναι τόσο αστείος. Νιώθω ότι αυτό θα άλλαζε τη δομή του τένις, ότι οι άνθρωποι θα αρχίσουν να κάνουν διαφορετικά πράγματα στο γυμναστήριο και τέτοια πράγματα. Θα χρειαστεί επίσης πολύς χρόνος για να εφαρμοστεί, αλλά επίσης ένας άνδρας μιλάει για ένα γυναικείο άθλημα, οπότε δεν νομίζω ότι η ιδέα του θα πραγματοποιηθεί», πρόσθεσε η Naomi Osaka.

«Δεν θέλω να φανώ αγενής. Προσπαθώ πραγματικά να το πω με τέτοιο τρόπο που να μην ακουστώ ενοχλητική, αλλά νομίζω ότι είναι δεκαετίες σκληρής δουλειάς (που μας έφεραν εδώ). Μέχρι τώρα, οι γυναίκες έχουν δουλέψει σκληρά γι’ αυτό, δεν ήρθε από το πουθενά η ίση αμοιβή», εξήγησε η Naomi Osaka.

Η τενίστρια που υπήρξε νούμερο ένα στον κόσμο, η Karolina Pliskova, μοιράστηκε επίσης την δική της άποψη στα social media, αναρτώντας ένα Instagram Story με την είδηση και την ατάκα που μοιράστηκε με το κοινό ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Το σχόλιο της είχε δύο λέξεις και ήταν αρκετές: «Μεγάλος εγκέφαλος».

Ίσως αν ο Στέφανος Τσιτσιπάς είχε πει ακριβώς τα ίδια τονίζοντας ότι θα έπρεπε και οι άνδρες να παίζουν λιγότερα σετ, επικεντρωμένος δηλαδή στο δικό του άθλημα κι όχι στο άθλημα των γυναικών συναδέλφων του, οι αντιδράσεις να ήταν λιγότερες. Το να μιλά όμως για ζητήματα για τα οποία έχουν απαιτηθεί επίμονοι αγώνες γυναικών στο τένις και για μία ισότητα η οποία στο τέλος της ημέρας δεν υπάρχει ακόμα στο σύνολο των πρωταθλημάτων, ήταν μάλλον αναμενόμενο να προκαλέσει αντιδράσεις.

Υπάρχει χάσμα αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων στο τένις;

Ήταν το 1973 όταν η θρυλική τενίστρια Billy Jean King απείλησε ότι θα αποχωρήσει από τους αγώνες του US Open, αν δεν έκλεινε η ψαλίδα των αμοιβών μεταξύ των γυναικών και των ανδρών για κάθε νίκη τους στη διοργάνωση. Το παράδειγμα του US Open, που αποφάσισε να μη «χάσει» από τα γήπεδά της τη Billie Jean King, ακολούθησε το Australian Open το 2001. Χρειάστηκαν δεκαετίες για να μπορέσουν οι αθλήτριες να πληρώνονται το ίδιο με τους αθλητές του τένις σε ένα δεύτερο Grand Slam. Το 2006 η Γαλλική Ομοσπονδία Τένις αποφάσισε επίσης να κάνειτ ο μεγάλο βήμα και το Wimbledon ακολούθησε έναν χρόνο αργότερα.

 

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχει μισθολογικό χάσμα μεταξύ των ανδρών και των γυναικών στο τένις, αντίθετα με όσα πιστεύει ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Πέρα από τα 4 Grand Slam, όπως αναφέρουν οι The New York Times, τα ετήσια έσοδα των 100 καλύτερα αμοιβόμενων αθλητριών στα πρωταθλήματα του Women’s Tennis Association (WTA) αναλογούν μετά βίας σε 80 cents για κάθε δολάριο που κερδίζουν οι 100 καλύτερα αμοιβόμενοι άνδρες στα πρωταθλήματα του Association of Tennis Professionals (ATP).

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, σε κάποια από αυτά τα πρωταθλήματα, η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη. Για παράδειγμα στο πρωτάθλημα Western & Southern Open του Ohio το 2015, η Serena Williams πληρώθηκε 495 χιλιάδες δολάρια, ενώ ο Roger Federer 731 χιλιάδες δολάρια.

Φυσικά το γεγονός ότι οι γυναίκες και οι άνδρες λαμβάνουν ίδια χρηματικά έπαθλα στα 4 Grand Slams είναι ένα σημαντικό βήμα που βάζει το τένις πολύ πιο ψηλά σε σχέση με άλλα αθλήματα στον τομέα της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων. Αλλά τα Grand Slams είναι μόλις 8 εβδομάδες δουλειάς σε μία σεζόν που κρατά πάνω από 40 εβδομάδες.

Το να παραβλέπεται αυτό το μεγάλο μισθολογικό χάσμα από τους άνδρες αθλητές, όπως είναι ο Στέφανος Τσιτσιπάς που μιλά για υπαρκτή «ισότητα στα χρηματικά έπαθλα» είναι κάτι που δείχνει ότι ο αθλητής του τένις, που συχνά προκαλεί αντιδράσεις με τις δηλώσεις του, είναι και πάλι εκτός πραγματικότητας.

Πάντως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα της διαφοράς του αριθμού των set τίθεται στις γυναίκες. Αρκετές γυναίκες αθλήτριες όπως η Venus και η Serena Williams, αλλά και ο οργανισμός WTA, έχουν δηλώσει ότι δεν θα είχαν καμία αντίρρηση να παίξουν 5 σετ. Ωστόσο, είναι τα Grand Slams που αποφασίζουν τη δομή των αγώνων και μέχρι στιγμής δεν δείχνουν να θέλουν κάτι τέτοιο.