CELEBRITIES

Ο Σπύρος Γραμμένος μίλησε για τον βιασμό που υπέστη στα 13 του από οικογενειακό φίλο

Papadakis Press Γιάννης Νταρίλας

Η εποχή μας έχει φέρει στην επιφάνεια μερικές πολύ γενναίες εξομολογήσεις. Ανάμεσά τους και αυτή που πραγματοποίησε ο Σπύρος Γραμμένος στο “The Press Project”. Ο γνωστός συνθέτης και μουσικός μίλησε για τη σεξουαλική κακοποίηση που βίωσε πριν από 30 χρόνια από οικογενειακό φίλο.

Ο Σπύρος Γραμμένος μίλησε για πρώτη φορά δημόσια για την εμπειρία του την οποία κατάφερε να αποκαλύψει μόλις πριν από λίγο καιρό στην μητέρα του. Μίλησε για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη και έδωσε την αυτονόητη απάντηση στον καθένα που μπορεί να ρωτήσει «Γιατί τώρα;». Γιατί τώρα μπορεί. Γιατί τώρα δεν φοβάται.

Ο Σπύρος Γραμμένος διηγείται τη δική του συγκλονιστική ιστορία κακοποίησης

«Πάνω σε όλο αυτό που έχει συμβεί το τελευταίο καιρό, νιώθω την ανάγκη να πω μια προσωπική ιστορία. Βρίσκω τη δύναμη μετά από 30 χρόνια να μιλήσω για αυτό. Βρίσκω τη δύναμη μετά από 30 χρόνια να πω τι μου συνέβη που δημιούργησε πραγματικά μια μπάλα στο στήθος μου, η οποία έφυγε από μέσα μου πριν λίγες μέρες που κατάφερα να το πω στην μητέρα μου. Τώρα ξαναγύρισε και νομίζω ότι γι’ αυτό θέλω να ολοκληρωθεί και να το πω δημόσια», σημείωσε αρχικά ο Σπύρος Γραμμένος.

«Έχω πέσει θύμα μιας τέτοιας κατάστασης, όπου ένας οικογενειακός φίλος, όταν ήμουν 13 ετών με πολύ έξυπνο και ωραίο τρόπο με πήγε στο σπίτι του, με ξάπλωσε στο κρεβάτι, μου έκανε στοματικό και μετά ανέβηκε από πάνω μου και προσπάθησε να π@@@@@@@. Εγώ ή ήμουν μουδιασμένος εντελώς και δεν κατάλαβα αν συνέβη κάτι ή δεν είχα στύση, δεν ξέρω. Μετά μου είπε αρκετές φορές να πάω σπίτι του, όπου αρνήθηκα», εξήγησε στη συνέχεια ο συνθέτης και μουσικός.

Ο ίδιος ανέφερε ότι του πήρε πολλά χρόνια να καταφέρει να συνειδητοποιήσει τι του είχε συμβεί και να μπορέσει να το συζητήσει ακόμα και με την ψυχολόγο του. «Ο λόγος για τον οποίο θέλω να τα πω όλα αυτά είναι γιατί ακούμε συνεχώς αυτή την ηλιθιότητα το “γιατί δεν μίλησε τότε το θύμα”. Για μένα πέρασαν πολλά χρόνια. Στα 35 μου μίλησα πρώτη φορά στην ψυχολόγο μου γι’ αυτό το θέμα. Συνέβη το καλοκαίρι του 1993. Μίλησα στην ψυχολόγο μου πριν έξι χρόνια, το έλεγα συμβάν, δεν το είχα ονομάσει καν κάπως. Δεν μπορούσα να του δώσω την ταμπέλα που έχει κανονικά. Η ψυχολόγος μου το επανέφερε τα τελευταία χρόνια κι εγώ συνεχώς το άφηνα στην άκρη. Από τον Νοέμβριο το συζητάμε πολύ», εξήγησε ο Σπύρος Γραμμένος.

Ο Σπύρος Γραμμένος τόνισε ότι η εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου ήταν εκείνη που του έδωσε περισσότερο θάρρος για να μπορέσει να μιλήσει γι’ αυτό. «Θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς που βγήκαν και μίλησαν. Ένιωσα ότι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσω να φοβάμαι αυτόν τον άνθρωπο που μου έκανε αυτό», εξήγησε.

«Δυστυχώς έχουν περάσει πολλά χρόνια και δεν μπορώ να τον κυνηγήσω νομικά, γιατί κάποια στιγμή για το νόμο παραγράφεται αυτό το αδίκημα. Για το θύμα δεν παραγράφεται ποτέ και πρέπει τα άτομα που τους συμβαίνουν τέτοια πράγματα να το λένε», σημείωσε ο Σπύρος Γραμμένος. «Ήταν οικογενειακός φίλος. Ήταν ο άντρας μιας φίλης της μάνας μου αυτός ο άνθρωπος. Θέλω να πω στον κόσμο “μιλήστε”, να πω στους γονείς “μην τρομάζετε τα παιδιά σας για να μιλήσουν”. Εγώ όταν το είπα στη μάνα μου, έφυγε ένα βάρος 30 χρόνων. Κάνω αυτό το βίντεο για να δείξω σε αυτόν τον άνθρωπο ότι δεν τον φοβάμαι. Όταν συνέβη αυτό με έκανε κατευθείαν να αισθανθώ συνένοχος. Τόσο συνένοχος που φοβόμουν μην το πει αυτός στους γονείς μου», εξήγησε ο Σπύρος Γραμμένος.

«Την πρώτη φορά που πήγα σπίτι του, έβαλε πορνό, μου έδωσε τσιγάρο και μου ζήτησε να αυνανιστούμε. Πήγα και δεύτερη φορά, εκεί κατηγορώ τον εαυτό μου “Γιατί ξαναπήγα;”. Κατηγορούσα τον εαυτό μου για αυτό», σημείωσε στη συνέχεια ο μουσικός. «Αυτός ο άνθρωπος ζει και έχει κανονικά τη ζωή του. Μπορεί να συνεχίζει να το κάνει και εγώ δεν μπορώ να τον καταγγείλω κάπου. Εύχομαι να μην έχει πειράξει άλλον άνθρωπο», εξήγησε ο Σπυρος Γραμμένος. «Μιλώντας με δικηγόρο έμαθα ότι είχα πέσει θύμα βιασμού», τόνισε ο ίδιος, ενώ στη συνέχεια εξήγησε ότι έπειτα από το συμβάν ξεκίνησε να παλεύει με κρίσεις πανικού.

«Ένα από τα πράγματα που έχω συνειδητοποιήσει το τελευταίο διάστημα, μετά την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου, είναι ακριβώς η απεριόριστη δύναμη του παραδείγματος. Ότι για κάθε θύμα που μιλάει, υπάρχει άλλος ένας τραυματισμένος άνθρωπος που μπορεί για πρώτη φορά να βρει το θάρρος να μιλήσει και να ζητήσει δικαιοσύνη», εξομολογήθηκε μεταξύ άλλων ο Σπύρος Γραμμένος. «Αρχίσαμε σιγά σιγά να καταλαβαίνουμε ότι η αξία κάθε μαρτυρίας είναι μοναδική, διότι με κάθε στόμα που ανοίγει, ένας ακόμη άνθρωπος απλώνει το χέρι και σηκώνεται», συμπλήρωσε.