CELEBRITIES

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας μιλά στις κόρες του για το revenge porn. Χειροκροτάς ελεύθερα

Papadakis Press Βαγγέλης Γκικόπουλος

Στην εκπομπή Dot του ΣΚΑΪ και στους Νάντια Μπουλέ και Μίνωα Θεοχάρη παραχώρησε συνέντευξη ο σκηνοθέτης Σωτήρης Τσαφούλιας. Το πρόσωπο πίσω από την ταινία και τη σειρά Έτερος Εγώ, που σκηνοθετεί αυτή τη περίοδο την παράσταση Αινιγματικές Παραλλαγές στο θέατρο, είναι ένα πρόσωπο που έχει συνδεθεί στην καρδιά και το μυαλό μας με την εποχή του #MeToo στον χώρο της τέχνης για τις πάντα εύστοχες δημόσιες τοποθετήσεις του.

Σε μία εποχή που δεν σταματάμε να μαθαίνουμε για κακοποιητικές συμπεριφορές εναντίον των γυναικών, ο Σωτήρης Τσαφούλιας μιλώντας με το δίδυμο των παρουσιαστών της εκπομπής Dot αναφέρθηκε και στο ζήτημα του revenge porn. Ο σκηνοθέτης εξήγησε πώς προσπάθησε να «οχυρώσει» τις κόρες του απέναντι σε αυτό το τόσο σύγχρονο και τόσο επικίνδυνο φαινόμενο.

Μιλώντας για το revenge porn, ο Σωτήρης Τσαφούλιας ανέδειξε ένα μεγάλο κενό στην παιδεία που αφορά τη σεξουαλική αγωγή. Η σεξουαλική αγωγή μπήκε ως σταθερή θεματική ενότητα της νέας διδακτικής περιοχής των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στα σχολεία, μόλις τη φετινή σχολική χρονιά.

Ταυτόχρονα, ζητήματα όπως το περιβόητο πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής (που εγκρίθηκε και στη συνέχεια ανακλήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας), για δράσεις εκτός του υποχρεωτικού σχολικού προγράμματος, μάς κάνουν να πιστεύουμε ότι ακόμα και σήμερα, αυτό το κενό στην παιδεία μας είναι δυσθεώρητα μεγάλο.

Από τη μία θέλουμε να εντάξουμε τη Σεξουαλική Αγωγή στα σχολεία και το κάνουμε ως μάθημα στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο κι απ’ την άλλη στα εγκεκριμμένα από το Υπουργείο Παιδείας εξωσχολικά προγράμματα θα μπορούσε να κρύβεται μέχρι σήμερα ένα αναχρονιστικό, σκοταδιστικό και μισογυνιστικό υλικό ενός video γονιμότητας.

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας βλέπει την κοινωνία να προχωρά και την παιδεία να μένει πίσω

«Τα παιδιά μας δεν κάνουν σεξουαλική αγωγή, δεν κάνουν οδική συμπεριφορά, κάνουν τον βίο της Αγίας Αικατερίνης και γράφουν 15 σελίδες. Όταν έρθει μπροστά της ο βιαστής, ο ομοφοβικός, ο καταπιεστής, ο δυνάστης, δεν θα ξεφύγει από αυτό. Με όλο το σεβασμό και την αγάπη προς τη θρησκεία μας, ξέροντας για την Αγία Αικατερίνη», είπε αρχικά ο Σωτήρης Τσαφούλιας. Όπως σημείωσε ο ίδιος, το βάρος γι’ αυτή την «οχύρωση» των παιδιών λόγω αυτού του κενού στην παιδεία, πέφτει στους γονείς.

«Υπάρχει ένα κενό. Η κοινωνία αλλάζει και η παιδεία δεν ακολουθεί», συμπλήρωσε ο σκηνοθέτης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συζήτηση που έκανε με τις κόρες του για το revenge porn. Τα λόγια του μπορείς να τα κάνεις copy paste για όλους τους γονείς που ξέρεις.

Ο τρόπος που μίλησε στις κόρες του για το revenge porn

«Εγώ τους έκανα προχθές μια συζήτηση, ότι μπορεί, αύριο, μεθαύριο, να πέσεις στην παγίδα, όλοι έχουμε πέσει, και ενώ βρίσκεσαι σε μια πολύ προσωπική στιγμή με το αγόρι σου, αυτός να έχει βάλει ένα κινητό κάτω από ένα μαξιλάρι ή σε μια τσάντα που έχει μια τρύπα και να το μαγνητοσκοπήσει και να το βγάλει. Κοίταξε μην πας και μου πηδήξεις από κανένα μπαλκόνι. Δεν έγινε και τίποτα», είπε ο Σωτήρης Τσαφούλιας.

 

«Δεν κάνεις κάτι που δεν κάνουν άλλα επτά δισεκατομμύρια άτομα σε όλο τον πλανήτη. Απλά εσένα θα το δούμε εκείνη την ώρα, θα είσαι προσεκτική την επόμενη. Κοίτα μη μου κάνεις καμία ανοησία και με στείλεις φυλακή», πρόσθεσε ο σκηνοθέτης.

Απενοχοποίηση, η μόνη απάντηση σε κάθε victim blaming. Απενοχοποίηση της γυναικείας σεξουαλικότητας, απενοχοποίηση για κάθε θύμα του εκδικητικού πορνό και απαξίωση του κοινωνικού στίγματος που μπορεί να φοβάται πώς θα το συνοδεύει στη ζωή του οποιοδήποτε θύμα εκδικητικής πορνογραφίας. Αυτή είναι η οδός που διάλεξε ο Σωτήρης Τσαφούλιας για να μιλήσει για ένα τόσο σημαντικό θέμα στα δικά του παιδιά. Και φαίνεται πραγματικά μία πολύ καλή οδός.

Το τελειότερο έργο της ζωής του

Οι κόρες του Σωτήρη Τσαφούλια είναι η Δέσποινα και η Κωνσταντίνα, που είναι 13 και 10 ετών αντίστοιχα. Τις απέκτησε με την πρώην σύζυγό του, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει στην προσωπική του ζωή και είναι ζευγάρι με την ηθοποιό, Άννα Μενενάκου.

«Οι κόρες μου είναι το μοναδικό έργο στη ζωή μου που δεν χρειάστηκε δεύτερο draft. Ήταν τέλειες από το πρώτο. Η περίπτωσή μας, με τη μαμά τους, είναι ο ορισμός του ότι το διαζύγιο υπάρχει για να σώζεται μια σχέση και όχι για να τερματίζεται. Χρειάστηκε να χωρίσουμε για να καταλάβουμε πόσο αγαπάμε, πόσο εκτιμάμε ο ένας τον άλλον, κάτι που, αν μέναμε μαζί, δεν θα το βλέπαμε και θα περνάγαμε παθογένειες στα παιδιά. Το βλέπω και ως ένα μήνυμα στα κορίτσια μου για το μέλλον: να μη βρεθούν ποτέ εγκλωβισμένες αν περνάνε άσχημα. Η ζωή είναι μία, η ευτυχία είναι επιλογή», είχε πει για εκείνες ο Σωτήρης Τσαφούλιας σε συνέντευξή του στη Lifo.