CELEBRITIES

O Σωκράτης Μάλαμας φτιάχνει ένα μουσικό ημερολόγιο καραντίνας μαζί με τα παιδιά του

NDP Photo Agency

Υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνεις στο σπίτι, στο οποίο μένεις λόγω της συνεχιζόμενης εξάπλωσης του κορονοϊού. Μπορείς να καθαρίσεις, να διαβάσεις, να ασχοληθείς με χόμπι που είχες αφήσει στην άκρη για καιρό. Να δεις σειρές για τις οποίες όλοι μιλούσαν κι εσύ δεν προλάβαινες να παρακολουθήσεις. Πρώτα και κύρια να ακούσεις μουσικές. Ή αν μπορείς να παίξεις μουσικές. Αν έχεις δε παιδιά, να παίξεις μουσική με αυτά ή ακόμα καλύτερα μαζί τους. Αυτό κάνει ο Σωκράτης Μάλαμας, προσφέροντας παράλληλα δωρεάν διασκέδαση στους υπόλοιπους οικειοθελώς «εγκλωβισμένους» στα σπίτια τους.

Ο Σωκράτης Μάλαμας στις αρχές της εβδομάδας πήρε την κιθάρα του και είπε στους φίλους της σελίδας του στο Facebook: «Λόγω της καραντίνας και του εγκλεισμού στο σπίτι για τρίτη ημέρα μην έχοντας άλλο τρόπο να επικοινωνήσουμε, σας στέλνουμε πού και πού κανένα τραγουδάκι». Λίγα λόγια, αληθινά και έπειτα έπαιξε τις πρώτες νότες του τραγουδιού του «Δυο τρεις κουβέντες». Καθισμένος στο πλευρό του ήταν ο γιος του, Γιάννης Μάλαμας. Ο τελευταίος ασχολείται επίσης με τη μουσική και συχνά εμφανίζεται στο πλευρό του πατέρα του και σε συναυλίες του.

Δυο τρεις κουβέντες έχω να πω κι εγώ σε αυτό το σημείο. Πρώτον, το μεγάλο δώρο που μας έκανε αυτή η δυσκολή εποχή είναι πώς ανακαλύψαμε ότι δεν είμαστε μόνοι. Ακόμα και ολομόναχοι αν στεκόμαστε στο σπίτι μας, περιμένοντας να περάσει η «μπόρα» του κορονοϊού, υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που μας νιάζονται. Φίλοι και γνωστοί μας ή απλά οι καλλιτέχνες που ξέρουν ότι φέρουν το δώρο της μουσικής και αποφασίζουν να το μοιραστούν με τους υπόλοιπους.

Το δεύτερο είναι ότι ο γιος του Σωκράτη Μάλαμα, Γιάννης εκτός από την αγάπη του για τη μουσική έχει κληρονομήσει και το ύφος του πατέρα του όταν παίζει μουσική.

Το τραγούδι αυτό ήταν το πρώτο από μία σειρά τραγουδιών που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook τις επόμενες ημέρες ο Σωκράτης Μάλαμας. Ο τραγουδοποιός τις επόμενες ημέρες συνέχιζε να στέλνει τις μελωδίες του στα αυτιά εκείνων που την είχαν ανάγκη. Μετρούσε επίσης «μέρες εγκλεισμού» όπως είπε στο επόμενο βίντεο.

Την τέταρτη ημέρα, ήταν μόνος του στο βίντεο. Από άλλο σημείο του σπιτιού του τραγούδησε «Τα διόδια».

Την πέμπτη ημέρα του εγκλεισμού του, δεν εμφανίστηκε μόνο ο γιος του στο σαλόνι του σπιτιού, αλλά και η κόρη του, Γραμμένη Μάλαμα. Οι τρεις τους έπαιξαν για μας το τραγούδι «Άσε τα ψέματα». Ο στίχος του «Λέω παραμύθια να ξορκίσω το κακό» με το οποίο συνόδευσε το βίντεο εν είδη σχολίου ο Σωκράτης Μάλαμας δεν θα μπορούσε να ακούγεται πιο ταιριαστός στην περίοδο που ζούμε.

«Βρισκόμαστε στην 6η μέρα αλλά μάλλον θα πρέπει να σταματήσουμε να μετράμε από εδώ και πέρα» είπε πριν μας τραγουδήσει τις «Ευχές» του ο Σωκράτης Μάλαμας. Κοντά του αυτή την φορά στον καναπέ κάθισε τόσο η Γραμμένη όσο και η σύζυγός του Γλυκερία.

Στο τέλος του τραγουδιού η κόρη του τον χειροκροτά. «Γεια σου κορίτσι μου» της λέει και πόσο πιο ανθρώπινη μπορεί να γίνει αυτή η ερμηνεία.

Την 7η ημέρα είναι και πάλι σειρά του Γιάννη. Μαζί του έπαιξε τις «Λάσπες». «Περνάω τα στέκια που έζησα, πόρτες κλειστές κι ας μη με νοιάζει γι’ αυτές» τραγούδησε. Πόρτες κλειστές μέχρι νεοτέρας, αλλά με τη βοήθεια της μουσικής οι καρδιές μένουν ανοιχτές.

Όπως ξεκίνησε η εβδομάδα έτσι κλείνει στην καραντίνα του Σωκράτη Μάλαμα. Σε ένα σπίτι γεμάτο νότες και όπως βλέπουμε γεμάτο αγάπη, το τραγούδι που ερμήνευσε ο Σωκράτης Μάλαμας ήταν το «Για την Ελλάδα». «Καλημέρα αδέρφια» μας είπε. Κι αναζητάμε ήδη το επόμενο βίντεο.

Το εφηβικό μου δωμάτιο είχε δύο αφίσες. Τον χάρτη του φεγγαριού και τον Σωκράτη Μάλαμα. Οι κασέτες του έδωσαν έπειτα τις θέσεις στα CD του. Την ίδια εποχή ξεκίνησα να τον ακούω στις συναυλίες του, με αυτή τη βαριά τόσο ιδιαίτερη φωνή του. Με αυτό το διονυσιακό στοιχείο που τον καταλαμβάνει καμιά φορά ανάμεσα στα κουπλέ.

Συνέχισα και ενήλικη να τον ακούω, πότε από κοντά και πότε εξαποστάσεως. Ότι θα τον ακούω από το σαλόνι του, με αυτόν τον τρόπο δεν το περίμενα. Χάρηκα όμως που επιβεβαίωσα ότι αυτός ο άνθρωπος που έβλεπα στη σκηνή κι ο άνθρωπος στο σαλόνι είναι ίδιοι. Με φόρμες και κάλτσες ή με τζιν παντελόνια, δυο ίδιοι ταπεινοί εαυτοί.

Ο Σωκράτης Μάλαμας είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών στο σύνολο. Ο γιος του Πέτρος Μάλαμας ασχολείται επίσης με τη μουσική, ακολουθώντας τα χναριά του ως τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός.