CELEBRITIES

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης ξεσπά για όσους κατηγορούνται στον χώρο του θεάτρου: «Μα είναι ηλίθιοι οι άνθρωποι»

Papadakis Press Γιώργος Παπαδάκης

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή Καλοκαίρι #Not του OPEN. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης παραχώρησε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην Ελένη Τσολάκη και όταν ήρθε η ώρα των ερωτήσεων για το ελληνικό #MeToο και τους συναδέλφους του που αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες, ο Ρένος Χαραλαμπίδης μίλησε με ειλικρίνεια και ορμή καταδικάζοντάς τους.

«Ήρθε μια εποχή κάθαρσης που κάποιοι δεν είχαν υπολογίσει. Η αλαζονεία είναι ο σίγουρος δρόμος για τον όλεθρο. Όλα αυτά θα μπορούσαν έχουν αποφευχθεί αν κάποιοι άνθρωποι δεν νιώθανε τόσο σίγουροι. Αν κάποιοι άνθρωποι δεν νιώθανε ότι ήταν πέρα από οποιαδήποτε τιμωρία», σημείωσε αρχικά ο Ρένος Χαραλαμπίδης.

Όπως είπε ο ηθοποιός χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά, αρχικά τουλάχιστον, στους συναδέλφους του, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί στο πλαίσιο των καταγγελιών του ελληνικού #MeToo, τόνισε ότι αυτό αίσθημα της αλαζονίας και της ατιμωρησίας «το πήραν μόνοι τους. Αυτοανακηρύχθηκαν σε μεγάλοι καλλιτέχνες! Τι μεγάλοι καλλιτέχνες; Το μεγάλο καλλιτέχνη τον κρίνει ο χρόνος. Όταν είμαστε γέροι θα ξέρουμε ποιοι από εμάς υπήρξαμε σπουδαίοι καλλιτέχνες. Μόνοι τους καβάλησαν το άλογο και το καλάμι της αλαζονείας και πήγαν».

«Όλοι αυτοί όφειλαν να ξέρουν. Αφού διαβάζουν αρχαίες τραγωδίες, τις έχουν παίξει στο θέατρο, έχουν δει την ύβρη. Γιατί πίστευαν ότι δεν θα συμβεί και στους ίδιους;», αναρωτήθηκε ο Ρένοας Χαραλαμπίδης. «Ένα πράγμα. Η ηλιθιότητα τους έκανε να αισθάνονται άτρωτοι. Πρόκειται περί ηλιθίων», σημείωσε στη συνέχεια απαντώντας στο ερώτημα που είχε θέσει ο ίδιος.

«Δεν συνεργάστηκα ποτέ με κανέναν από αυτούς. Από ένστικτο ένιωθα ότι στον κύκλο που δημιουργούν κάτι δεν πάει καλά. Δεν ήμουν από αυτούς που βρέθηκαν στον κύκλο τους. Κουτσομπολιά ίσως να ακούστηκαν. Δεν ήξερα την εγκληματική δραστηριότητά τους επειδή δεν ήμουν ποτέ δίπλα τους, δεν είναι κάτι που το γνώριζα προσωπικά», εξήγησε στη σύνέχεια ο Ρένος Χαραλαμπίδης.

«Επειδή κι εγώ έχω υπάρξει εργοδότης με τις ταινίες μου μη τα γενικεύουμε όλα. Υπήρξαν και αποδείχτηκαν και κακοποιητικές συμπεριφορές, αλλά υπήρξαν και πολύ καλές», διευκρίνισε ο Ρένος Χαραλαμπίδης κατατάσσοντας τον εαυτό του σε αυτούς που έχουν επιδείξει καλή συμπεριφορά έχοντας «εξουσία» στον χώρο της τέχνης.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης χαρακτηρίζει μοιραία εξέλιξη την πτώση του Πέτρου Φιλιππίδη

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτημα της παρουσιάστριας για το πού πιστεύει ότι οφείλεται το γεγονός ότι μία ολόκληρη γενιά ανδρών έχει «μια περίεργη στάση απέναντι στη γυναίκα», όπως είπε η Ελένη Τσολάκη, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός επανήλθε στο συμπέρασμά του περί ηλιθιότητας.

«Αυτά είναι τα απόνερα μιας άλλης εποχής. Είναι άνδρες των οποίων η δύναμη αποκτήθηκε πάνω στην αλλαγή του αιώνα. Έγινε μια γέφυρα εκεί πάνω κι όλοι αυτοί δεν πήραν χαμπάρι ότι ο κόσμος άλλαξε. Συνέχισαν να συμπεριφέρονται με τον απαράδεκτο τρόπο του 20στου αιώνα», σημείωσε και συνέχισε επανερχόμενος στους συναδέλφους του που έχουν καταγγελθεί.

«Πάνω εκεί ήρθε και η αλαζονεία και σε συνδυασμό με μία βαθιά βλακεία, επαναλαμβάνω. Μα είναι ηλίθιοι οι άνθρωποι. Το ότι τον θαυμάζεις επειδή κάποτε σε διασκέδασε, είναι ένας βλάκας. Ο κόσμος η δουλειά του δεν είναι να ξέρει ποιος είναι βλάκας και ποιος όχι. Αλλά δεν είναι και τίποτα πνευματικοί άνθρωποι, από όλους όσοι κατηγορήθηκαν και είναι υπόδικοι, στην πραγματικότητα είναι ηλίθιοι. Πάρε τους έναν έναν. Βλάκας, βλάκας, βλάκας. Ηλίθιοι», εξήγησε.

«Και το ταλέντο δεν ξέρουμε αν είναι τόσο μεγάλο. Υπάρχει ταλεντόμετρο; Έτσι έλεγαν μόνοι τους. Να πάρουν ένα ταλεντόμετρο, να το βάλουν και να μας πουν πόσο ταλέντο έχουν», σημείωσε ο Ρένος Χαραλαμπίδης και στην επισήμανση της Ελένης Τσολάκη ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης είχε δηλώσει πως είναι ο πιο επιτυχημένος ηθοποιός της γενιάς του, απάντησε λέγοντας: «Κι εγώ είμαι ο πιο επιτυχημένος μπασκετμπολίστας της Ευρώπης. Τι σημαίνει αυτό; Μόνο που το λες είσαι βλάκας. Ήταν μοιραίο. Αν είσαι τόσο βλάκας και η συγκυρία σου έχει δώσει ένα τέτοιο δωράκι της δύναμης, σε περιμένουμε να πέσεις. Σημασία δεν έχει η πτώση, έχει η πρόσκρουση. ΓΙα τους κυρίους αυτούς ήρθε η ώρα της πρόκρουσης. Κι έχω την αίσθηση ότι θα έχουμε κι άλλες εκπλήξεις», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ρένος Χαραλαμπίδης.