CELEBRITIES

Ο Αύγουστος Κορτώ στην πιο to the point δημοσίευση για τις «πάντα λειψές» γυναίκες

Papadakis Press/ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γιορτάσει κανείς την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Εμείς εδώ στο LadyLike, για παράδειγμα, τιμήσαμε αυτήν την ιδιαίτερα σημαντική μέρα με ένα μεγάλο, πολυσυλλεκτικό αφιέρωμα που αντανακλά την πολυδιάστατη φύση των γυναικών, αναδεικνύοντας κάθε πτυχή τους σε παρελθόν, παρόν και μέλλον. Άλλοι γιορτάζουν τις γυναίκες της ζωής τους και άλλοι επισημαίνουν την ανισότητα που καλά κρατεί στις μέρες μας -και η οποία θα συνεχίσει να υπάρχει για τουλάχιστον 300 χρόνια ακόμα.

Ο Αύγουστος Κορτώ, από την πλευρά του, λοιπόν, πήρε ως αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ώστε να μιλήσει για όλα αυτά τα διαχρονικά ναι-μεν-αλλά της κοινωνίας απέναντι στις γυναίκες. Γιατί η κοινωνία θα έχει πάντα κάτι να πει για τη γυναίκα και τις «ελλείψεις» της -για τον οποιοδήποτε λόγο, με την οποιαδήποτε «αφορμή», με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Η δημοσίευσή του, μίλησε ξεκάθαρα στην καρδιά μας.

Ο Αύγουστος Κορτώ έκανε την πιο to the point ανάρτηση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

«Όταν ήμουν μικρός, στο ζύγι της κοινωνίας η γυναίκα έβγαινε πάντα λειψή.

Αν δεν εργαζόταν, όπως η μάνα μου, ήταν ‘νοικοκυρούλα’, θλιβερό απομεινάρι μιας ξεπερασμένης εποχής. Αν εργαζόταν, ‘παραμελούσε τον άντρα και τα παιδιά της’. Αν δεν οδηγούσε, ‘κρεμόταν για όλα απ’ τον άντρα της’, αν οδηγούσε… ‘Γυναίκα στο τιμόνι, θάνατος ζυγώνει’.

Το διαζύγιο ήταν πάντα αποτυχία της συζύγου και μητέρας, που ‘άφησε την οικογένειά της να διαλύσει’, γιατί ‘δεν μπορούσε να φέρει βόλτα το ίδιο της το σπίτι’. Και φυσικά η απιστία του συζύγου ήταν κι αυτή ευθύνη της γυναίκας του: ‘Δεν ξέρουν πώς να κρατήσουν τους άντρες τους’.

Και η πιο απλή, αθώα, άκακη πράξη, όπως η φροντίδα του εαυτού, το προσεγμένο ντύσιμο, ήταν αφορμή για μομφή: ‘Τι θέλει και φτιασιδώνεται, παντρεμένη γυναίκα;’ Αν, πάλι, ήταν έστω και λίγο ατημέλητη, την έψεγαν και γι’ αυτό: ‘Δεν ντρέπεται, να εκθέτει τον άντρα της’. Κι αν έτρωγε ξύλο, ‘Τα θέλουν και τα παθαίνουν – ποιος ξέρει τι του κάνει του χριστιανού και τον φέρνει σ’ αυτή την κατάσταση’.

Τότε, νόμιζα πως αυτή ήταν η μοίρα της γυναίκας – νομοτελειακά: ότι ο κόσμος είναι έτσι και δεν αλλάζει.
Μεγαλώνοντας, διαπίστωσα πως υπάρχει τρόπος ν’ αλλάξεις αυτές τις αδικίες, αυτές τις ανισότητες – αλλά ο αγώνας είναι σκληρός. Δεκαετίες μετά τα πρώτα μου ερεθίσματα, η πλήρης κι απόλυτη ισότητα παραμένει στόχος που δεν έχει επιτευχθεί. Η γυναίκα εξακολουθεί να μπαίνει στο ζύγι, και να κρίνεται λειψή απ’ την κοινωνία, με τις αμείλικτες πατριαρχικές της δομές.

Οπότε, όσο γυναίκες υπο-αμείβονται, λοιδορούνται, εξωθούνται στο περιθώριο, κακοποιούνται και δολοφονούνται – κι όλα αυτά μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες – ο αγώνας, με όλες τις δυνάμεις μας, συνεχίζεται», κατέληξε μέσα από την ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο συγγραφέας και μεταφραστής.