CELEBRITIES

Ο Αύγουστος Κορτώ γιορτάζει 5 χρόνια γάμου: “Φτάσαμε εδώ επειδή αμέτρητοι άνθρωποι αγωνίστηκαν για την αγάπη”

NDP Photo Agency

Με μία φωτογραφία τους από τότε και με τα πιο αληθινά και γι' αυτό συγκινητικά λόγια γιόρτασε δημόσια ο Αύγουστος Κορτώ την πέμπτη επέτειο του γάμου του με τον σύντροφο της ζωής του, Τάσο. Ο συγγραφέας και ο σύζυγός του είχαν ταξιδέψει το 2016 στην Αμερική για να παντρευτούν σε μία συμβολική τελετή τότε χωρίς νομική ισχύ στην Ελλάδα, και την αποκάλυψη του γάμου τους ακολούθησε ένας ορυμαγδός (θετικών και αρνητικών) σχολίων. Ο Αύγουστος Κορτώ θέλησε να μιλήσει για την απόφασή τους τότε να επισφραγίσουν με αυτό τον τρόπο την δεκαετή σχέση τους και το πώς κατάλαβαν την ουσιαστική πτυχή της έννοιας «γινόμαστε οικογένεια» κάποια χρόνια μετά.

Διάβασε επίσης: Ο Αύγουστος Κορτώ σε μια σπάνια εμφάνιση με τον σύζυγό του

Πάνω από όλα μίλησε για τους αγώνες για την αγάπη και την ελευθερία που τους εξασφάλισαν κάποια στιγμή την αναγνώριση του αυτονόητου δικαιώματός τους στο να ενώσουν και νομικά τη ζωή τους, για τους αγώνες που ακόμα χρειάζονται προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης της ισότητας και της ισονομίας. Την ανάγκη των ανθρώπων να ζουν ελεύθερα τη ζωή τους και την υποχρέωση των κρατών να τους το επιτρέπουν.

 

Αναλυτικά ο Αύγουστος Κορτώ έγραψε.

«Σαν σήμερα πριν πέντε χρόνια, ο Τάσος κι εγώ παντρευτήκαμε με πολιτικό γάμο στην Αμερική. Τότε ακόμα το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα φάνταζε όνειρο απατηλό, και καθώς ο γάμος μας σε άλλη χώρα δεν είχε νομική ισχύ στην πατρίδα μας, η τέλεσή του είχε χαρακτήρα αμιγώς συμβολικό – ή έτσι νομίζαμε: πως ήταν απλώς το επισφράγισμα μιας δεκαετίας κοινού βίου.

Έκτοτε, άλλαξαν πολλά, και διαπιστώσαμε ότι η πραγματικότητα πίσω απ’ τη φράση “ο σύζυγός μου” διαθέτει τρομερή κι ουσιαστική δύναμη. Ζήσαμε όμορφες στιγμές – τους φίλους μας να γιορτάζουν στο πλευρό μας, τους πεθερούς μας να μας αντιμετωπίζουν ως αδιαίρετη μονάδα, ως οικογένεια, και να μας φέρονται με την αγάπη και τον σεβασμό που αναλογεί σε κάθε ζευγάρι – και άσχημες στιγμές, όπως τον διασυρμό μας με αφορμή το γεγονός ότι για πρώτη φορά στη δημόσια σφαίρα της χώρας μας ένας άντρας αναφερόταν στον σύζυγό του με αυτή την ιδιότητα, ξεστομίζοντας τις αδιανόητες, κολάσιμες λέξεις “ο άντρας μου”.

 

Μα η ουσία, το ζουμί του τι εστί οικογένεια, φάνηκε όταν, πρώτα ο Τάσος κι εν συνεχεία εγώ, χρειάστηκε να νοσηλευτούμε έπειτα από περιπέτειες της υγείας μας: το ότι ο ένας μπορούσε να λαμβάνει αποφάσεις για τη νοσηλεία του άλλου, να συνομιλεί με θεράποντες ιατρούς και νοσηλευτές, να βρίσκεται ανά πάσα ώρα και στιγμή στο πλευρό του μισού της καρδιάς του – η δύναμη αυτή ήταν ανεκτίμητη. Στα εύκολα και στα δύσκολα, στις λύπες και στις χαρές: αυτό είναι το νόημα της επισημοποίησης κάθε σχέσης ενώπιον των νόμων και του κράτους.

Και γι’ αυτό πρέπει, με κάθε τρόπο, να σπρώξουμε τον νόμο πέρα από τη σημερινή του ανισότητα: στους κακόβουλους που φοβούνται την άλωση των αξιών και των χρηστών ηθών, στους γραφικούς που μιλούν για νυφικά, οφείλουμε να θυμίσουμε πως είμαστε ισότιμοι – έστω κι αν όχι ακόμα ισόνομοι – πολίτες που φορολογούνται, που εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος, και ως εκ τούτου έχουν το δικαίωμα να διατρανώνουν την οικογενειακή τους ιδιότητα: να παντρεύονται, να γίνονται γονείς. Ξέρω πόσο ακανθώδες ζήτημα είναι αυτό το τελευταίο – μα τη στιγμή που ζουν ανάμεσά μας τόσα παντέρημα παιδιά (και μόνο τα ορφανά της προσφυγιάς σου κάνουν την καρδιά κομμάτια), ο πουριτανισμός με την προβιά μέριμνας είναι τουλάχιστον απάνθρωπος.

Φτάσαμε εδώ που είμαστε επειδή αμέτρητοι άνθρωποι αγωνίστηκαν για την αγάπη, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη. Κι ο αγώνας αυτός συνεχίζεται – δεν τελειώνει ποτέ».

Ο συγγραφέας και μεταφραστής Πέτρος Χατζόπουλος, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Αύγουστου Κορτώ και ο Τάσος, μετά τον πολιτικό τους γάμο στη Νέα Υόρκη έγιναν και ένα από τα πρώτα ομόφυλα ζευγάρια που υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης στην Ελλάδα, την πρώτη ημέρα που τέθηκε σε ισχύ στις 25 Ιανουαρίου 2016.

Κεντρική φωτογραφία: NDP Photo Agency