CELEBRITIES

Ο Armie Hammer μιλά για τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης κι αποκαλύπτει τη δική του κακοποίηση

@2023 Richard Shotwell/Invision/AP, File/AP Images

«Χρησιμοποίησα ανθρώπους» παραδέχεται ο Armie Hammer στην πρώτη του συνέντευξη μετά το 2021 στην οποία μιλά και για τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης που έχουν διατυπωθεί εναντίον του. Αρνείται κάθε εγκληματική ενέργεια και ταυτόχρονα αποκαλύπτει τη δική του σεξουαλική κακοποίηση στα 13 του χρόνια από ιερέα.

Είναι κι αυτός ένας τρόπος, θα μου πεις, να κατευθύνει κανείς τη συζήτηση μακριά από αυτά που του φαίνονται ασύμφορα. Το έκανε και ο Kevin Spacey, όταν απαντώντας πρώτη φορά στις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης και βιασμού εναντίον του, αποκάλυψε τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Δεν ξέρω ποια είναι τα κίνητρα πίσω από την αποκάλυψη του Armie Hammer, μπορεί το μόνο του κίνητρο να είναι πως θέλει να λυτρωθεί από το τραύμα του, το ίδιο που είχαν και τα φερόμενα θύματά του.

Οι «συναινετικές» επαφές και η συναισθηματική κακοποίηση

Αυτό που οφείλω να του αναγνωρίσω είναι ότι παραδέχτηκε ότι ασκούσε συναισθηματική βία στις σχέσεις του. Ο Armie Hammer στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις αρχές του 2021, τότε που πολλαπλές καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης διατυπώθηκαν εναντίον του, δήλωσε ότι όλες οι επαφές του ήταν συναινετικές, αλλά ταυτόχρονα παραδέχτηκε ότι κακοποιούσε συναισθηματικά τις συντρόφους του. Σφάλμα λογικής, ο ίδιος μάλλον δεν βλέπει, ωστόσο, εγώ δεν μπορώ να δω για ποια συναίνεση μπορεί κανείς να μιλήσει όταν έχει προηγηθεί συναισθηματική κακοποίηση.

«Είχα έναν πολύ έντονο και ακραίο τρόπο ζωής. Θα μάζευα αυτές τις γυναίκες, θα τις έφερνα σε αυτόν τον τρόπο ζωής– σε αυτή τη θύελλα ταξιδιών και σεξ και ναρκωτικών και μεγάλων συναισθημάτων τριγύρω και μετά μόλις είχα τελειώσει με αυτές, θα τις παρατούσα και θα προχωρούσα στην επόμενη γυναίκα, ενώ η προηγούμενη θα ένιωθε εγκαταλειμμένη ή χρησιμοποιημένη», είπε χαρακτηριστικά ο Armie Hammer στο ψηφιακό newsletter Air Mail, που φιλοξένησε τη συνέντευξή του. Όλο το παραπάνω είναι ο ορισμός της αντικειμενοποίησης των γυναικών. Αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα που μπορεί κανείς να φέρει μαζί του, να χρησιμοποιήσει και να πετάξει. Τόσο απλά, τόσο απάνθρωπα, τόσο καθημερινά.

Η δική του σεξουαλική κακοποίηση που τον έκανε να θέλει να έχει τον έλεγχο

Στη συνέχεια ο Armie Hammer μίλησε για τη δική του σεξουαλική κακοποίηση λίγο πριν τα 13 του από ιερέα που ασχολιόταν με τους νέους της ενορίας του (youth pastor, ένας ιερέας που ασχολείται ως πνευματικός μέντορας με τα παιδιά και τους εφήβους). Όπως είπε, αυτή η εμπειρία τον οδήγησε στο έντονο ενδιαφέρον του για το BDSM.

«Αυτό που μου προκάλεσε ήταν ότι έφερε τη σεξουαλικότητα στη ζωή μου με έναν τρόπο που δεν ήταν στο ελάχιστο υπό τον έλεγχό μου. Ήμουν εντελώς αδύναμος σε αυτή την κατάσταση. Δεν είχα λόγο σε αυτή την κατάσταση. Το ενδιαφέρον μου έπειτα οδηγήθηκε στο: “Θέλω να έχω τον έλεγχο στην κατάσταση, σεξουαλικά”», εξομολογήθηκε ο Armie Hammer.

Αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε εγκληματική πράξη, τονίζοντας ότι οι επαφές του με τις καταγγέλουσες ήταν συναινετικές. O ηθοποιός κατηγορήθηκε για βιασμό και σεξουαλική επίθεση αρχικά από μια γυναίκα με το όνομα Effie στις αρχές του 2021. Ο Armie Hammer, φαίνεται να είχε σεξουαλικές φαντασιώσεις με κανιβαλιστικές τάσεις, να χειραγωγούσε, να απειλούσε και να κακοποιούσε σωματικά τις συντρόφους του. Μετά την Effie, πολλές ακόμα γυναίκες κοινοποίησαν στα social media στοιχεία που επιβεβαίωναν αυτές τις συμπεριφορές από τη μεριά του Hammer. Η αστυνομική έρευνα έληξε και ο ίδιος δεν αντιμετώπισε κάποια ποινή, ωστόσο, η φήμη του έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Ο Armie Hammer δεν είναι απλά «μα@@@@@» όπως λέει. Είναι κακοποιητής

Παρότι χαρακτήρισε τις πράξεις του με τις γυναίκες που τον κατήγγειλαν δημόσια συναινετικές, ο Armie Hammer παραδέχτηκε ότι η ισορροπία των δυνάμεων μέσα στις σχέσεις του με αυτές έγερνε φανερά υπέρ του. Είχε την εξουσία στα χέρια του, όπως ακριβώς ήθελε να έχει, σεξουαλικά και συναισθηματικά.

«Θα έβρισκα αυτές τις νεότερες γυναίκες, κοντά στα 20 κι εγώ ήμουν στα 30 και κάτι. Ήμουν ήδη επιτυχημένος ηθοποιός. Ήταν χαρούμενες μόνο που ήταν μαζί μου και έλεγαν ναι σε πράγματα που ίσως δεν θα συμφωνούσαν να κάνουν από μόνες τους», είπε χαρακτηριστικά ο Armie Hammer. Σύμφωνα με τη συνέντευξή του αυτή του η συμπεριφορά τον κάνει «μα@@@@».

«Είμαι εδώ για να παραδεχτώ τα λάθη μου, να σταθώ υπόλογος για το γεγονός ότι ήμουν μα@@@@@, ότι ήμουν εγωιστής, ότι χρησιμοποίησα ανθρώπους για να νιώσω καλύτερα και όταν το πετύχαινα προχωρούσα. Τώρα είμαι ένας πιο υγιής, χαρούμενος και ισορροπημένος άνθρωπος», σημείωσε ο ηθοποιός. Περιέγραψε τη χειραγώγηση που ασκούσε στις γυναίκες, μία χειραγώγηση που τελικά μάλλον καθιστά την «συναίνεση» που λέει πώς είχε εντελώς εύθραυστη. Ο ίδιος νιώθει καλά απλά με το να αποκαλεί τον εαυτό του «μα@@@@». Εγώ νομίζω ότι ο χαρακτηρισμός που του ταιριάζει καλύτερα είναι κακοποιητής.