CELEBRITIES

Νίκος Κουρής: «Ζω με τον φόβο της αρρώστιας μου»

Papadakis Press Μιχάλης Αρχοντίδης

Τον Νίκο Κουρή τον αγαπήσαμε στο Δες & βρες της ΕΡΤ1, όπου βρισκόταν στο «τιμόνι» της παρουσίασης. Λίγο καιρό αργότερα, τον λατρέψαμε στον τρίτο κύκλο στις Άγριες Μέλισσες του ANT1, μέσα από τον ρόλο του Ζάχου. Φέτος, τον απολαμβάνουμε στο IQ 160 του Star.

Ωστόσο, παρά τις παραπάνω επιτυχίες, η παράσταση που είχε την σκηνοθετική του υπογραφή, Η μοναξιά της Δύσης, δεν πήγε όπως περίμενε Νίκος Κουρής. Ο ηθοποιός μίλησε, λοιπόν, στην εκπομπή Πάμε Δανάη και τον Άρη Καβατζίκη για τη δύναμη της αποτυχίας, ενώ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, στην αυστηρή διατροφή του, τις αυτοκαταστροφές που είναι απαραίτητες στη ζωή και τον μόνιμο φόβο του τέλους.

Νίκος Κουρής: «Είμαι δύσπιστος με το χειροκρότημα»

Μιλώντας για τον χώρο του θεάτρου, ο Νίκος Κουρής εξέφρασε τη δυσπιστία του απέναντι στο χειροκρότημα του κοινού. «Είμαι δύσπιστος με το χειροκρότημα, δεν γνωρίζεις αν σε χειροκροτούν θερμά, επειδή τους άρεσε η ερμηνεία σου ή επειδή τέλειωσε η παράσταση. Λέει κάποιος “σηκώθηκα και χειροκρότησα όρθιος για την προσπάθεια των ηθοποιών και γιατί τέλειωσε επιτέλους αυτό το μαρτύριο”. Το θέατρο έγινε πλέον οικονομικός αγώνας για το ποια παράσταση θα πάει καλά, και αν δεν τα φέρνεις, δεν επιβιώνεις. Δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα το τι θα φέρει κόσμο στο θέατρο, γιατί δεν το ξέρεις και κάνεις επιφανειακές επιλογές, που δεν οδηγούν τους ηθοποιούς σε απόλαυση».

Η αυτοκριτική του Νίκου Κουρή για την παράσταση Η μοναξιά της Δύσης

Ο ίδιος έκανε στη συνέχεια την αυτοκριτική του για την παράσταση Η μοναξιά της Δύσης που δεν πήγε όπως περίμενε. «Η παράσταση Η μοναξιά της Δύσης που σκηνοθέτησα δεν πήγε καθόλου καλά, με πονάει πολύ για τους τρεις ηθοποιούς που έβαλα σε αυτήν την περιπέτεια. Για κανέναν ηθοποιό δεν είναι ευχάριστο να παίζει χωρίς κόσμο. Εγώ προσωπικά ευχαριστήθηκα τη συνεργασία και τις στιγμές της πρόβας και των παραστάσεων. Έχω ζήσει πολύ μεγάλες επιτυχίες και παραστάσεις που είχαν πολύ κόσμο, στις οποίες, όμως, δεν περνούσα καθόλου καλά.

Λυπάμαι που η παράσταση δεν πήγε όπως περίμενα. Εγώ μάλλον δεν έκανα κάτι καλά ή ήταν λάθος η επιλογή του έργου, θα κάνω την αυτοκριτική μου. Στεναχωριέμαι για τους ηθοποιούς (Χρήστος Μαλάκης, Δανάη Μιχαλάκη, Γιώργος Ηλιόπουλος) – και χαίρομαι γιατί πιστεύω πολύ στη δύναμη που σου δίνει η αποτυχία. Δεν με έχει αγκυλώσει η αποτυχία. Θεωρώ ότι μπορώ να σκηνοθετήσω πολύ καλά. Απλώς έχω μία ένσταση στο αν μπορώ να παίζω παράλληλα στην παράσταση», ανέφερε με απόλυτη ειλικρίνεια ο ηθοποιός.

Το πρόβλημα υγείας και ο μόνιμος φόβος

Στη συνέχεια, ο Νίκος Κουρής μίλησε για τον διαβήτη και το «φρένο» που αυτός έχει βάλει στη διατροφή του. «Έχω βγάλει από τη διατροφή μου όλα όσα θεωρώ ότι μου κάνουν κακό, όχι επειδή είμαι διαβητικός, άπλα κόβω ό,τι έχω μετρήσει ότι μου κάνει άμεσα κακό. Μετράω το πόσο θα φάω και πόση ινσουλίνη θα κάνω, προκείμενου να κάνω όλα αυτά που κάνω μέσα στην ήμερα μου. Έχω πετάξει τελείως τα γαλακτοκομικά, το αλεύρι, το αλκοόλ. Απλα είναι πολύ οδυνηρό γιατί έχεις και επιθυμίες.

Είμαι άμετρος. Αν δεν είχα διαβήτη, μόνο θα έπινα και θα έτρωγα. Μου αρέσει πολύ το ποτό, δεν ικανοποιούμαι με δυο ποτηράκια, θέλω να πιω δυο μπουκάλια. Έχω πιει στη ζωή μου 2-3 μπουκάλια καθημερινά. Έχω περάσει από αυτοκαταστροφές και είναι απαραίτητες. Για να μπορώ να δουλεύω με αυτούς τους ρυθμούς και έτσι όπως έχω την αξίωση από τον εαυτό μου να δουλεύω, πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός. Εκεί που έπινα τρία μπουκάλια αλκοόλ, ξύπνησα μία μέρα και είπα δεν θα ξαναπιώ αλκοόλ. Έχω ένα απόλυτο στοιχείο μέσα μου ως άνθρωπος, είναι ο πυρήνας μου».

«Εγώ ζω μαζί με το φόβο. Έχω εκατομμύρια φόβους, ζω με τον φόβο της αρρώστιας μου, ζω καθημερινά με το φόβο του τέλους μου. Επειδή είσαι στραμμένος συνέχεια προς τα μέσα σου, για να ρυθμίσεις την ιστορία του διαβήτη, νομίζεις ότι είσαι το κέντρο του κόσμου. Τώρα πλέον έχω μάθει, σαν τεχνική, να δίνω περισσότερο χώρο στους άλλους για να ξεχνάω και τον εαυτό μου και το πρόβλημα μου».

Ο ρόλος του Νίικου Κουρή στο IQ 160 και η ταμπέλα του «δραματικού ηθοποιού»

«Στο IQ 160, όπου υποδύομαι έναν αστυνομικό ντετέκτιβ, δεν έχω εγώ τον υψηλό δείκτη νοημοσύνης, άλλα ο ρόλος της Σμαράγδας Καρύδη. Στη ζωή συμβαίνει συχνά κάποιος που είναι έξυπνος, έχει ενδιαφέρον και χιούμορ να μας εκνευρίζει, γιατί μας αποστομώνει και κερδίζει τον θαυμασμό των άλλων. Σε αυτές τις σχέσεις που δεν καταφέρνουμε εμείς να βγαίνουμε πιο έξυπνοι από τον άλλο, υπάρχει μία κρυφή, ερωτική περιοχή», ανέφερε ο Νίκος Κουρής σχετικά με τον ρόλο του στο IQ 160. Και με αυτήν την αφορμή, εξέφρασε την απόψη του για την επιλογή των ρόλων του και τη μυθολογία του δραματικού ηθοποιού που τον συνοδεύει:

«Υπάρχει μία μυθολογία ότι εγώ είμαι δραματικός ηθοποιός, κάτι που είναι εξόχως βαρετό και επίσης, δεν ξέρω πώς παίζονται οι δραματικοί ή οι κωμικοί ρόλοι. Ανακαλύπτω εκ νέου τους ρόλους μου. Δεν είναι δουλειά μου να έχω έτοιμες συνταγές και να πουλάω κάτι που έχω ήδη βρει. Προσπαθούμε κι εμείς να καταλάβουμε τι εννοούμε, όταν λέμε ότι κάποιος έχει ή δεν έχει ταλέντο, ότι είναι η δεν είναι κάλος ηθοποιός. Θα έκανα επιθεώρηση εάν ήταν καλή, γιατί συνήθως τα κείμενα που υπάρχουν στην επιθεώρηση δεν μου αρέσουν».

Οι πολύ καλύτερες, οικογενειακές συνθήκες με τη σύντροφο και τον γιο του

«Έδωσα περισσότερη σημασία στη σύντροφο μου και στον γιο μας, Πέτρο, γιατί τους είχα παραγκωνίσει, τους είχα αποκομμένους από τη ζωή μου. Με τον γιο μου, επειδή τα παιδιά έχουν άλλες απαιτήσεις και διαδρομές, δεν επέτρεπα στον εαυτό μου να χάνεται, γιατί είμαι πολύ ευσυνείδητος και φιλότιμος. Τώρα ανοίγομαι στους ανθρώπους. Είμαι πιο γενναιόδωρος, ξεχνάω το πρόβλημα μου και έτσι “χρησιμοποιώ” τους ανθρώπους που με αγαπούν, τους αφήνω να με βοηθήσουν. Είμαι πολύ καλύτερα και στην οικογενειακή μου ζωή με την Έλενα και τον Πέτρο, γιατί έχω αλλάξει, έχω μετατοπιστεί», είπε μεταξύ άλλων ο ηθοποιός.