OPINIONS

Ο Νίκος Κουρής ήταν η αποκάλυψη της φετινής τηλεοπτικής σεζόν

ΕΡΤ

Πριν χρόνια ο Νίκος Κουρής κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση: «ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει». Η απάντησή του είχε μονάχα τέσσερις λέξεις. «Να μην ακούω κανέναν».

Ο Νίκος Κουρής υιοθέτησε τη συμβουλή αυτή και πορεύτηκε στην επαγγελματική του ζωή προσπαθώντας να μην τον επηρεάζουν τα σχόλια που άκουγε.

Ο Νίκος Κουρής είναι η αποκάλυψη της τηλεοπτικής σεζόν που διανύσαμε. Φέτος, δοκιμάστηκε στην παρουσίαση και η απόπειρα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Το τηλεπαιχνίδι γνώσεων «Δες & βρες» προβάλλεται από τη συχνότητα της ΕΡΤ1 καθημερινά στις 13:00 σε μία ζώνη με ισχυρό ανταγωνισμό. Τα νούμερα τηλεθέασης δείχνουν πως η επιλογή του Νίκου Κουρή ήταν καθ’ όλα σωστή.

Άμεσος, αυθόρμητος, ανεπιτήδευτος. Ο παρουσιαστής Νίκος Κουρής ανατρέπει την εικόνα του (ολίγον τι) απόμακρου ηθοποιού. Πριν το «Δες & βρες» θα ρωτούσαμε κάποιον που δεν τον ήξερε προσωπικά, αν είναι η ψυχή του πάρτι και με βεβαιότητα θα απαντούσε αρνητικά. Μετά την παρουσία του στο τηλεπαιχνίδι καταλάβαμε πως ο Νίκος Κουρής διαθέτει μία ικανότητα προσαρμογής εξαιρετική.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε δηλώσει: «Πολλή μαυρίλα, εγωισμό, ναρκισσισμό, εσωτερικότητα, ρομαντισμό, πολλά κόμπλεξ, πολύ θυμό, χάσιμο, ολοκληρωτική έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Επειδή είχα προβλήματα υγείας και παράλληλα ψυχικά προβλήματα, είχα κάθε λόγο να πάω προς τα εκεί. Φυσικά και από τότε, έχω κάνει τεράστια διαδρομή χωρίς – από την άλλη να έχουν αλλάξει πολλά.

Είμαι το ίδιο υλικό μόνο που τώρα ξέρω κάποια πράγματα παραπάνω, κάποια πράγματα δεν τα επιτρέπω στον εαυτό μου, με κάποια άλλα γελάω πολύ και ξενερώνω, τα κοροϊδεύω. Έμαθα να κοροϊδεύω τον εαυτό μου. Αυτή είναι μεγάλη ιστορία: Να μην παίρνεις σοβαρά τον εαυτό σου. Παλιά έπαιρνα τον εαυτό μου σοβαρά σε βαθμό κακουργήματος».

Η εκπομπή, στο πλαίσιο της πλήρους αναδιοργάνωσης του προγράμματος της κρατικής τηλεόρασης που ξεκίνησε αυτή τη χρονιά, πήρε το πράσινο φως και για την επόμενη σεζόν. Χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας της το οφείλει στον Νίκο Κουρή, ο οποίος πήρε στα χέρια του ένα κλασικό παιχνίδι γνώσεων κάνοντάς το απολαυστικό, υπενθυμίζοντάς μας πως είναι τόσο βαρετό να διαβάζεις συμβατικά τους ανθρώπους.

«Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος για την εκπομπή και την ποιότητά της, καθώς επίσης και για την αποδοχή του κόσμου. Πρόκειται για ένα παιχνίδι γνώσεων, στο οποίο προσπαθούμε να παρουσιάζουμε καινούργια θέματα ούτως ώστε οι οι τηλεθεατές να μαθαίνουν καινούργια πράγματα ή να παίρνουν κάποια ερεθίσματα. Από εκεί και πέρα, προσπαθήσαμε να το κάνουμε πιο διασκεδαστικό για να μην πέφτει βαριά η γνώση. Δεν είχα κανέναν ενδοιασμό και, μάλιστα, δεν σκέφτηκα καθόλου να μην το κάνω. Έπεσα με τα μούτρα στο παιχνίδι και με μεγάλη χαρά» έχει δηλώσει.

Ο Νίκος Κουρής απέδειξε πως διαθέτει πηγαίο χιούμορ και διάθεση να αυτοσαρκαστεί. Σοβαρός κι όχι σοβαροφανής. Γνωρίζει ποια είναι η λεπτή γραμμή που συνδέει τις δύο αυτές έννοιες και μένει πιστός στην απόφασή του να μην παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά, χαρίζοντάς μας απολαυστικές στιγμές που περιλαμβάνουν πολύ χορό.

Μιλώντας στο MY Tv είχε απαντήσει για την παρουσίαση, αλλά και για τα σχόλια που δέχθηκε για τον χορό του. «Η παρουσίαση είναι μια συνθήκη, όπως αντίστοιχα, ένας ρόλος. Οπότε, ναι, είναι ένας ρόλος στον οποίο καλείσαι να παίξεις.

Από εκεί και πέρα, επειδή με έχουν ρωτήσει κι άλλοι δημοσιογράφοι ή ακούω από διάφορους ανθρώπους που βρίσκονται σε πάνελ εκπομπών, για ποιο λόγο χορεύω ή ότι θα ήθελα να παρουσιάσω χορευτικό παιχνίδι, θα σου πω μόνο ότι ο ρόλος μου στο παιχνίδι είναι να κάνω ό,τι με εμπνέει. Δεν θέλω να παρουσιάσω χορευτικό παιχνίδι, αλλά να κάνω το ”Δες και Βρες”, όσο πιο διασκεδαστικό μπορώ.

Δεν με ενοχλεί τίποτα, γιατί ξέρω πώς λειτουργεί η τηλεόραση και είμαι ένας άνθρωπος που έχει δει στη ζωή του πολλή τηλεόραση. Ωστόσο, θα ήθελα να βάλω το δικό μου λιθαράκι, τη δική μου αισθητική και το δικό μου γούστο, μιας και μου δίνεται η ευκαιρία να βρίσκομαι στην τηλεόραση. Επειδή η τηλεόραση ανακυκλώνει τον εαυτό της, ακούγονται πάντα διάφορα. Καλό θα είναι όλοι μας να το αντιμετωπίζουμε με χιούμορ».

Η ελληνική τηλεόραση έχει ανάγκη από ταλαντούχους ανθρώπους με ευφυΐα, χιούμορ και αίσθηση του μέτρου. Ευτυχώς, είδαμε τον Νίκο Κουρή και βρήκαμε έναν ακόμα λόγο να ανοίξουμε την τηλεόραση.