CELEBRITIES

Ναταλία Γερμανού: Τηλεθεατής έχει αντιρρήσεις που μιλά τρυφερά στα σκυλιά. Η αποστομωτική απάντησή της

Instagram.com/natalia_germanou

H Ναταλία Γερμανού είναι μία παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης που δεν έχει κρύψει ποτέ τα φιλοζωικά της αισθήματα. Μάλιστα, μέσα από την εκπομπή Καλύτερα δε γίνεται του Alpha, έχει καθιερώσει τη στήλη Loveaway, στην οποία αδέσποτα σκυλιά και ενίοτε γάτες, φιλοξενούνται στο πλατό της εκπομπής με σκοπό την υιοθεσία τους. Κάθε φορά που ένα μικρό ζωάκι εμφανίζεται στο πλατό της εκπομπής η Ναταλία Γερμανού δεν είναι πια μία παρουσιάστρια. Είναι πρώτα απ’ όλα ένας άνθρωπος με βαθιά τρυφερότητα για τα ζώα. Και με αυτή την τρυφερότητα τούς απευθύνεται.

Μπορεί να μην το φανταζόσουν ποτέ, αλλά στον μαγικό κόσμο της τηλεόρασης, τα πάντα μπορούν να μπουν στο στόχαστρο του κοινού και να εκφραστούν ποικιλοτρόπως. Από την εποικοδομητική κριτική στην απλή κακία είναι ένα σχόλιο δρόμος. Η Ναταλία Γερμανού και ο τρόπος με τον οποίο μιλά στα σκυλιά που φιλοξενούνται στην εκπομπή της, ήταν που τοποθετήθηκαν στο στόχαστρο της κακεντρέχειας αυτή τη φορά.

«Εντωμεταξύ, σήμερα στο Facebook ένας κύριος με μάλωσε που μιλάω τρυφερά στα σκυλιά που βγάζω στην εκπομπή», έγραψε σε ένα tweet της η παρουσιάστρια του Alpha την Κυριακή, 10 Απριλίου και παρουσίασε στη συνέχεια τα λόγια που της είπε ο εν λόγω τηλεθεατής.

«Απλά ότι δεν έχετε ή δεν κάνατε παιδιά και ψάχνετε κάτι να είναι παρόμοιο στα ζώα δεν θα μας τρελαίνετε όλους. Αν θέλετε να μιλάτε στα ζώα ή να συμπεριφέρεστε σαν είναι άνθρωποι, κάντε το στην προσωπική σας ζωή, οι υπόλοιποι δεν φταίμε σε τίποτα. Κι αν έχετε αντίρρηση επικοινωνήστε μαζί μου αν θέλετε», της έγραψε.

Πέρα από το αδιανόητο της απορίας «τι ακριβώς μπορεί να είναι αυτό που ενοχλεί έναν άνθρωπο όταν κάποιος μιλάει στα ζώα με τρυφερότητα;», δεν ξέρω αν εντοπίζεις κι εσύ τον σεξισμό στην παραπάνω κουβέντα. Μία γυναίκα που δεν έχει παιδιά προφανώς ψάχνει στα ζώα για να καλύψει το «μητρικό της φίλτρο». Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου, θα μου πεις, τόσο προβλεπόμενη η στερεοτυπική αντίληψη για τον κόσμο θα σου απαντήσω και θα συμφωνήσουμε.

Ξέχασα να στο γράψω νωρίτερα, αλλά μοιάζει πολύ πιο εύκολο σε αυτό το «στόχαστρο της κακεντρέχειας» να τοποθετούνται γυναίκες. Να κρίνονται γυναίκες για το παραμικρό που δεν μας αρέσει ή που δεν ταιριάζει με τα στερεότυπα που έχουμε στο κεφάλι μας για τη συμπεριφορά τους και τους ρόλους που έχουν έρθει στη γη να επιτελέσουν. Η μητρότητα, αλλά και η απουσία της, είναι αγαπημένος στόχος.

Η απουσία της μητρότητας δε μαζί με την αγάπη για τα ζώα, ανταποκρίνονται τέλεια στο προσβλητικό στερεότυπο για τις γυναίκες της «τρελής γεροντοκόρης με τις γάτες». Οι crazy cat ladies έχουν εμφανιστεί στην ποπ κουλτούρα μας πολλάκις. Από τους Simpsons και την Eleanor Abernathy, μέχρι την Miss Caroline Percehouse και την Mrs Hemmings στα έργα της Agatha Christie, αλλά και την κλασική σύνδεση των γατών και των μαγισσών, οι γυναίκες που λατρεύουν τις γάτες είναι απλά τρελές κατά το στερεότυπο.

Η Ναταλία Γερμανού έδωσε μία επική απάντηση στην αντίρρηση του τηλεθεατή της

Αυτός είναι ο τρόπος που η πατριαρχία για μία ακόμα φορά λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Από τη μία χρησιμοποιεί το χαρακτηριστικό της φιλοζωίας και την επιλογή μίας ζωής μακριά από τα κύριαρχα πρότυπα περί γάμου και παιδιών για να μας χαρακτηρίσει απαξιωτικά «σαλεμένες γεροντοκόρες» στην καλύτερη. Την ίδια στιγμή ένας άνδρας που θα μιλήσει τρυφερά στον σκύλο του, είναι απλά ένας cool εργένης που διατήρησε την ελευθερία του έχοντας κοντά του και τον «καλύτερό του φίλο». Αλλά εδώ «Ναταλία Γερμανού enters the chat» για να δώσει μία αποστομωτική απάντηση σε όποιον μπορεί να ενοχλείται από τον τρόπο με τον οποίο μιλά στα ζώα που φιλοξενούνται στην εκπομπή της.

Η απάντηση που έδωσε η Ναταλία Γερμανού στον παραπάνω παραλογισμό είναι παραπάνω από υπέροχη. Είναι το μόνο που θα μπορούσε να ειπωθεί. «Και του απάντησα αυτό: “Γιατί δεν βλέπετε κάποια άλλη εκπομπή που μιλάει στους ανθρώπους σαν να είναι ζώα; Αντίο σας”». Το λεγόμενο micdrop μόλις συνέβη.