CELEBRITIES

Μιχάλης Οικονόμου: Σχολιάζει (εύστοχα) τις επιθέσεις σε βουλεύτριες μέσα σε εκκλησίες με λόγια του Άγιου Νεκτάριου

NDP PHOTO

Ο Μιχάλης Οικονόμου δηλώνει ηθοποιός, δηλώνει σύντροφος του Γιώργου με τον οποίο μεγαλώνουν μαζί τον γιο τους, Νικηφόρο, δηλώνει Χριστιανός Ορθόδοξος. Ο Μιχάλης Οικονόμου είναι ένα από τα λίγα δημόσια πρόσωπα στην Ελλάδα, που ζει ανοιχτά τη ζωή του ως ομοφυλόφιλος άνδρας. Δεν έχει κρύψει επίσης ποτέ την αγάπη του για την εκκλησία.

«Υπάρχει μια τεράστια μερίδα ομοφυλόφιλων ανθρώπων και ομόφυλων οικογενειών που είναι μέσα στην εκκλησία και θέλουν να είναι μέσα στην εκκλησία και αυτή τη στιγμή διαβάζονται ανακοινώσεις σαν να μην υπάρχουμε εμείς μέσα στην εκκλησία, αλλά να αναφέρονται σε ομόφυλους ανθρώπους σαν να είναι μόνο εκτός Εκκλησίας. Ας σκεφτούν λοιπόν κι αυτοί τα παιδιά τους και ας ανοίξουν μια αγκαλιά για να τους υποδεχτούν», είχε πει πρόσφατα ο Μιχάλης Οικονόμου στο Πρωινό του ΑΝΤ1, όταν πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επέκταση του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια, η ιερά σύνοδος είχε αποφασίσει να διαβαστεί ένα κείμενο στις εκκλησίες για να καταδικάσει το ίδιο νομοσχέδιο.

Το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε και ο Μιχάλης Οικονόμου μαζί με τον σύντροφό του, επίσης ηθοποιό, Γιώργο Μακρή και τον γιο τους, Νικηφόρο, το γιόρτασαν. «Σήμερα ξημερώνει μια φωτεινή, μια πιο δίκαιη ημέρα», είχε γράψει ο ηθοποιός στο Instagram την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, όταν με 176 «ναι» ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια έγινε νόμος του κράτους.

Οι μήνες πέρασαν, αλλά τα μέλη της εκκλησίας και του κλήρου, μάλλον, δεν έχουν συμβιβαστεί με το γεγονός ότι οι συμπολίτες τους απολαμβάνουν πλέον ίσα δικαιώματα στον πολιτικό γάμο με τους ίδιους. Κάπως έτσι έχουν σημειωθεί ήδη επιθέσεις κατά πολιτικών μέσα σε εκκλησίες της χώρας.

Την Κυριακή 21 Απριλίου η υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, δέχτηκε λεκτική επίθεση από ιερέα στην Πάτρα. Την ίδια ημέρα η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Αγγελική Δεληκάρη, δέχτηκε επίθεση από γυναίκα, πρώην υποψήφια του κόμματος Νίκη, η οποία τη χαστούκισε μέσα σε ιερό ναό.

Ο Μιχάλης Οικονόμου με αφορμή τις επιθέσεις αυτές που πληθαίνουν για τις οποίες ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε πως «δεν είναι σωστές» (μην ψάχνεις εδώ λέξεις όπως απαράδεκτες, φράσεις όπως δεν έχουν χώρο στην εκκλησία μας ή κάποια άλλη βαριά καταδίκη), έκανε το δικό του σχόλιο στο Instagram.

«Δύο επιθέσεις σε βουλευτίνες που ψήφισαν το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο και μάλιστα μέσα σε ναούς! Από ιερέα και μέλος της Νίκης αντίστοιχα», έγραψε ο Μιχάλης Οικονόμου σε Instagram Story του. «Η εκκλησία χρεώνεται όλη αυτή τη βία, αυτή που θα έρθει και αυτή που συμβαίνει κρυφά και δεν θα μάθουμε ποτέ», έγραψε στη συνέχεια.

Μιχάλης Οικονόμου Instagram.com/ecomike

«Μέχρι να έρθει η στιγμή που κάποιος θα μας διώξει κι εμάς, εγώ θα λέω αυτό που έλεγε ο Άγιος Νεκτάριος: “Αλίμονό μου, αν η πίστη μου εξαρτάται από τους ανθρώπους“. Η εκκλησία, έχει κάτι να πει για τη βία στους κόλπους της;», αναρωτήθηκε ο Μιχάλης Οικονόμου που έκλεισε τις σκέψεις του με μία ευχή για «Καλή Ανάσταση».

Ο Μιχάλης Οικονόμου και ο Γιώργος Μακρής υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης πριν από περίπου 2 χρόνια. Στη γαμήλια δημοσίευση που ο πρώτος είχε κάνει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, είχε αναφερθεί τότε στο γεγονός ότι ο πολιτικός γάμος δεν είχε εξασφαλιστεί και για τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Ελπίζουμε σύντομα όλα τα ζευγάρια σε αυτή τη χώρα να έχουν τα ίδια δικαιώματα, όχι μόνο για γάμο μα και τεκνοθεσία. Για να είμαστε κι εμείς και τα παιδιά μας εξασφαλισμένοι και στη ζωή και στην απώλεια. Ας είμαστε οι εαυτοί μας άφοβα, η αγάπη είναι φως και δεν κρύβεται», εξηγούσε ο ηθοποιός.

Ο ίδιος σε δηλώσεις του το προηγούμενο διάστημα είχε πει πως θεωρεί λογικό η εκκλησία να ταχθεί κατά του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών (όπως άλλωστε είναι και αντίθετη με τον πολιτικό γάμο των ετερόφυλων ζευγαριών), την καλούσε ωστόσο να σκεφτεί τα παιδιά που ήδη μεγαλώνουν σε ομόφυλες οικογένειες, όπως είναι ο δικός του γιος, Νικηφόρος.

«Όσοι ψυχολόγοι και να εναντιωθούν, όσοι βουλευτές και να διατυπώνουν τις αμφιβολίες τους, όσο και να διαφωνεί η Εκκλησία, πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι οι ομόφυλες οικογένειες δεν θα πολλαπλασιαστούν μόνο και μόνο επειδή ψηφίστηκε κάποιο νομοσχέδιο. Υπάρχουν αναμεσά μας και ήδη πολλαπλασιάζονται γεωμετρικά και θα αυξάνονται όλο και περισσότερο κάθε μέρα, κάθε μήνα. Και αυτά τα παιδιά – που μπορεί τώρα να μην μιλάνε – κάποια μέρα θα μεγαλώσουν και θα διεκδικήσουν πράγματα», εξηγούσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο NEWS24/7.