CELEBRITIES

Matthew McConaughey: Η συγκλονιστική ομιλία για τα 21 θύματα του μαζικού πυροβολισμού στο Τέξας, αξίζει το πιο δυνατό χειροκρότημα

Ο ηθοποιός Matthew McConaughey κρατά μια ζωγραφιά της Alithia Ramirez, 10 ετών, η οποία σκοτώθηκε στον μαζικό πυροβολισμό που σημειώθηκε σε ένα δημοτικό σχολείο στο Uvalde του Τέξας, καθώς μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, Τρίτη 7 Ιουνίου 2022, στη Washington. © 2022 Evan Vucci/AP IMAGES

Ήταν 24 Μαΐου όταν ο 18χρονος μαθητής λυκείου, Salvador Ramos, εισέβαλε στις αίθουσες δημοτικού σχολείου της πόλης Uvalde του Τέξας. Φορώντας αλεξίσφαιρο και εφοδιασμένος με ένα τουφέκι εφόδου, άνοιξε πυρ και αφαίρεσε τη ζωή από 19 μαθητές και 2 δασκάλες. Ο νεαρός δράστης σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς.

Ο μαζικός πυροβολισμός στο δημοτικό σχολείο της Uvalde (που έχει καταγραφεί ως η πιο θανατηφόρα επίθεση μετά την τραγωδία σε δημοτικό σχολειό της περιοχής Sandy Hook το 2012), επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ και της νομοθεσίας που την επιτρέπει. Ανάμεσα στις φωνές απόγνωσης που διαχρονικά ζητούν τη μεταρρύθμιση περί οπλοκατοχής από το Κογκρέσο, για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των όπλων, ήταν και αυτή του ηθοποιού Matthew McConaughey.

Πιο συγκεκριμένα, ο Matthew McConaughey και η σύζυγός του βρέθηκαν στο Γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου. Εκεί συνάντησαν Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς νομοθέτες για να συζητήσουν μαζί τους το θέμα του ελέγχου των όπλων που διαχρονικά διχάζει τους Αμερικανούς πολίτες. Το ζευγάρι συναντήθηκε, επίσης, με τον Πρόεδρο Joe Biden.

Ο συγκλονιστικός λόγος του ηθοποιού στον Λευκό Οίκο & το σπουδαίο μήνυμά του

Ο ηθοποιός που κατάγεται από την περιοχή που σημειώθηκε το μακελειό, λοιπόν, ανέβηκε στο βάθρο θέλοντας να χρησιμοποιήσει το βήμα που του δίνεται και τη φήμη του, για έναν σημαντικό σκοπό. Για να επικοινωνήσει ένα από τα πιο σπουδαία μηνύματα στους Αμερικανούς πολίτες. Μέσα από τον 20λεπτο λόγο του, προέτρεψε -μεταξύ άλλων- τους νομοθέτες να αναλάβουν δράση. Να κάνουν, δηλαδή, τις απαραίτητες αλλαγές στη νομοθεσία για την οπλοκατοχή.

Σε έντονα συναισθηματικό κλίμα, ο Matthew McConaughey αναφέρθηκε στις ιστορίες των 19 παιδιών και των 2 δασκάλων που έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα. Αποκάλυψε, παράλληλα, πως αυτός και η Camila Alves, πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης εβδομάδας με τις οικογένειες των θυμάτων στη γενέτειρά του. «Μπορούσες να νιώσεις τον πόνο. Την άρνηση. Την απογοήτευση. Τον θυμό. Τη θλίψη. Την απώλεια ζωών και τα όνειρα που σταματούν να υπάρχουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η ομιλία του McConaughey κατάφερε να αγγίξει την ψυχή μας, ακόμα και να γίνει viral στο Twitter, με τις γλαφυρές αναπαραστάσεις των αδικοχαμένων παιδιών και τη δυσκολία ταυτοποίησής τους. Ο ηθοποιός έδειξε οικογενειακές φωτογραφίες, αντικείμενα και ζωγραφιές τους, ενώ διάβασε εκθέσεις τους για το τι ονειρεύονται να γίνουν όταν μεγαλώσουν.

Οι ιστορίες των αδικοχαμένων παιδιών, μέσα από τις πιο γλαφυρές αναπαραστάσεις

Μεταξύ των αντικείμενων που παρουσίασε από το πόντιουμ ο Matthew McConaughey, ήταν και μία ζωγραφιά ενός από τα θύματα, της Alithia Ramirez. Η 10χρονη μαθήτρια ονειρευόταν να σπουδάσει σε σχολή τέχνης στο Παρίσι.

© 2022 Susan Walsh/AP IMAGES

Ένα άλλο από τα κοριτσάκια που σκοτώθηκαν, η 10χρονη Maite Rodriguez ήθελε να γίνει θαλάσσιος βιολόγος, θυμάται ο McConaughey. «Η Maite νοιαζόταν για το περιβάλλον τόσο έντονα που, όταν η διοίκηση της πόλης ρώτησε τη μητέρα της αν θα μπορούσαν να πετάξουν μπαλόνια στον ουρανό στη μνήμη της, η μητέρα της είπε “Όχι. Η Maite δεν θα ήθελε να σκουπίζει”», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Matthew McConaughey Ο ηθοποιός Matthew McConaughey κρατά μια φωτογραφία της Alithia Ramirez, 10 ετών, η οποία σκοτώθηκε στον μαζικό πυροβολισμό σε ένα δημοτικό σχολείο στο Uvalde του Τέξας, καθώς μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, Τρίτη 7 Ιουνίου 2022, στην Washington.
Ο ηθοποιός Matthew McConaughey κρατά μια φωτογραφία της Alithia Ramirez, 10 ετών, η οποία σκοτώθηκε στον μαζικό πυροβολισμό σε ένα δημοτικό σχολείο στο Uvalde του Τέξας, καθώς μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, Τρίτη 7 Ιουνίου 2022, στην Washington.

Μία από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της ομιλίας του σημειώθηκε όταν η Camila Alves έδειξε τα παπούτσια της 10χρονης Maite. Αυτά ήταν το μοναδικό στοιχείο που βοήθησε στην ταυτοποίησή της. «Είχε ζωγραφίσει στα Converse της μία καρδιά, ως ένδειξη της αγάπης που έτρεφε για τη φύση. Αυτό ήταν το μόνο σαφές στοιχείο για να αναγνωριστεί η σορός της μετά τον πυροβολισμό», είπε ο Matthew McConaughey.

Matthew McConaughey για γονείς θυμάτων: «Θέλουν τα όνειρα των παιδιών τους να συνεχιστούν»

«Ξέρετε τι ήθελε ο καθένας από αυτούς τους γονείς, τι μας ζήτησαν; Τι εξέφρασε ο κάθε γονιός ξεχωριστά με τον δικό του τρόπο στην Camila και σε εμένα; Ότι θέλουν τα όνειρα των παιδιών τους να συνεχιστούν. Θέλουν να κάνουν την απώλεια της ζωής τους, να έχει αξία», ανέφερε ο Matthew McConaughey μιλώντας ως ένας απλός Τεξανός πολίτης μίας μικρής πόλης, αλλά και ως ιδιοκτήτης όπλου, αφήνοντας για λίγον στην άκρη την ιδιότητα του ηθοποιού.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης πως μυήθηκε νωρίς στα πυροβόλα όπλα, αλλά υποστηρίζει την υπεύθυνη οπλοκατοχή και διαφωνεί με όσους κάνουν κατάχρηση της Δεύτερης Τροποποίησης.

«Οι υπεύθυνοι ιδιοκτήτες όπλων έχουν βαρεθεί την εκμετάλλευση της Δεύτερης Τροποποίησης του Συντάγματος από ορισμένα διαταραγμένα άτομα. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν κάνουν ένα βήμα πίσω. Αντ’ αυτού θα κάνουν ένα βήμα προς τα εμπρός. Για μία πολιτισμένη κοινωνία και για τη σωτηρία της Δεύτερης Τροποποίησης», πρόσθεσε ο ηθοποιός, αναφερόμενος στη Δεύτερη Τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η διάταξη που προστατεύει το δικαίωμα κράτησης και εκμετάλλευσης όπλων από ιδιώτες, για αυτοάμυνα στο σπίτι.

Ο Matthew McConaughey και η σχέση του με την πολιτική

Παρόλο που ο Matthew McConaughey δεν έχει επαφές με τον χώρο της πολιτικής, πέρυσι είχε «φλερτάρει» με την υποψηφιότητα για κυβερνήτης του Τέξας. Τελικά τον Νοέμβριο ανακοίνωσε την απόφασή του να μην το κάνει. «Ως απλό παιδί που γεννήθηκε στη μικρή πόλη Uvalde του Τέξας, δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι μια μέρα θα ήμουν μέρος της πολιτικής ηγεσίας», είχε πει ο ίδιος εκείνη την εποχή, μέσα από ένα βίντεο.

Ας ελπίσουμε η ομιλία του να βάλει το λιθαράκι της στην αλλαγή της νομοθεσίας περί οπλοκατοχής.