CELEBRITIES

Η Μαντώ δεν θα συμμετέχει στην εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου για τα 80s και τα 90s. «Αρνήθηκαν να με πληρώσουν»

Papadakis Press Εξωτερικός συνεργάτης

Τον Νοέμβριο έγινε γνωστό πως 400 τραγουδιστές υπογράφουν μια ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών, μέσω της οποίας ζητούσαν να διασφαλιστούν αμοιβές για τις εμφανίσεις τους σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα, την περίοδο της πανδημίας. Σε αυτή την κίνηση αναφέρθηκε η τραγουδίστρια Μαντώ, αρχικά με μία ανάρτησή της στα social media κι έπειτα με δηλώσεις της στην εκπομπή «Ευτυχείτε». Η Μαντώ είχε προσκληθεί στην εκπομπή «Στην υγειά μας» με παρουσιαστή τον Σπύρο Παπαδόπουλο, αλλά δεν θα παρευρεθεί σε αυτή, γιατί η παραγωγή αρνήθηκε να της καταβάλει την «συμβολική αμοιβή», όπως είπε η ίδια, που ζήτησε.

Την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου η Μαντώ με μία ανάρτησή της στο Facebook μίλησε για την απόφασή της αυτή, χωρίς να κατονομάζει για ποια εκπομπή πρόκειται. Στην ανάρτησή της ανέφερε αναλυτικά τα εξής, παραθέτοντας παράλληλα και την ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών περί αμοιβών των καλλιτεχνών στις μουσικές εκπομπές.

«Παρ’ όλη την απόφαση του σωματείου Ελλήνων τραγουδιστών να αμειβομαστε για την συμμετοχη μας σε μουσικές εκπομπές, δεν τηρείται αυτο ουτε από τα τηλεοπτικά κανάλια, ουτε δυστυχως από τους συναδελφους! Όχι λοιπον ,δεν θα με δείτε στην γνωστή τηλεοπτική εκπομπή που θα κάνει αφιερωμα στα 80s 90s και καθονται όλοι στη σειρα στο μακρύ τραπέζι, γιατί δεν δέχτηκαν να με πληρώσουν.Ουτε καν μια συμβολική αμοιβή.Ας πάνε λοιπον οι υπόλοιποι συναδελφοι. Παντοτε θα υπάρχουν ατομα προς εκμετάλλευση. Μόνο που ετσι δεν θα γίνει ποτέ καμία αλλαγή», σημείωσε η Μαντώ.

Όλα όσα είπε η Μαντώ στην εκπομπή «Ευτυχείτε»

Ο Γιάννης Πουλόπουλος από την εκπομπή «Ευτυχείτε» ήρθε σε επικοινωνία μαζί της και όταν της ανέφερε ότι γνωρίζει ότι η εκπομπή στην οποία αναφέρθηκε είναι το «Στην υγειά μας», με παρουσιαστή τον Σπύρο Παπαδόπουλο, εκείνη δεν το αρνήθηκε.

«Έχουμε εντολή από το σωματείο Ελλήνων τραγουδιστών να μη συμμετέχουμε σε εκπομπές όπου μας καλούν να τραγουδήσουμε χωρίς αμοιβή, κάτι το οποίο θα έπρεπε να έχει γίνει φυσικά πολλά χρόνια πριν. Στο εξωτερικό οι καλλιτέχνες αμείβονται, είτε είναι ηθοποιοί, είτε είναι τραγουδιστές, είτε είναι μουσικοί, πάντα αμείβονται όταν συμμετέχουν σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα διότι συνεισφέρουν στην επιτυχία της εκπομπής και κατ’ επέκταση και του καναλιού», ανέφερε αρχικά η Μαντώ.

«Αυτό θεσπίστηκε επιτέλους και στη χώρα μας, ειδικά τώρα με την καραντίνα και λόγω του ότι οι τραγουδιστές και γενικότερα ο κλάδος αυτός δεν έχει εισοδήματα αυτή την περίοδο, ήταν μια ευκαιρία να γίνει αυτή η αλλαγή και να ξεκινήσουν τα κανάλια να αμείβουν τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε μουσικές εκπομπές. Γι’ αυτό κι εγώ ζήτησα μια συμβολική αμοιβή, μου το αρνήθηκαν, οπότε δεν θα συμμετέχω. Μου είπαν ότι δεν υπάρχει θέμα αμοιβής και δε προβλέπεται κάτι τέτοιο για τους καλεσμένους», κατέληξε η τραγουδίστρια.

H ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών, στην οποία αναφέρθηκε η Μαντώ περιέγραφε τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στον επαγγελματικό τους χώρο την εποχή της πανδημίας.

Η ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών

«Οι τύχες μας όμως εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια μας. Παρά το ότι όλες οι σκηνές είναι κλειστές, μουσική εξακολουθεί να παράγεται και μάλιστα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ζωντανές και μη εκπομπές, αλλά και ραδιοφωνικά προγράμματα. Συμβαίνει όμως οι μοναδικοί που δεν ωφελούνται άμεσα από αυτό να είναι οι ίδιοι οι συντελεστές, δηλαδή οι τραγουδιστές και οι μουσικοί. Το νεοσύστατο σωματείο μας έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες κι έχει παρέμβει επανειλημμένα στα θεσμικά όργανα αρκετών υπουργείων στους λίγους μήνες της ζωής του. Σήμερα όμως θέλει να απευθύνει ένα κάλεσμα προς όλους εσάς. Σήμερα θέλουμε να επιχειρήσουμε μια τομή, να τραβήξουμε μια γραμμή εκεί που θα έπρεπε να έχει χαραχτεί χρόνια πριν», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

«Πρέπει επιτέλους να θεσμοθετηθεί (και το σωματείο μας είναι αποφασισμένο να παρέμβει ενεργά γι’ αυτό σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς) μια ελάχιστη αμοιβή που θα προβλέπεται για τους μουσικούς μας, τους τεχνικούς μας, τους τραγουδιστές και τραγουδοποιούς, αλλά και για τους δημιουργούς ή τους συγγενείς τους όταν γίνονται αφιερώματα σε αυτούς καθώς και ένα συμβολικό ποσό που θα πηγαίνει στο ταμείο αλληλοβοήθειας του σωματείου», τόνιζαν οι τραγουδιστές σε άλλο σημείο, επισημαίνοντας πως σχεδόν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες έχει υπάρξει μέριμνα προς την ενίσχυση των εργαζομένων στον πολιτισμό.