CELEBRITIES

Λεωνίδας Καλφαγιάννης: «Το ξέρετε καλά εσείς που έχετε κάνει τα πράγματα που μου έχετε κάνει»

Papadakis Press Βαγγέλης Γκικόπουλος

Στο Πρωινό του ΑΝΤ1 εμφανίστηκε την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης, ο οποίος μιλώντας για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας στον χώρο του θεάτρου, ξέσπασε για τα δικά του βιώματα και την νομοθεσία που δεν καλύπτει πολλά από τα θύματα. Ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης θέλησε να μιλήσει για την απαιτούμενη νομοθετική αλλαγή που χρειάζεται προκειμένου η απαραίτητη κάθαρση στον χώρο του θεάτρου και ευρύτερα της κοινωνίας, να πάει ένα βήμα παρακάτω.

«Είμαι μουδιασμένος για όσα συμβαίνουν στον χώρο. Ακούγονται τόσο σοβαρά πράγματα και φοβόμαστε να τα πούμε. Εγώ μπορώ να πω για πράγματα που έχω βιώσει και για πράγματα που υπήρξα μάρτυράς μαρτύρων. Επειδή το νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει μόνο σε όσους έχουν υποστεί βιασμό να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη, μας έχουν όλους δέσμιους, να μη μπορούμε να μιλήσουμε γιατί θα υποστούμε την κατηγορία της συκοφαντίας.», είπε χαρακτηριστικά ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης.

Ο ηθοποιός σημείωσε ότι οι άνθρωποι που γνώριζαν πράγματα συχνά δεν μπορούσαν να μιλήσουν. «Δεν θα υπερασπιστώ κανέναν», είπε χαρακτηριστικά και ο Γιώργος Λιάγκας τον ρώτησε αν ο ίδιος υπήρξε μάρτυρας περιστατικών βίας και δεν μίλησε. Ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης διαχώρισε τη θέση του και απευθυνόμενος στην κάμερα της εκπομπής σημείωσε: «Εγώ μίλαγα, εγώ μίλησα και το κόστος το πήρα, η προσωπική μου διαδρομή το δείχνει. Εσείς που μου έχετε κάνει αυτά τα πράγματα που μου έχετε κάνει, έχετε επέμβει στη ζωή μου με αυτόν τον τρόπο που έχετε επέμβει, το γνωρίζετε καλά. Εσείς που με κοιτάτε. Και όσοι βγαίνουν και τους ακούτε, γνωρίζετε τι έχουν κάνει, δεν χρειάζεται να τα πούμε. Αν βγούμε και τους φωτογραφίσουμε τους δίνουμε βήμα και πάτημα να μηχανεύονται σχέδιο διαφυγής».

Ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης σημείωσε ότι υπήρξε τρεις φορές με ηθοποιούς και σκηνοθέτες που όπως είπε: «Ήθελαν να ασκήσουν την εξουσιολαγνεία τους. Νιώθουν τόση λαγνεία για την άσκηση της εξουσίας πάνω στα θύματα που γίνεται αρρώστια. Αυτή την αρρώστια την έζησα από σκηνοθέτες κι ένα συνοθύλευμα σεναριογράφων- σκηνοθετών. Απορώ με κάποια πράγματα που δεν λέγονται και που δεν ακούγονται. Ξέρουν αυτοί τι έχουν κάνει. Δεν με αφήνει το νομοθετικό πλαίσιο να παρέμβω γιατί πρέπει να έχω βιασθεί ή να είμαι θύμα ή μάρτυρας σε περιστατικό».

«Υπάρχει μια ολική επαγγελματική εξόντωση με έναν τρόπο που δεν υπάρχουν λόγια να ειπωθεί. Είναι τέτοιες οι καλύψεις που είχαν φροντίσει αυτοί οι άνθρωποι να βρουν που πρέπει να υπάρχουν πολλές καταγγελίες, όπως γίνεται τώρα, να συγκριθούν και να δοθεί η απάντηση», τόνισε ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης.

Ο ηθοποιός δήλωσε ότι έχει υποστεί τη βία και δράση τους στην προσωπική του ζωή. «Υπάρχει μια τρελή ευκαιρία να μην τους κάνουμε τη χάρη.Να τους πω εγώ από εδώ, ότι δεν θα μου λείψετε! Δεν θα μου λείψετε κύριοι και κυρίες! Η βία έχει και ανδρικό και γυνακείο πρόσωπο», είπε χαρακτηριστικά ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης.

«Ήρθε η ώρα να νιώσουν λίγο από τον φόβο που προσπάθησαν να χαρίσουν σε όλους εμάς που βρεθήκαμε στον δρόμο τους. Ήρθε η ώρα που αυτοί που κάθε μέρα, ξυπνάνε και κοιμούνται, αν κοιμούνται, με τον φόβο να ακουστεί το όνομά τους, να κλειστούν στα σπίτια τους και να ντρέπονται να βλέπουν στα μάτια τον οποιονδήποτε. Είναι μια μεγάλη νίκη», τόνισε ο ηθοποιός και πρόσθεσε: «Εγώ αυτή τη στιγμή είμαι χαρούμενος και καθόλου φοβισμένος. Διότι η κόρη μου και ο γιος μου, έχουν κερδίσει. Τώρα μπορώ να τα φέρω σε ένα περιβάλλον που πιστεύω πως θα είναι ασφαλή. Διότι στα επόμενα τουλάχιστον 10 χρόνια κανένας από αυτούς δεν θα τολμήσει να κοιτάξει γλυκά κανένα παιδί. Είτε είναι ανήλικο, είτε στη φάση που κυνηγάει τα όνειρά του. Γιατί με το που το κάνει θα γυρίσει το διπλανό του να το πει και αυτός ο άνθρωπος θα εξαφανιστεί. Είναι μεγάλη ανάγκη να χαρούμε επιτέλους».