CELEBRITIES

Η Sinead O’ Connor τα βάζει με το κράτος για την αυτοκτονία του 17χρονου γιου της. «Όλοι τον απογοητεύσαμε»

@2022 Antonio Calanni, FILE/ AP Images

Την αυτοκτονία του 17 ετών γιου της, Shane, ανακοίνωσε μέσω Twitter η Sinead O’ Connor το Σάββατο, 8 Ιανουαρίου. H Ιρλανδή τραγουδίστρια μίλησε για την αγάπη της προς τον γιο της και μοιράστηκε τα ερωτήματά της για το πώς του δόθηκε εξιτήριο από νοσοκομείο του Δουβλίνου, παρόλο που είχε αυτοκτονικές τάσεις.

«Ο όμορφος γιος μου, Nevi’im Nesta Ali Shane O’Connor, το φως της ζωής μου, αποφάσισε να σταματήσει την επίγεια μάχη του σήμερα κι είναι τώρα με τον Θεό. Ας αναπαυτεί εν ειρήνη κι ας μην ακολουθήσει κανείς το παράδειγμά του. Μωρό μου. Σε αγαπώ τόσο πολύ. Παρακαλώ να είσαι γαλήνιος», έγραψε η Sinead O’ Connor.

Σε μία σειρά από tweets που ακολούθησαν η Sinead O’ Connor, θρήνησε τον γιο της και κατηγόρησε το ιρλανδικό κράτος, το σύστημα υγείας του HSE και το σύστημα πρόνοιας Tusla που λειτουργεί εκεί για τον θάνατο του Shane.

«Σας παρακαλώ μην σκέφτεστε ότι έχω λιγότερη από σοβαρή επίγνωση για το ότι κι εγώ απογοήτευσα το παιδί μου, μαζί με την Tusla και το HSE και το κράτος της Ιρλανδίας. Όλοι τον απογοητεύσαμε. Καλώς ήρθατε στην Ιρλανδία», έγραψε μεταξύ άλλων η Sinead O’ Connor που ήταν εκείνη που κλήθηκε να αναγνωρίσει το πτώμα του παιδιού της.

«Η αυτοκτονία δεν σου φέρνει ηρεμία. Είναι ψέμα. Γι’ αυτό ο επόμενος που από καλές προθέσεις θα μου πει για τον γιο μου “τουλάχιστον ηρέμησε τώρα” θα του αλλάξω τα φώτα. Ποιος ξέρει κανείς αν είναι ήρεμος; Μπορώ να σας πω ότι το πρόσωπό του έδειχνε τόσο βασανισμένο όπως ήταν εδώ και μήνες. Καμία διαφορά», έγραψε επίσης η τραγουδίστρια.

Η Sinead O’ Connor ζητά δικαίωση για την αυτοκτονία του γιου της

Η Sinead O’ Connor, σημείωσε ότι θα ζητήσει δικαίωση για τον θάνατο του γιου της, υποστηρίζοντας ότι ένας ψυχίατρος του Child and Adolescent Mental Health Services του συστήματος υγείας της Ιρλανδίας της είπε: «Το να διοργανώσεις έναν γάμο δεν είναι διαφορετικό από το να οργανώσεις μία κηδεία», καθώς ο γιος της έπαιρνε εξιτήριο, ενώ ήδη είχε αφήσει πίσω του «λεπτομερή σχέδια για την κηδεία του».

«Παιδιά πεθαίνουν, ενώ υποτίθεται πως τα φροντίζετε κάθε μέρα. Τώρα το δικό μου παιδί είναι ένα από αυτά. Μεγάλο λάθος», ανέφερε η Sinead O’ Connor. «Αναγνώρισα επίσημα το πτώμα του γιου μου, Shane. Ας συγχωρήσει ο θεός το ιρλανδικό κράτος, γιατί εγώ δεν θα το κάνω ποτέ», τόνισε η τραγουδίστρια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο National Review Panel της χώρας για έρευνα.

Οι τραγωδίες της ζωής της Sinead O’ Connor

Η πληγή από τον θάνατο του γιου της σίγουρα θα είναι μία πληγή που θα παραμένει μόνιμα ανοιχτή στη ζωή της ερμηνεύτριας του Nothing Compares to You. Είναι μία που προστίθεται σε εκείνες μίας βασανισμένης ζωής, που ξεκίνησε στις 8 Δεκεμβρίου 1966 στο Glenageary της Ιρλανδίας.

Sinead O' Connor H τραγουδίστρια το 1989. / @2022 AP Images
H τραγουδίστρια το 1989.

Η ζωή με τη μητέρα της που έμοιαζε με «θάλαμο βασανιστηρίων»

Η Sinead O’ Connor ήταν το τρίτο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας και η πρώτη ταραγμένη περίοδος της ζωής της ήρθε στα 8 της χρόνια. Οι γονείς της χώρισαν με ένα εκρηκτικό διαζύγιο και αρχικά η Sinead έμεινε με τη μητέρα της. Αργότερα μπόρεσε να ζήσει με τον πατέρα της, ενώ είχε περιγράψει τα χρόνια με τη μητέρα ως «θάλαμο βασανιστηρίων», αφού υποστηρίζει ότι υπέστη σεξουαλική και σωματική κακοποίηση στα χέρια της.

«Δεν ήταν ότι έκανε σεξ μαζί μου, αλλά ήταν σεξουαλικά παρεμβατική η βία που ασκούσε σε μένα απ’ όταν ήμουν πολύ μικρή. Ήταν τρομακτικό. Αγαπούσα τη μητέρα μου, αλλά με τρομοκρατούσε. Κατουριόμουν όταν ερχόταν κοντά μου, αλλά ακόμα κι όταν μου έκανε όσα μου έκανε, έβλεπα ότι ήταν μία ψυχή που βασανιζόταν», είχε πει.

Οι 18 μήνες σε ίδρυμα για «ατίθασες γυναίκες»

Η Sinead O’ Connor στην εφηβεία της πιάστηκε ενώ έκλεβε αγαθά από κατάστημα και κάπως έτσι βρέθηκε για 18 μήνες σε ένα άσυλο της Μαγδαληνής για «ατίθασες γυναίκες». Χρόνια μετά θα έσκιζε μία φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ ως διαμαρτυρία για όσα πέρασε σε αυτό το συνδεδεμένο με την καθολική εκκλησία ίδρυμα, live στο Saturday Night Live.

«Στα Ιδρύματα για παιδιά με προβλήματα χρησιμοποιούσαν βάναυσες τεχνικές σωφρονισμού. Ο Πάπας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τη δράση των υφισταμένων του. Εάν καθολικοί ιερωμένοι κακοποιούν παιδιά, δεν είναι το Δουβλίνο που πρέπει να απαντήσει, αλλά η Ρώμη, ξεκινώντας με την αποδοχή της ευθύνης και μια δικαστική έρευνα. Μέχρι τότε, όλοι οι καλοί καθολικοί πρέπει να απέχουν από τη λειτουργία. Ήρθε η στιγμή να διαχωρίσουμε τον Θεό μας από τη θρησκεία και την πίστη μας από τους υποτιθέμενους ηγέτες της», είχε πει αργότερα για όλο αυτό.

Η Sinead O’ Connor και οι μάχες της για την ψυχική της υγεία

Το 2007 μιλώντας με την Oprah Winfrey, η Sinead O’ Connor που άλλαξε το όνομά της σε Shuhada Sadaqat το 2018, όταν ασπάστηκε τον Ισλαμισμό, αποκάλυψε έναν ακόμα αγώνα στη ζωή της. Αυτόν που έδινε για τη δική της ψυχική υγεία. Όπως είπε είχε διαγνωστεί με διπολική διαταραχή, μετά από μία απόπειρα αυτοκτονίας της.

Sinead O' Connor Το 2007 σε ραδιοφωνική της εμφάνιση. / @2022 Richard Drew/ AP Images
Το 2007 σε ραδιοφωνική της εμφάνιση.

Αργότερα θα έλεγε ότι ζητώντας δεύτερες γνώμες από γιατρούς, έμαθε ότι δεν είναι διπολική, αλλά μιλούσε πάντα με ειλικρίνεια για τις μάχες που έδινε στην ψυχική της υγεία. Άλλωστε έχει εκφράσει πολλές φορές μέσω των social media την κατάθλιψη και τις αυτοκτονικές σκέψεις της, με αποτέλεσμα μία φορά να επέμβει και η αστυνομία για να τη σώσει. Όπως εξομολογήθηκε η Sinead O’ Connor μετά από εκείνο το περιστατικό, οι δηλώσεις της αυτές είναι έκκληση για βοήθεια. Η Sinead O’ Connor ζει ακόμα με ινομυαλγία, μία χρόνια κατάσταση που προκαλεί πόνο και κόπωση.

Η αποτοξίνωση το 2021

Το 2021 μετά από μία σειρά live εμφανίσεων αποφάσισε να αναβάλλει τα επόμενα καλλιτεχνικά της σχέδια και να μπει σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Απευθύνθηκε σε κάποιο κέντρο για ένα «Μονοετές πρόγραμμα διαχείρισης τραύματος και εθισμού», παραδεχόμενη ότι ο θάνατος ενός φίλου της την είχε οδηγήσει να κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Το 2022 ξεκίνησε εξίσου τραγικά για τη Sinead O’ Connor. Ο γιος της δηλώθηκε εξαφανισμένος και δύο ημέρες αργότερα βρέθηκε νεκρός.