CELEBRITIES

8 διάσημοι που κακοποιήθηκαν όταν ήταν παιδιά

© 2022 Evan Agostini/Invision/AP IMAGES

Σύμφωνα με το Σωματείο Ελίζα η φράση «κακοποίηση παιδιού» περιλαμβάνει όλες τις μορφές βίας σε ανθρώπους μικρότερους των 18 ετών. «ια τα βρέφη και τα νεότερα παιδιά, η βία περιλαμβάνει κυρίως τον όρο κακομεταχείριση – σωματική, σεξουαλική, συναισθητική κακοποίηση και παραμέληση -από γονείς και από άλλες μορφές εξουσίας». Οι διάσημοι άνθρωποι σε αυτή τη λίστα κακοποιήθηκαν με έναν ή και πολλούς τρόπους όσο ήταν παιδιά. Η παιδική κακοποίηση σημάδεψε τη ζωή τους, αλλά δεν κατάφερε να σταματήσει τα όνειρά τους.

«1 δισεκατομμύριο παιδιά ηλικίας 2 έως 17 ετών έχουν υποστεί σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική βία ή παραμέληση, τον περασμένο χρόνο», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το σωματείο Ελίζα. Παιδιά που ζουν την κακοποίηση και αναγκάζονται να αντιμετωπίζουν τις συνέπειές της στην υγεία τους, σωματική η ψυχική μακροχρόνια. Οι διάσημοι που θα δεις παρακάτω υπήρξαν κάποτε παιδιά που κακοποιήθηκαν από τους γονείς τους ή από άλλους ενήλικες. Αυτές είναι οι ιστορίες της κακοποίησής τους.

Anne Heche

διάσημοι που κακοποιήθηκαν κακοποίηση @2021 Chris Pizzello/Invision/AP Images

Ήταν το 2001 που η ηθοποιός Anne Heche έριξε τη «βόμβα» μιλώντας με τη δημοσιογράφο Barbara Walters. O πατέρας της την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά επανειλλημένα στην παιδική της ηλικία. Η κακοποίηση προκάλεσε, σύμφωνα με όσα είπε η ηθοποιός, μακροχρόνια ψυχική ασθένεια στην ίδια. Η ίδια είχε πει αργότερα στην εκπομπή του Larry King ότι παρόλο που ο πατέρας της ήταν γκέι την βίαζε επανειλημμένα από όταν ήταν βρέφος μέχρι την ηλικία των 12 ετών.

«Είχα φτιάξει έναν φανταστικό κόσμο στον οποίο κατέφευγα. Αποκαλούσα την άλλη προσωπικότητά μου, Celestia. Ο άλλος κόσμος που είχα φτιάξει για τον εαυτό μου ήταν “Η τέταρτη διάσταση”. Πίστευα ότι είχα έρθει από αυτόν τον κόσμο. Πίστευα ότι είμαι από άλλον πλανήτη. Νομίζω ότι παρανοούσα», είχε πει η ίδια για τον τρόπο που προσπαθούσε να ξεφεύγει από την τραυματική παιδική της ηλικία. Η Anne Heche είχε καταγράψει τις εμπειρίες της στο βιβλίο της, Call me Crazy.

Oprah Winfrey

Πανεπιστήμιο κακοποίηση @2021 Greg Allen/ Invision/AP/File/ AP Images

Η Oprah Winfrey έχει μιλήσει για τον πόνο που της προκάλεσε ο βιασμός της από έναν μεγαλύτερο ξάδερφό της σε ηλικία που η ίδια δεν ήξερε καν τι είναι το σεξ. Ήταν 9 ετών όταν βιάστηκε. Αυτή δεν ήταν η μόνη της τραυματική εμπειρία σε παιδική ηλικία. Η ίδια είχε μιλήσει στην εκπομπή που δημιούργησε μαζί με τον πρίγκιπα Harry, The Me you Can’t See, για την εποχή που ως παιδί μετακόμισε κοντά στη μητέρα της, χρόνια αφού την είχε αφήσει στη γιαγιά της για να τη μεγαλώνει. Η μητέρα της ζούσε στο σπίτι κάποιου με «πολύ ανοιχτό δέρμα», όπως είπε ο οποίος την ανάγκαζε να κοιμάται έξω από το σπίτι, λόγω του χρώματος του δέρματός της.

Charlize Theron

Ακόμα κι αν δεν έχει πει λεπτομέρειες για την λεκτική κακοποίηση που βίωσε από τον πατέρα της σε παιδική ηλικία, έχει αποκαλύψει ότι ήταν κακοποιητικός απέναντι στην ίδια και τη μητέρα της, και πως απειλούσε συχνά να σκοτώσει και τις δύο. Το τέλος της κακοποίησης από τον αλκοολικό, βίαιο πατέρα της ήρθε με τραγικό τρόπο το 1991. Μία νύχτα γύρισε μαζί με τον αδερφό του στο σπίτι, μεθυσμένος και απείλησε τη μητέρα της να τη σκοτώσει. Ξεκίνησε να πυροβολεί και η μητέρα της Charlize Theron άρπαξε το όπλο και ξεκίνησε να πυροβολεί προς το μέρος τους. Ο πατέρας της ηθοποιού πέθανε και ο αδερφός του τραυματίστηκε. Η αστυνομία απέδωσε τον θάνατο του πατέρα της Charlize Theron, η οποία ήταν τότε 15 ετών σε αυτοάμυνα.

Sinead O’ Conor

διάσημοι που κακοποιήθηκαν κακοποίηση @2021 Antonio Calanni, File/ AP Images

Η τραγουδίστρια έχει αποκαλύψει στην βρετανική εφημερίδα The Guardian ότι η μητέρα της την κακοποιούσε σωματικά και σεξουαλικά. «Δεν ήταν ότι έκανε σεξ μαζί μου αλλά ήταν σεξουαλικά παρεμβατική η βία που ασκούσε σε μένα απ’ όταν ήμουν πολύ μικρή. Ήταν τρομακτικό. Αγαπούσα τη μητέρα μου αλλά με τρομοκρατούσε. Κατουριόμουν όταν ερχόταν κοντά μου αλλά ακόμα κι όταν μου έκανε όσα μου έκανε έβλεπα ότι ήταν μία ψυχή που βασανιζόταν», είχε πει. Όπως υποστήριζε η Sinead O’ Connor η συμπεριφορά της μητέρας της είχε διαμορφωθεί από την εκκλησία που κανονικοποιούσε την κακοποίηση.

Tyler Perry

Το 2010 ο σκηνοθέτης Tyler Perry μίλησε για την κακοποίηση που βίωσε σε παιδική ηλικία με την Oprah Winfrey. Είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από τρεις διαφορετικούς άνδρες και μία γυναίκα πριν γίνει 10 ετών. Επιπλέον ο άνδρας που νόμιζε ως παιδί ότι ήταν ο βιολογικός του πατέρας, τον κακοποιούσε λεκτικά και σωματικά. «Μέχρι σήμερα, δεν ξέρω γιατί το έκανε. Αλλά θυμάμαι να με στριμώχνει σε μία γωνία και να με χτυπά με το καλώδιο της σκούπας. Απλά δεν σταματούσε. Έμενα με όλες τις μελανιές, τις σάρκες που ξεκολλούσαν από τα κόκκαλά μου και έπρεπε να περιμένω να πέσει για ύπνο», είχε πει. H κακοποίηση είχε τόσο μεγάλο τίμημα στην υγεία του που προσπάθησε να αυτοκτονήσει κόβοντας τις φλέβες του. Η σωτηρία του όπως είπε ήταν η μητέρα του που του έδινε ελπίδα με την πίστη της στον θεό.

Christina Aguilera

Η τραγουδίστρια έχει παραδεχθεί ότι ο πατέρας της την κακοποιούσε σωματικά και ψυχολογικά στην παιδική της ηλικία. «Είδα πολλά δυσάρεστα πράγματα. Πολλά σπρωξίματα, χτυπήματα, τσακωμούς και μάχες. Μεγαλώνοντας δεν ένιωθα ασφαλής. Το να νιώθεις αδύναμος είναι το χειρότερο συναίσθημα. Ο πόνος στο σπίτι μου είναι η αφετηρία της αγάπης μου για τη μουσική», είχε πει.

Η μητέρα της Christina Aguilera κατάφερε να φύγει από τον κακοποιητικό σύζυγό της, μαζί με τις κόρες της και να καταφύγει στην μητέρα της, όπου συνέχισαν να μεγαλώνουν ασφαλείς πια.

Janice Dickinson

διάσημοι που κακοποιήθηκαν κακοποίηση @2021 Mark Makela/Pool Photo via AP/ AP Images

Το μοντέλο Janice Dickinson είχε αποκαλύψει στην εκπομπή Celebrity Rehab ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά, ψυχολογικά και σωματικά από τον πατέρα της. «Ο πατέρας μου είχε θέματα διαχείρισης θυμού. Δεν νιώθω καλά, Δεν κοιμάμαι. Δεν έχεις ιδέα για την κακοποίηση. Δεν ξέρεις πόσο άσχημα νιώθω. Σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική κακοποίηση. Επειδή αντιστεκόμουν και δεν τον άφηνα να κάνει σεξ μαζί μου, με κακοποιούσε σωματικά και λεκτικά κάθε μέρα», είχε πει μεταξύ άλλων χαρακτηρίζοντας τον πατέρα της «οργισμένο παιδόφιλο». H Janice Dickinson και στην ενήλικη ζωή της βίωσε την κακοποίηση, καθώς στα 27 της χρόνια έγινε ένα από τα θύματα του Bill Cosby τον οποίο κατήγγειλε για βιασμό.

Sharon Stone

Mια σοκαριστική αποκάλυψη περιλαμβάνουν τα απομνημονεύματα της Sharon Stone “The Beauty of Living Twice” που κυκλοφόρησαν την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021 στο εξωτερικό. Η 63χρονη ηθοποιός αποκάλυψε ότι η ίδια και η αδερφή της Kelly ήταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από τον παππού της, με τη βοήθεια της γιαγιάς τους.

Η Sharon Stone περιγράφει στην αυτοβιογραφία της πώς η γιαγιά τους, μητέρα της μητέρας τους, έβαζε την ίδια και την αδερφή της σε ένα δωμάτιο μαζί με τον παππού τους, Clarence Lawson και στη συνέχεια κλείδωνε την πόρτα και επέτρεπε την κακοποίηση να συμβεί. Όταν ο παππούς των κοριτσιών πέθανε, η Sharon Stone ήταν 14ων ετών κι ένιωσε ανακουφισμένη. Μάλιστα, όπως γράφει τον σκούντηξε μέσα στο φέρετρό του για να βεβαιωθεί ότι ήταν νεκρός.