CELEBRITIES

Η Marie Kondo παραδέχεται ότι πλέον ζει σε ένα ακατάστατο σπίτι. Η «εκδίκηση» των απανταχού ακατάστατων

@2023 Seth Wenig, File/AP Images

Δεν διπλώνεις τα πάντα στα συρτάρια σου σε μικρούς κυλίνδρους; Κρατάς ακόμα ένα τζιν που δεν σου κάνει, αλλά λυπάσαι να το πετάξεις; Ξέρεις ότι πρέπει να σηκωθείς να σφουγγαρίσεις, αλλά δεν έχεις κουράγιο να το κάνεις; Νιώθεις πολύ αληθινά τον οίκτο στο βλέμμα που φαντάζεσαι ότι θα είχε η Marie Kondo αν έβλεπε το σαλόνι σου; Ξέχασέ τα όλα πια. Η ζωή και το σπίτι δεν μπαίνουν πάντα σε τάξη, όσο κι αν το ευαγγελιζόταν αυτό η «γκουρού» της καθαριότητας. Μετά την απόκτηση του τρίτου της παιδιού αναθεώρησε. Όχι άλλο αυτομαστίγωμα. Το χάος του να έχεις παιδιά, άπειρες υποχρεώσεις, κατοικίδια, ό,τι νιώθεις να σε εμποδίζει να έχεις κάθε μέρα ένα σπίτι έτοιμο για φωτογράφιση είναι υπαρκτό κι άγγιξε ακόμα κι εκείνη.

«Το σπίτι μου είναι ακατάστατο, αλλά ο τρόπος που ξοδεύω τον χρόνο μου είναι ο σωστός για μένα σε αυτό το στάδιο της ζωής μου», είπε σε πρόσφατο webinar η Marie Kondo. Και κάποια πολύ καθαρή και τακτοποιημένη ουτοπία μέσα μου κατέρρευσε, απελευθερώνοντάς με.

«Μέχρι τώρα ήμουν επαγγελματίας στην τακτοποίηση, οπότε έκανα ό,τι μπορούσα να κρατώ το σπίτι μου τακτοποιημένο σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Τώρα έχω κατά κάποιο τρόπο παραιτηθεί με έναν καλό τρόπο για μένα. Τώρα καταλαβαίνω ότι αυτό που έχει σημασία για μένα είναι να απολαμβάνω τον χρόνο που έχω με τα παιδιά μου στο σπίτι μου», παραδέχτηκε η βασίλισσα της τάξης.

Οκ, δεν υπάρχουν φωτογραφικές αποδείξεις γι’ αυτό και το «ακατάστατο» της Marie Kondo πολύ απέχει – είμαι βέβαιη- ακόμα κι από το «σχετικά τακτοποιημένο» δικό μου. Κι ίσως το να βάζει ένας γονιός τον ποιοτικό του χρόνο με τα παιδιά του πάνω από τις δουλειές του σπιτιού να μην ήταν άξιο να γίνει είδηση, αλλά εδώ μιλάμε για τη Marie Kondo. Και αυτή η είδηση είναι η μόνη απόδειξη που χρειάζεσαι για να καταλάβεις κι εσύ και εγώ και όλοι μας, ότι η ζωή αλλάζει, οι συνθήκες στις οποίες τη ζούμε αλλάζουν και οι αναθεωρήσεις δεν είναι απλά πιθανές, αλλά μάλλον είναι και απαραίτητες.

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αλλάζει τις πεποιθήσεις του όταν διαπιστώνει ότι αυτές τον εγκλωβίζουν. Ότι του στερούν όσα είναι αληθινά σημαντικά για εκείνον. Ότι τον περιορίζουν. Αυτό έκανε η Marie Kondo με τις πεποιθήσεις της περί καθαριότητας και τάξης. Αυτό ελπίζω να κάνεις κι εσύ με ό,τι δεν εξυπηρετεί την εξέλιξή σου πια. Δεν είναι κακό, είναι ανθρώπινο.

Η Marie Condo έγινε διάσημη όταν το βιβλίο της The Life-Changing Magic of Tidying Up, πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Έπειτα απέκτησε το δικό της show στο Netflix, με τίτλο Tidying Up with Marie Kondo, στο οποίο ισχυριζόταν ότι ένα τακτοποιημένο και καθαρό σπίτι ισορροπεί τη ζωή σου. Το κλειδί στη μέθοδό της ήταν να χωρίζεις τα προσωπικά σου αντικείμενα σε συγκεκριμένες κατηγορίες -ρούχα, βιβλία, χαρτιά, τυχαία αντικείμενα, αντικείμενα συναισθηματικής αξίας- να ανακαλύπτεις ποια από αυτά «σκορπούν χαρά» στο σπίτι σου και να ξεφορτώνεσαι τα υπόλοιπα.

Στο τελευταίο της βιβλίο Marie Kondo Kurashi at Home: How to Organise Your Space and Achieve Your Ideal Life ασχολείται με την έννοια του kurashi, δηλαδή του «τρόπου ζωής» που φέρνει ηρεμία στην καθημερινότητά σου.

«Θα συνεχίσω να κάνω ενδοσκόπηση για να βεβαιώνομαι ότι ζω το δικό μου kurashi» είπε. Και το δικό της kurashi είναι προς το παρόν το να αφήνεται στο χάος της ζωής με τρία παιδιά. «Πίστευα ακράδαντα πως η τακτοποίηση είναι εφικτή ακόμη και με παιδιά. Ωστόσο, όταν έκανα τα δικά μου, ιδίως όταν οι κόρες μου ήταν ενός ή δύο χρόνων και εκτός ελέγχου, αναποδογυρίζοντας ράφια και προκαλώντας χάος, τότε συνειδητοποίησα πως είναι πραγματικά πολύ δύσκολο», παραδέχτηκε σύμφωνα με την Telegraph.

Η 38χρονη Marie Kondo, απέκτησε το τρίτο της παιδί, έναν γιο, τον Απρίλιο του 2021. Η ίδια και ο σύζυγός της, Takumi Kawahara με τον οποίο παντρεύτηκε το 2012 έχουν αποκτήσει ακόμα τις κόρες τους Satsuki και Miko.

Από το 2014 που η Marie Kondo είδε το γραμμένο το 2011 βιβλίο με τη μέθοδό της να εκδίδεται στις ΗΠΑ και την ίδια να γίνεται star παγκοσμίως, ακόμα και από το 2019 που ξεκίνησε να προβάλλεται η εκπομπή της στο Netflix έχουν σίγουρα αλλάξει πολλά, όχι μόνο στη ζωή της Marie Kondo, αλλά και στον κόσμο. Έχουμε ζήσει μία πανδημία, ασταθείς οικονομίες και πολιτικές αποφάσεις που μας έχουν γυρίσει χρόνια πίσω σε σχέση με τα δικαιώματά μας παγκοσμίως, πολέμους και καταστροφές.

Αν το 2014 το ζητούμενό μας ήταν να προβάλλουμε ένα τέλειο σπίτι και μία τέλεια ζωή στο Instagram, το 2023 γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη απαίτηση να μοιραζόμαστε την αλήθεια και τον ρεαλισμό της ζωής, στην οποία καταφέρνουμε να επιβιώνουμε.

Αν μη τι άλλο η Marie Kondo του 2023 μοιάζει να ανταποκρίνεται σε αυτό το ζητούμενο. Και σίγουρα ακόμα κι αν ποτέ δεν ήταν πρόθεσή της να δημιουργήσει ενοχές σε κάποιον, τώρα καταφέρνει με λίγες φράσεις της να απενοχοποιήσει αυτό που παλιότερα δαιμονοποιούσε πάντα με ευγένεια, πάντα με χαμόγελο, πάντα με το πίσω κείμενο των κινήσεων, των πράξεων και της «τελειότητάς» της. Αλληλούια.