ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Marie Kondo: Το challenge των 8 εβδομάδων που τακτοποιεί σπίτι και μυαλό. Do it like Konmari

AP Photo Seth Wenig

Η Marie Kondo κατέχει δικαιωματικά τον τίτλο της guru της οργάνωσης του σπιτιού. Μάς έχει χαρίσει άπειρες εκπομπές και βίντεο με tips για το πώς να καθαρίζεις και να οργανώνεις τον χώρο σου και το 2020 μάς έδειξε τη σημασία της δουλειάς της.

Εδώ και έναν χρόνο περίπου, ανακαλύψαμε ντουλάπια, γωνίες του μπάνιου και αποθηκευτικούς χώρους που δεν ξέραμε καν ότι υπάρχουν. Με την έλευση του νέου έτους, έχεις την ιδανική ευκαιρία να κάνεις αλλαγές στο σπίτι, συνδυάζοντάς τις με τις γενικές αλλαγές που θέλεις να κάνεις στη ζωή σου. Η Marie Kondo δημιούργησε ένα φανταστικό challenge, διάρκειας 8 εβδομάδων για να το πας βήμα βήμα, χωρίς άγχος και μανία να τα κάνεις όλα γρήγορα.

1η εβδομάδα- Οραματίσου τις αλλαγές

Πριν περάσουμε στην πράξη, ξεκινάμε από τη θεωρία. Σημείωσε τις αλλαγές που θέλεις να κάνεις και οραματίσου τον χώρο σου. Τράβηξε φωτογραφίες και συνέχισε να το κάνεις σταδιακά, μέχρι το τέλος του challenge.

2η εβδομάδα- Ώρα για ρούχα

Συγκεντρώνουμε όλα τα ρούχα που έχουμε στην ντουλάπα και τα τακτοποιούμε ανά κατηγορία. Ήρθε η ώρα να τελειοποιήσεις το γνωστό πλέον δίπλωμα ρούχων της Marie Kondo.

3η εβδομάδα- Πού θα πάνε τα βιβλία; Δες τι λέει η Marie Kondo

Όσο και να σε στενοχωρεί, μάλλον θα χρειαστεί να χαρίσεις αρκετά από τα βιβλία, ειδικά αν πιάνουν πάρα πολύ χώρο. Χώρισέ τα ανά κατηγορία και τακτοποίησε σε βιβλιοθήκη ή ράφια.

4η εβδομάδα- Ασχολήσου με τη χαρτούρα

Αφιέρωσε μία εβδομάδα στις εκκρεμότητες με δημόσιες υπηρεσίες και λογαριασμούς. Ποια χρειάζονται πέταμα και ποια πρέπει να τακτοποιηθούν άμεσα; Φτιάξε ένα κουτί και βάλε σε τάξη τις υποχρεώσεις σου. Θα μειωθεί και το άγχος σου.

5η εβδομάδα- Μικροαντικείμενα σε κάθε δωμάτιο

Τα καλλυντικά που θέλουν πέταμα, οι τροφές στα ντουλάπια σου και ηλεκτρονικές συσκευές που δεν λειτουργούν πια.

6η εβδομάδα- Οι αναμνήσεις σου

Αν είσαι άνθρωπος που μαζεύει σουβενίρ και συναισθηματικά αντικείμενα, βάλτα σε ένα κουτί και προσπάθησε να αποχωριστείς κάποια που δεν χρησιμεύουν κάπου. Κάποια μπορούν να γίνουν διακοσμητικά, κάποια γίνονται άλμπουμ και σε κάποια λέμε αντίο.

7η εβδομάδα- Γίνε δημιουργική

Σημεία και γωνίες που μπορούν να φιλοξενήσουν αντικείμενα, συνταγές σε κουτί και μαγειρική με τροφές που σκόπευες να πετάξεις. Το βασικό είναι να το κάνεις με χαρά και κέφι.

8η εβδομάδα- Να χαρείς τα αποτελέσματα, λέει η Marie Kondo

Οργάνωσες το σπίτι και τώρα θα το απολαύσεις. Μπορείς να κάνεις αλλαγές στη διακόσμηση που θα σου φέρουν περισσότερη χαρά. Ένα φωτιστικό βιβλιοθήκης ή ένα δικό σου boudoir για να έχεις ένα spot ομορφιάς.