CELEBRITIES

Η Μαίρη Συνατσάκη είπε τη μεγάλη αλήθεια για τους celebrities και τις απόψεις τους

NDPPHOTO / ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΡΕΑΣ

Για κάποιον λόγο τα τελευταία, αρκετά χρόνια μοιάζουμε να έχουμε αντικαταστήσει τις γνώμες των ειδικών επί κάθε κοινωνικού θέματος, που προκύπτει με τις απόψεις των celebrities. Τους περιμένουμε να μιλήσουν για να τους αποθεώσουμε ή να τους κατακρίνουμε, τους περιμένουμε και να μη μιλήσουν για να κατακρίνουμε τη σιωπή τους. Γενικώς, τους περιμένουμε στη γωνία και τους αντιμετωπίζουμε λες και είναι οι επαΐοντες, που θα μας βοηθήσουν να διαμορφώσουμε άποψη για ό,τι συμβαίνει. Η Μαίρη Συνατσάκη με ένα της post στο Instagram περιγράφει αυτή την κατάσταση από την οποία κανένας celebrity δεν μπορεί να βγει «αλώβητος» είτε μιλήσει, είτε σιωπήσει.

Πριν από λίγο καιρό η Ζωή Δημητρίου σού έγραψε για το #blockout, μία εκστρατεία που ξέσπασε στο TikTok για να «τιμωρήσει» τους celebrities που δεν μιλούσαν δημόσια για τη γενοκτονία στη Γάζα. «Δεν θα αλλάξει όμως ο κόσμος επειδή η Kim Kardashian πάρει θέση υπέρ της Παλαιστίνης ή του Ισραήλ. Είναι καλύτερο από το να μην κάνει τίποτα;», αναρωτιέται, αλλά απάντηση δεν υπάρχει. Η Μαίρη Συνατσάκη μέσα από το post της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, δεν δίνει απάντηση. Περιγράφει όμως τη ματαιότητα του να εκφράζεσαι ή να μην εκφράζεσαι για να ικανοποιήσεις το «κοινό σου». Κι αυτό γιατί είτε έτσι είτε αλλιώς, τα αρνητικά σχόλια δεν θα αργήσουν να έρθουν.

Η Μαίρη Συνατσάκη δέχεται αρνητικά σχόλια τόσο όταν παίρνει θέση για κοινωνικά ζητήματα, όσο κι όταν αποφεύγει να το κάνει. Το βράδυ της Πέμπτης, 13 Ιουνίου, μοιράστηκε μερικά από αυτά κάτω από 2 διαφορετικές στήλες. Στην πρώτη έγραψε «Τι μου λένε όταν σχολιάζω ένα κοινωνικό θέμα» στη δεύτερη «Τι μου λένε όταν ΔΕΝ σχολιάζω ένα κοινωνικό θέμα».

Τα σχόλια στην πρώτη στήλη ήταν τα εξής:

«Σκάσε μω@@ Συνατσάκη!
Ποσά λεφτά σου δώσανε για να τα σχολιάσεις αυτά;
Μιλάς για να πωλούνται τα ρουχαλάκια σου!
Πάλι βγήκε να σχολιάσει η ιέρεια του political correct;
Βαρεθήκαμε να έχεις άποψη για όλα όσα γίνονται!!
Έλεος με τις δικαιωματίστριες!».

Τα σχόλια στη δεύτερη στήλη ήταν τα έξης:

«Μίλα μω@@ Συνατσάκη!
Πόσα λεφτά σου δώσανε για να μην τα σχολιάσεις αυτά;
Δεν μιλάς μη και δεν πουληθούν τα ρουχαλάκια σου!
Πού είναι η ιέρεια του political correct;
Που είναι η άποψη σου για όλα όσα γίνονται;!;
Περιμέναμε κάτι περισσότερο από τις δικαιωματίστριες!».

Όπως καταλαβαίνεις άκρη δεν βγαίνει. Ίσως πρέπει να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε τους celebrities ως ειδικούς επί κάθε θέματος. Ναι είναι πολίτες στην ίδια χώρα και στον ίδιο κόσμο με εμάς και ο καθένας έχει τις απόψεις του, που είτε θέλει να μοιραστεί είτε όχι δημόσια, αυτό είναι μάλλον δικαίωμά του. Αν η στάση οποιουδήποτε μας ενοχλεί στα social media, υπάρχει και το κουμπί του unfollow έτσι δεν είναι; Αυτό που παλιά λέγαμε με το κουμπί του τηλεκοντρόλ μπορεί να εφαρμοστεί και εδώ. Αλλά δεν θέλουμε να το πατήσουμε. Αν το πατήσουμε, πώς θα σχολιάζουμε μετά τον celebrity που δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τις δικές μας προσδοκίες;

Καμιά φορά είναι καλό να μην ξεχνάμε ότι οι celebrities δεν έχουν γεννηθεί και δημιουργηθεί για να ικανοποιούν τις δικές μας προσδοκίες από αυτούς, είναι κι αυτοί άνθρωποι βλέπεις. Και το γεγονός ότι είναι επιτυχημένοι στο επάγγελμά τους και δημοφιλείς δεν σημαίνει ότι νοιάζονται για όλα όσα μας απασχολούν, πολύ περισσότερο δεν σημαίνει ότι έχουν γνώσεις για όλα όσα μας απασχολούν ώστε να νιώθουν άνετα να τοποθετούνται γι’ αυτά. Τους έχουμε διδάξει αν μη τι άλλο ότι ο δημόσιος λόγος φέρει ευθύνη κι ίσως έχουν αρχίσει να τη λαμβάνουν υπόψη τους πριν τοποθετηθούν επί των πάντων.

Ζούμε στην εποχή που ίσως έχουμε αντικαταστήσει τους ειδικούς με τους δημοφιλείς. Αυτό προδίδουν και οι τελευταίες Ευρωεκλογές. Εκεί που άλλοτε τα κόμματα διάλεγαν συνταγματολόγους, ειδικούς περί εξωτερικής πολιτικής ή διεθνούς δικαίου κι εμείς τους ψηφίζαμε να πάνε ως ειδικοί να μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο, πλέον απλά διαλέγουμε celebrities. Σαν όλα να είναι ένα μεγάλο reality show με εμάς τηλεθεατές και σχολιαστές και γνωστό τέλος.

Αυτό στο οποίο θα βάλουμε τα δάχτυλα στο πληκτρολόγιό μας και θα ζητήσουμε απ’ όλους τα «ρέστα» για όσα λέει ή δεν λέει.