CELEBRITIES

Η Linda Evangelista για τις επικίνδυνες δίαιτες που έκανε. Αλατόνερο, τσάι και καθαρισμοί εντέρου

© 2023 Brad Barket/Invision/AP IMAGES

Η μόδα είναι κάτι υπέροχο, είναι μία τέχνη, ένας τρόπος αυτοέκφρασης για όλους. Η κουλτούρα που έχει αναπτυχθεί γύρω από αυτήν όμως, ιδιαίτερα τις περασμένες δεκαετίες, μόνο απελευθερωτική δεν ήταν. Η βιομηχανία της μόδας πίεζε τις γυναίκες που εργάζονταν σε αυτήν να είναι πάντα πολύ αδύνατες. Οι υπόλοιπες γυναίκες που θεοποιούσαν στο μυαλό τους τα super models των ’90s πίστευαν ότι για να είναι ευτυχισμένες, λαμπερές και θελκτικές, όπως έμοιαζαν εκείνες, έπρεπε να είναι πολύ αδύνατες. Το αδυνάτισμα έγινε συνώνυμο της ευτυχίας. Μπορεί να είναι περιττό να σου πω ότι δεν υπήρχε καμία ευτυχία στις εξαντλητικές δίαιτες που έκαναν μοντέλα όπως η Linda Evangelista για να παραμένουν αδύνατες, ακριβώς όπως τις ήθελε η βιομηχανία της μόδας. Δεν βλάπτει πάντως να ακούσεις τι ακριβώς έκρυβε πίσω της αυτή η διαδικασία, από την ίδια: Πείνα.

Η Linda Evangelista μίλησε στο podcast Ruth’s Table 4 για τις επιβλαβείς πρακτικές καθαρισμού του εντέρου που είχε χρησιμοποιήσει και για το retreat που της κόστιζε 10 χιλιάδες δολάρια την εβδομάδα στις ΗΠΑ, όπου πήγαινε για να υποβληθεί σε μία δίαιτα εξαντλητικής πείνας λίγο πριν τα 30 της χρόνια.

«Παλιά μπορούσα να φάω τα πάντα. Ο μεταβολισμός μου ξεκίνησε να επιβραδύνεται όταν έφτασα κοντά στα 30. Ξεκίνησα να γυμνάζομαι όταν ήμουν 27, 28, επειδή σκεφτόμουν ότι τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά πια», εξομολογήθηκε η Linda Evangelista, ένα από τα Super Models των ’90s (και μάλιστα ένα από τα 4 Super Models που πρωταγωνιστούν στη δική τους σειρά ντοκιμαντέρ για την Apple TV).

«Ξέρω ότι όταν πετούσα κάθε δεύτερη μέρα, και δούλευα και έτρεχα σε όλο τον πλανήτη, έπρεπε να προσπαθήσω για να διατηρήσω το βάρος μου και μετά ήρθε η περίοδος που έπρεπε πραγματικά να προσέχω», συμπλήρωσε η Linda Evangelista, το πρόσωπο στο οποίο αποδίδεται η φράση «Δεν σηκώνομαι από το κρεβάτι μου για λιγότερα από 10 χιλιάδες δολάρια».

Τόσα έδινε κάθε εβδομάδα που περνούσε σε ένα retreat του Palm Springs, δύο φορές τον χρόνο. Βρισκόταν εκεί για να υποβάλλει τον εαυτό της σε εξαντλητική δίαιτα. Παράλληλα προσπαθούσε να αδυνατίσει με τη μέθοδο του Master Cleanse, που απαιτεί από τους χρήστες της να καταναλώνουν μόνο αλατόνερο κι ένα φυτικό καθαρτικό τσάι για τις πρώτες 10 ημέρες, πριν υποβληθούν σε φαρμακευτικούς καθαρισμούς εντέρου.

«Άρχισα να κάνω συνέχεια καθαρισμούς εντέρου και μου άρεσε, αλλά νομίζω ότι ήταν πολύ επιβλαβείς για μένα», παραδέχτηκε η Linda Evangelista. «Έκανα το Master Cleanse αρκετές φορές αλλά και φαρμακευτικούς καθαρισμούς, όπως το να πίνω μία σκόνη, που προερχόταν από ρύζι σε ρόφημα. Ή θα πήγαινα στο We Care μία ή δύο φορές τον χρόνο», εξήγησε και στη συνέχεια περιέγραψε τι ακριβώς έκανε στο retreat We Care, στο Palm Springs.

«Πίνεις μόνο υγρά, κυρίως νερό με λεμόνι και μέντα και τσάι και μετά σου δίνουν ένα ποτήρι χυμό μία φορά την ημέρα κι ένα νερωμένο λαχανικό που ονομάζουν σούπα», εξήγησε. «Αλλά βασικά είναι μία δίαιτα ασιτίας, είναι φοβερό. Δεν θα κάνω ξανά κάποια δίαιτα στέρησης, δεν θα το κάνω ξανά αυτό», είπε η Linda Evangelista.

Το αιώνιο Super Model, άσκησε κριτική στη βιομηχανία της μόδας όπως είχε διαμορφωθεί 30 χρόνια πριν για την πίεση που ασκούσε στις γυναίκες να παραμείνουν λεπτές. Όπως είπε πλέον η μόδα προσαρμόζεται στο μέγεθος των γυναικών, ενώ στα ’90s «Τα μοντέλα έπρεπε να προσαρμοστούν, ώστε να χωράνε στα ρούχα».

H Linda Evangelista αποκάλυψεto 2021 ότι μία διαδικασία κρυολιπόλυσης την άφησε μόνιμα παραμορφωμένη. Στο podcast ανέφερε ότι χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους για να αντιμετωπίσει την σπάνια αυτή παρενέργεια που εμφάνισε στη θεραπεία. Χρειάστηκε δύο φορές να υποβληθεί σε λιποαναρρόφηση και κάποια στιγμή σταμάτησε να τρώει.

«Ένιωθα τόση ντροπή, είχα χαλάσει όλα αυτά τα χρήματα και ο μόνος τρόπος που σκεφτόμουν για να το φτιάξω ήταν να μην παίρνω θερμίδες, οπότε έπινα μόνο νερό. Έχανα το μυαλό μου», είπε χαρακτηριστικά στο podcast που μπορείς να ακούσεις ολόκληρο εδώ.