CELEBRITIES

Η Jane Fonda φορά ξανά το κολάν και τις γκέτες της και είναι ίδια η Μαρία Ιωαννίδου

AP Photo Chris Pizzello

Κανείς μας δεν μπορεί να ξεχάσει τις βιντεοκασέτες με τα προγράμματα ασκήσεων της Jane Fonda. Κολάν, γκέτες, κορδέλες και κορμάκια ήταν τα εμβληματικά outfit της γυναίκας που έκανε τη γυμναστική τρόπο ζωής για τους Αμερικανούς, δείχνοντάς τους μία ακόμα πλευρά της πολυσχιδούς προσωπικότητάς της. Και τώρα αποφάσισε να φορέσει και πάλι το κορμάκι, το κολάν και όλα τα υπόλοιπα, για να δείξει στους συμπολίτες της των ΗΠΑ την αναγκαιότητα να ασκήσουν κάτι ακόμα εκτός από το κορμί τους. Το δικαίωμά τους να ψηφίσουν.

Οι εκλογές του Νοεμβρίου είναι πρό των πυλών και οι celebrities ο ένας μετά τον άλλο χρησιμοποιούν τις πλατφορμες των social media για να ενθαρρύνουν τους ακόλουθούς τους να ψηφίσουν. Η Jane Fonda όμως μάλλον βρήκε τον πιο ευφάνταστο τρόπο να το κάνει. Σε αυτή την προσπάθεια δεν ήταν μόνη της.

Η Jane Fonda ένωσε τις δυνάμεις της με τους Kerry Washington, Orlando Bloom, Amy Schumer, Ashley Benson, Ken Jeong, Vanessa Hudgens, Shaquille O’Neal και Katy Perry και όλοι μαζί πρωταγωνίστησαν σε ένα video γυμναστικής που όμως αναφερόταν στην μεγαλύτερη άσκηση που μπορεί να κάνει ένας πολίτης και μιλάω φυσικά ξανά για την συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες.

Όπως η «δασκάλα» Jane Fonda έτσι και η «τάξη» της φόρεσε τα αθλητικά της για το video, με εξαίρεση την Katy Perry που φόρεσε τα θήλαστρα της καθώς πρόσφατα απέκτησε την κόρη της με τον Orlando Bloom. Η Jane Fonda επέδειξε την εξαιρετική της φυσική κατάσταση κάνοντας ασκήσεις σε διάφορα σημεία του video που ανάρτησε στα social media.

Jane όπως Μαρία

«Γεια σου τάξη. Επαναφέρουμε το κίνημα», λέει η Jane Fonda στην αρχή του video. «Θέλουμε να είστε σε φόρμα για τους αγώνες που έρχονται. Θέλω να είστε δυνατοί. Θέλω να είστε απόλυτα συγκεντρωμένοι. Θέλω να αφοσιωθείτε πλήρως στο έργο που έχετε να κάνετε. Οπότε, ας ετοιμαστούμε να ασκήσουμε το δικαίωμά μας να ψηφίζουμε», συμπληρώνει η υπέροχη Jane Fonda.

Η ευλυγισία της στο video μόνο μία γυναίκα θα μπορούσε να μας θυμίσει. Τη δική μας Μαρία Ιωαννίδου, που θα μπορούσε άνετα να φορά το ίδιο κολλάν, την ίδια κορδέλα και το κορμάκι της Jane Fonda. Κι αν δεν με πιστεύεις εδώ παρακάτω μια εμφάνισή της στο Πρωινό κατά τη διάρκεια της καραντίνας θα σε πείσει για τα λεγόμενά μου. Η Μαρία Ιωαννίδου μοιράστηκε το πρόγραμμα των ασκήσεών της και κάτι μας λέει ότι θα μπορούσε να γίνει η καλύτερη φίλη της Jane Fonda.

Η ακτιβίστρια Jane Fonda

Πίσω στην Jane Fonda θέλω να σου θυμίσω πώς εκτός από fit σε κάθε ηλικία, είναι μία γυναίκα που ασχολήθηκε από νωρίς στη ζωή της με τον ακτιβισμό. To ντοκιμαντέρ “Jane Fonda In Five Acts” που κυκλοφόρησε από το HBO το 2018 έριχνε φώς στη διαδρομή της από νεαρή πρωταγωνίστρια του κινηματογράφου σε πολιτική ακτιβίστρια στα ’60s και ’70s.

Η ηθοποιός ήταν υποστηρίκτρια των Μαύρων Πανθήρων, αντίθετη στον πόλεμο του Βιτενάμ, υπέρ των δικαιωμάτων των Ιθαγενών Αμερικανών. Η πρώτη της σύλληψη ήρθε εκείνη την εποχή. Επιστρέφοντας στην Αμερική από μία αντιπολεμική ομιλία στον Καναδά, τη συνέλαβαν με την υποψία της λαθράιας εισαγωγής νακρωτικών στις ΗΠΑ. Στην φωτογραφία της σύλληψής της, ποζάρει με τη γροθιά της υψωμένη.

Jane Fonda Cuyahoga County Sheriff's Office via AP

Από την Hanoi Jane στο “9 to 5” ήταν όλα μια πολιτική δράση

Το 1972 αρχίζει να μιλά απευθείας στους Αμερικανούς στρατιώτες που πολεμούν στο Βιετνάμ μέσα από ραδιοφωνικές μεταδόσεις καλώντας τους να σκεφτούν το ρόλο τους σε αυτόν τον πόλεμο. Η αντιπολεμική δράση της της χάρισε το παρατσούκλι Hanoi Jane. Μία φωτογραφία της δε σε ένα ταξίδι της στο Βιετνάμ, πάνω σε ένα αντιαεροπορικό όπλο στο Hanoi δημιούργησε εχθρούς πίσω στις ΗΠΑ για τη Jane. Το 2015 η ηθοποιός απολογήθηκε γι’ αυτή τη φωτογραφία στο κανόνι που έμοιαζε να σημαδεύει απευθείας τα Αμερικανικά πολεμικά σκάδη. Δέχθηκε πλήρως την ευθύνη γι’ αυτή τη φωτογραφία.

Jane Fonda Η Hanoi Jane στο Βιετνάμ το 1972. / AP Photo
Η Hanoi Jane στο Βιετνάμ το 1972.

Η Jane Fonda έφερε τα θέματα ου την απασχολούσαν ως ακτιβίστρια και στη μεγάλη οθόνη, κάνοντας την ταινία “Coming Home” για τους βετεράνους του πολέμου του Βιετνάμ αλλά και το “9 to 5”, μια ταινία που λέει πως έκανε για όλες τις εργαζόμενες γυναίκες. «Καταπιάστηκε με όλα τα ζητήματα, την σεξουαλική παρενόχληση, την μισθολογική ανισότητα, την σημασία του ευέλικτου ωραρίου και της φροντίδας των παιδιών», είχε πει στο ντοκιμαντέρ του HBO η ηθοποιός.

Η Jane Fonda δεν θα σταματήσει ποτέ να ζητά την αλλαγή

Όσο για τα βίντεο της σειράς “Jane Fonda Workout” δεν είναι τώρα που απέκτησαν μέσα από το τελευταίο της βίντεο για τα social media, πολιτική χροιά. Οι θρυλικές βιντεοκασέτες της ήταν που ουσιαστικά είχαν χρηματοδοτήσει την πολιτική καμπάνια του αριστερού συζύγου της Tom Hayden στα ’80s.

Η Jane Fonda μπορεί κατά καιρούς να σταματά τις εμφανίσεις της στη μικρή και μεγάλη οθόνη, να έχει πειραματιστεί με ρόλους και με τις εμφανίσεις της στο κόκκινο χαλί αλλά η μόνη σταθερά στη ζωή της είναι αυτή που την οδηγεί να ελπίζει και να μάχεται για κοινωνικές αλλαγές. Όπως έχει πει και ο γιος της Troy Garity: «Δεν θα σταματήσει ποτέ. Είναι σε αποστολή». Και το ευχόμαστε κι εμείς.