CELEBRITIES

Η Ελεονώρα Μελέτη και ο χλευασμός της ψυχοθεραπείας της

Instagram.com/nonoram/

Ένα Q&A στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram και μια συγκεκριμένη ερώτηση που έλαβε η Ελεονώρα Μελέτη, στάθηκαν η πιο σωστή αφορμή για να μιλήσει για την ψυχοθεραπεία που είχε κάνει κάποια χρόνια πριν. Την εποχή που αν ζητούσες βοήθεια από ειδικό για θέματα ψυχικής υγείας, έβγαιναν «στη φόρα» προκαταλήψεις και ταμπού.

Η Ελεονώρα Μελέτη, λοιπόν, αποφάσισε να απαντήσει στην ερώτηση του ακόλουθού της, όχι μέσω story αλλά με μια δημοσίευση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Γιατί τέτοιου είδους (διδακτικές και εμψυχωτικές) δημοσιεύσεις, καλό είναι να μένουν σταθερές, ώστε να ανατρέχει ο οποιοσδήποτε, όταν υπάρχει ανάγκη και όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Η Ελεονώρα Μελέτη μιλάει για την ψυχοθεραπεία και καλά θα κάνεις να την ακούσεις

«Q&Α via post: Ο Άγγελος ρώτησε “ποια η γνώμη σου για τη ψυχοθεραπεία;”. Όταν το 2008 είχα πει σε μια συνέντευξη ότι τα τελευταία χρόνια έκανα ψυχοθεραπεία, η δήλωση μου είχε σχολιαστεί κοροϊδευτικά και ειρωνικά από πολλές εκπομπές και παρουσιάστες. Είχαν ακουστεί πράγματα που σήμερα δεν θα τολμούσε κανείς να πει. Δεν με είχε πειράξει καθόλου», ανέφερε αρχικά η Ελεονώρα Μελέτη που η αποκάλυψή της για τις συνεδρίες ψυχοθεραπείας πριν από κάποια χρόνια, αντιμετωπίστηκε διαφορετικά απ’ ότι θα αντιμετωπιζόταν στις μέρες μας.

 

«Απλά κατανοούσα πως η ψυχοθεραπεία ήταν ταμπού για κάποιους και οι περισσότεροι δεν ήταν έτοιμοι να την καταλάβουν. Αυτό ήταν ακριβώς ένα από τα αποτελέσματα της ψυχοθεραπείας. Το ότι τα λόγια και η κριτική των άλλων δεν με διαπερνούσαν», πρόσθεσε η Ελεονώρα Μελέτη μιλώντας για τα ταμπού που παλαιότερα «επισκίαζαν» και μείωναν κατά κάποιον τρόπο τη σημασία και τη σπουδαιότητα της ψυχοθεραπείας.

Η απαρίθμηση των θετικών της ψυχοθεραπείας, ακολούθησε. «Η ψθ είναι ένα δώρο. Σε φέρνει κοντά σε εσένα. Γνωρίζεις τον εαυτό σου, ό, τι σε δυσκολεύει, ό,τι πρέπει να αλλάξει για να σε βελτιώσει. Βάζει τα πράγματα και τους ανθρώπους στην πραγματική τους θέση και πλέον αποκτάς αυτοεκτίμηση και αυταξία. Βάζεις όρια, ανακαλύπτεις όρια, αρχίζεις να φροντίζεις να αγαπάς και να σέβεσαι τον εαυτό σου.

Δεν είναι εύκολο ταξίδι ούτε γρήγορο. Συχνά γίνεται και μοναχικό. Δεν έχει τέλος, αλλά είναι μοναδικό. Η ψυχοθεραπεία είναι ο μοναδικός, αυθεντικός και πάντα αποτελεσματικός τρόπος για να συντελεστεί η αληθινή αλλαγή. Επουλώνει αγκαλιάζει και αναγεννά. Είναι όμορφο να ζεις καλά με ‘σένα.

Αυτομάτως όλα γίνονται καλύτερα, πιο όμορφα στα εύκολα, πιο υποφερτά και διαχειρίσιμα στη δυσκολία. Η ψθ σου ανοίγει το δρόμο της αυτογνωσίας που κάποια στιγμή συνεχίζεις να περπατάς χωρίς βοήθεια, αλλά πάντα φροντίζοντας να τον κρατάς εσύ ανοικτό».

Ωστόσο, όπως επεσήμανε η Ελεονώρα Μελέτη, η επιλογή του ειδικού θέλει ιδιαίτερη προσοχή. «Σε χώρες του εξωτερικού, ο ψυχολόγος είναι παροχή του κράτους προς όλους. Θέλει όμως προσοχή στην επιλογή επαγγελματία. Δώστε προσοχή στους τίτλους. Άλλο ψυχολόγος, άλλο ψυχοθεραπευτής, άλλο ψυχίατρος , άλλο ψυχαναλυτής, άλλο σύμβουλος ψυχικής υγείας. Άλλη κατάρτιση, άλλη επαγγελματική ιδιότητα, άλλο υπόβαθρο, άλλη εμπειρία, άλλη ειδικότητα, άλλες μέθοδοι, άλλες τεχνικές, άλλη αμοιβή.

Ενημερωθείτε για τις διαφορές και για τις ανάγκες που έχετε και ζητάτε πάντα τίτλους σπουδών και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από κρατικά αναγνωρισμένους φορείς».

«Υγ: Σχεδόν όλοι από εκείνους που χλεύασαν τότε, πλέον έχουν παραδεχτεί δημόσια ότι κάνουν ψυχοθεραπεία. Για όλους πάντα έρχεται η κατάλληλη στιγμή», κατέληξε η παρουσιάστρια, παραδίδοντας το πιο σπουδαίο μάθημα.