CELEBRITIES

Η Μπέσυ Μάλφα για τις καταγγελίες στον χώρο του θεάτρου: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Papadakis Press Προκόπης Οικονομόπουλος

Η Μπέσυ Μάλφα ήταν καλεσμένη στην εκπομπή «Πρωινό» του ΑΝΤ1 την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου. Η ηθοποιός αναφέρθηκε σε όλα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στον χώρο των θεαμάτων και από την αρχή της συνέντευξής της δεν έκρυψε την ταραχή που ένιωθε.

«Προσπαθώ να είμαι καλά. Έχω πέσει πάρα πολύ, αισθάνομαι ότι δεν μπορώ να αναπνεύσω, είμαι πολύ ταραγμένη, αλλά από την άλλη αισθάνομαι ότι έρχεται ένα φως και ότι πρέπει όλοι μαζί να αγωνιστούμε γι’ αυτό», σημείωσε η Μπέσυ Μάλφα από την αρχή της συνέντευξής της.

Το «Είμαστε Όλοι Μαζί» γίνεται δάκρυα στα μάτια της Μπέσυς Μάλφα

«Είναι σοκαριστικά όλα από την αρχή. Εκείνο όμως που με παραλύει είναι η παιδοφιλία. Ελπίζω να βγάλω πέρα τη συνέντευξη, σας λέω ότι είμαι πολύ ταραγμένη. Με επηρεάζει πολύ ως Έλληνα πολίτη, ως πολίτη αυτού του κόσμου, ως γυναίκα, ως άνθρωπο, ως ηθοποιό, ως μητέρα, όλα», σημείωσε στη συνέχεια η Μπέσυ Μάλφα. H ηθοποιός και ο σύζυγος και συνάδελφός της, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης έχουν αποκτήσει μαζί τρία παδιά, δύο κόρες, την Όλγα και τη Νίκη κι έναν γιο, τον Γιάγκο.

Η ηθοποιός τόνισε οτι δεν βρίσκει διόλου αρνητικό το γεγονός ότι το κύμα των καταγγελιών έχει «φουσκώσει» στον χώρο του θεάτρου. Η ηθοποιός βρίσκει το επάγγελμά της «φάρο» και εργασία των ηθοποιών «την ίαση της ψυχής», επομένως όπως τόνισε: «Θεωρώ ότι είναι πολύ καλό που έχει πέσει πάνω μας όλο αυτό, γιατί υπάρχει σε όλα τα επαγγέλματα».

«Υπήρχαν κάποιες φήμες, οι οποίες όμως επειδή ήταν φήμες δεν μπορούσες να τις πιστέψεις. Είμαι ένας άνθρωπος που δεν μπορείς εύκολα να με πείσεις για κάτι αν δεν το έχω ακούσει από πολλούς ανθρώπους. Παρόλα αυτά αυτές οι φήμες με βοήθησαν να είμαι κάπως επιφυλακτική απέναντι σε κάποιους ανθρώπους», σημείωσε η Μπέσυ Μάλφα.

Η ηθοποιός ρωτήθηκε αν έχει βιώσει η ίδια κάποιο περιστατικό παρενόψλησης ή ψυχολογικής βίας. «Η απάντηση είναι: όχι, ναι, δεν ξέρω, δεν θυμάμαι, δεν ξέρω αν είμαι έτοιμη να σου το πω, να στο πω αύριο, μπορεί να το πάρω στον τάφο μου. Δεν είναι αυτό το θέμα, το θέμα είναι αυτοί που βρήκαν τη δύναμη να μιλήσουν», είπε η Μπέσυ Μάλφα και τα μάτια της γέμισαν δάκρυα. «Θέλει τεράστια δύναμη για να μιλήσεις», συμπλήρωσε η Μπέσυ Μάλφα.

«Θέλει πάρα πολλή δύναμη για να εκτεθείς ή να εκθέσεις έναν άνθρωπο. Χρειάζεται χρόνια ψυχοθεραπείας και μεγάλη στήριξη. Γι’ αυτό και σε κάποιες άλλες χώρες, δεν μπορεί να παραγραφεί αυτό το αδίκημα παρά 20 χρόνια αφού έχεις συμπληρώσει την ηλικία των 25 ετών», δήλωσε η Μπέσυ Μάλφα συνεχίζοντας να είναι εμφανώς φορτισμένη. «Για χιλιάδες λόγους συμβαίνει αυτό, για ιατρικούς λόγους για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, για την ολοκλήρωση της ψυχής, για τις σχέσεις σου με τους άλλους ανθρώπους. Οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό είναι ήρωες. Τους θαυμάζω», εξήγησε η Μπέσυ Μάλφα.

Το «Είμαστε Όλοι Μαζί», είναι αυτά ακριβώς τα δάκρυα που ανεβαίνουν στα μάτια όλων μας. «Αυτός είναι ο στόχος της τρομοκρατίας, να μην μιλήσουν οι άνθρωποι που τους έχει συμβεί αυτό το πράγμα. Το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας αντιστέκεται, γιατί έχω διαβάσει και πάρα πολλές αηδίες σε αυτό το διάστημα. Απίστευτα πράγματα. Είναι στο 80% ευαίσθητη η κοινωνία, αυτό το 20% με ενοχλεί ως πολίτη», σημείωσε η Μπέσυ Μάλφα. Το «Είμαστε Όλοι Μαζί», είναι ακριβώς αυτή η ενόχληση σε αυτά που διαβάζει η Μπέσυ Μάλφα.

Η Μπέσυ Μάλφα απαντά στους «γιατί τώρα;» και στους «γονείς δεν έχουν;»

«Έχω διαβάσει ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στον χώρο του λαμπερού εμπορικού θεάτρου και μπορώ να τους απαντήσω ότι μόνο δεν συμβαίνει μόνο εκεί γιατί έχω περάσει από όλα τα είδη του θεάτρου. Έχω ακούσει ότι που ήταν αυτοί οι γονείς που τα παιδιά τα άφηναν να πηγαίνουν στο σπίτι. Για όνομα του Θεού, εμείς είμαστε εδώ τώρα και κάνουμε μια εκπομπή και νομίζουμε ότι τα παιδιά μας κάνουν διαδικτυακό μάθημα ε;», σημείωσε στη συνέχεια η Μπέσυ Μάλφα. «Από όπου και να το πάρεις φταίει ο βιαστής, η εξουσία, αυτός που παραβιάζει την ελευθερία του άλλου ανθρώπου», πρόσθεσε η ηθοποιός. Το «Είμαστε Όλοι Μαζί» είναι η άρνηση της μετατόπισης των ευθυνών από τους φερόμενους ως θύτες στα θύματα.

«Αν μπορείς να ξεχωρίσεις το καλό από το κακό τότε έχεις ευθύνη γι’ αυτό που κάνεις. Η συγγνώμη του ανθρώπου που μπορεί να ξεχωρίσει το καλό από το κακό δεν χωράει», σημείωσε μεταξύ άλλων στη συνέχεια η Μπέσυ Μάλφα. «Είμαι αποφασισμένη, το πιστεύω αυτό που σας λέω», είπε χαρακτηριστικά. Η ηθοποιός μοιράστηκε την άποψή της και για τη φράση του Αλέξη Κούγια για «”Επαγγελματίες” Ομοφυλόφιλους» και η ταραχή της βρισκόταν ακόμα εκεί. Η ταραχή, είναι εδώ ανάμεσά μας, σε μία κοινωνία σε μετάβαση. Όταν θα κάνουμε το βήμα μπροστά, τότε τα νερά ίσως και πάλι βρεθούν σε ηρεμία.

«Όλοι θα προσπαθήσουν να θολώσεουν το τοπίο, αλλά δεν θολώνει πια. Είμαστε στο 2021, έχει προχωρήσει το πράγμα, μαθαίνουμε, ενημερωνόμαστε, επιλέγουμε. Το σύνολο το ανθρώπινο ξεχωρίζει το σωστό από το λάθος», είπε η Μπέσυ Μάλφα περιμένοντας, μαζί με το σύνολο αυτό, το φως που ανέφερε στην αρχή. Η ηθοποιός τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να αλλάξει η νομοθεσία, όχι μόνο για τα θύματα αλλά και για τους θύτες. «Είναι πολύ επικίνδυνο το να μην αλλάξει, γιατί θα αρχίσουν να συμπεριφέρονται πολύ περίεργα οι γύρω στους θύτες, κι αυτό δεν είναι σωστό. Πρέπει να αλλάξει για την προστασία όλων», σημείωσε η Μπέσυ Μάλφα.

«Το θέατρο είναι φως, είναι κάθαρση, εμείς γεννήσαμε την ελληνική τραγωδία. Που σημαίνει ότι δεν είμαστε διασκεδαστές τόσα χρόνια, clown του βασιλιά. Ακόμα κι όταν κάνουμε κωμωδία προσπαθούμε να περάσουμε πράγματα πολύ σημαντικά», σημείωσε η Μπέσυ Μάλφα. «Είναι άλλη η τέχνη της υποκρισίας, άλλη της υποκριτικής, άλλη της ρητορικής. Δεν έχει καμία σχέση με την ίαση της ψυχής, με την κάθαρση. Όλοι έχουμε προβλήματα, όλοι προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι. Αυτή είναι η στιγμή», κατέληξε η ηθοποιός. Το θέατρο είναι φως και η κάθαρση θα έρθει, όπως είπε και η Μπέσυ Μάλφα.