CELEBRITIES

H Μαρία Ελένη Λυκουρέζου εξομολογείται: «Η ζωή μου με την κοκαΐνη»

NDP Photo Agency

Καλεσμένη στην εκπομπή «Αυτοψία» με τον Αντώνη Σρόιτερ ήταν η Μαρία Ελένη Λυκουρέζου, στο επεισόδιο που προβλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 19 Μαρτίου. Η κόρη του Αλέξανδρου Λυκουρέζου και της αξέχαστης Ζωής Λάσκαρη με εξομολογητική διάθεση μίλησε για την περίοδο της εξάρτησής της από τα ναρκωτικά και πιο συγκεκριμένα για τη ζωή της με την κοκαΐνη.

Η Μαρία Ελένη Λυκουρέζου είχε μιλήσει για πρώτη φορά με ειλικρίνεια για τη μάχη της με τα ναρκωτικά πριν από λίγους μήνες, στη διαδικτυακή εκπομπή «Η καθαρή ζωή είναι χαρά».

Όπως αποκάλυψε η Μαρία Ελένη Λυκουρέζου, οι εμπειρίες της με τα ναρκωτικά ξεκίνησαν όταν βρισκόταν σε ηλικία 14 ετών. Η ίδια περιέγραψε τα δύσκολα χρόνια της εξάρτησής της από την κοκαΐνη και εξήγησε πώς ξέφυγε από τον εθισμό της.

Η Μαρία Ελένη Λυκουρέζου για τις πρώτες της εμπειρίες με τα ναρκωτικά

«Τέλη γυμνασίου, αρχές λυκείου, η πρώτη εμπειρία ήταν με το τσιγάρο. Οι πρώτες φορές ήταν φανταστικά, που λες “πω πω τι κάνω”. Ποτέ όμως δεν κατηγόρησα κανέναν για ότι έκανα στη ζωή μου. Ήταν επιλογή μου, ήθελα να το κάνω», ανέφερε η Μαρία Ελένη Λυκουρέζου.

«Πιστεύω ότι το τσιγάρο είναι το άνοιγμα για να πας στα επόμενα. Τουλάχιστον έτσι όπως το βίωσα εγώ. Το πιστεύω πάρα πολύ γιατί μου συνέβη. Μετά το τσιγάρο θες κάτι παραπάνω. Να δεις τι είναι η κοκαΐνη, τι σου προκαλεί. Υπήρχε στην παρέα μου και εγώ απλά κάποια στιγμή ήθελα να δοκιμάσω. Δοκίμασα, μου άρεσε και έκανα για κάποιο διάστημα. Όταν έμεινα μόνη μου, εκεί, ξέφυγε η κατάσταση. Μου έδινε μια ευφορία, μια χαρά, μια κοινωνικότητα. Ήταν κάτι διαφορετικό, κάτι παράνομο, κάτι κακό και μου άρεσε», εξήγησε σε άλλο σημείο.

Η στιγμή που αποφάσισε να σταματήσει τη χρήση κοκαΐνης

«Όταν παίρνεις κόκα φαίνεται. Άμα δω κάποιον, τώρα που έχω σταματήσει 17 χρόνια, τον καταλαβαίνω. Οπότε προφανώς εμένα με καταλάβαιναν αλλά δεν με ένοιαζε», τόνισε η Μαρία Ελένη Λυκουρέζου. Όπως είπε εκείνη η περίοδος που έκανε μεγαλύτερη χρήση κοκαΐνης ήταν μεταξύ των 18 και των 25 ετών. «Στα 23 άρχισα λίγο, σιγά σιγά, να κάνω πίσω. Μου πήρε δυο χρόνια να το σταματήσω. Όταν άφηνα την παρέα μου, εξαφανιζόμουν δίχως γεια και ήθελα αν πάω σπίτι μόνη να πιω κοκαΐνη κατάλαβα ότι κάτι συμβαίνει. Κατάλαβα ότι αυτό είναι άρρωστο.

Είχα μπουκώσει από αυτό το κενό πράγμα ότι θα βγούμε και θα πιούμε και μέσα μου συνέβαιναν διάφορα. Είπα ότι κάτι πρέπει να κάνω. Μια μέρα, στις 18 Μαΐου του 2003, λέω τέρμα. Ότι πρέπει να αλλάξω τη ζωή μου και να αρχίσω πιο συνειδητά να απολαμβάνω πράγματα. Έκλεισα το κινητό μου, εξαφανίστηκα από όλους και έφυγα. Έφυγα από το σπίτι μου στο κέντρο όπου το κουδούνι μου χτυπούσε συνέχεια. Δεν μπορούσα να ηρεμήσω. Έπρεπε να φύγω από αυτό το πράγμα και το πρώτο πράγμα είναι ο κύκλος, το περιβάλλον σου. Το έξω», είπε η Μαρία Ελένη Λυκουρέζου για τη στιγμή που αποφάσισε να βάλει ένα τέλος στην χρήση ναρκωτικών και να τα κρατήσει έξω από τη ζωή της.

Η στάση της Ζωής Λάσκαρη και του Αλέξανδρου Λυκουρέζου

Η ίδια διηγήθηκε ένα περιστατικό στο οποίο η μητέρα της την είχε πιάσει να έχει κοκαΐνη στο δωμάτιό της, στην εφηβεία της. «Στο λύκειο, σαν τιμωρία, η μητέρα μου έβγαλε την πόρτα από το δωμάτιο μου – ως έφηβη, που το μόνο πράγμα που θες είναι να κλείνεις την πόρτα και να είσαι μόνος σου – γιατί είχε βρει κοκαΐνη στο γραφείο μου. Η τιμωρία της ήταν να μην έχω ιδιωτικότητα και να μου βγάλει την πόρτα για περίπου έξι μήνες», είπε.

Μαρια Ελένη Λυκουρέζου Στις Σπέτσες με τους γονείς της το 2010. / NDP Photo Agency
Στις Σπέτσες με τους γονείς της το 2010.

Η μητέρα της, χρόνια μετά της εξομολογήθηκε ότι συνέχισε να μαθαίνει για εκείνη αλλά όπως είπε η Μαρία Ελένη Λυκουρέζου: «Δεν ήξερε ακριβώς τι έκανα αλλά δεν μπορούσε να μου κάνει και κάτι πιο δραστικό. Όταν θέλησα να σταματήσω πήγα και τη βρήκα και της μίλησα. Και στον πατέρα μου μίλησα κι έπαθε σοκ, γιατί είναι ένας άνθρωπος που δεν πίνει αλκοόλ, δεν καπνίζει καν. Αλλά ήθελα να τους ενημερώσω. Ήθελα να ξέρει τι συμβαίνει στην κόρη του, τι έχει κάνει, γιατί θέλει να πάει να κλειστεί στο εξοχικό και να ηρεμήσει. Αλλά όπως συνέβαινε στην οικογένειά μας πάντα με οτιδήποτε σοκαριστικό, μετά το γυρίσαμε στην πλάκα», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο πατέρας μου αντέδρασε με το να με ακούσει, να σεβαστεί πολύ όλο αυτό το πράγμα. Απλά επειδή δεν ήξερε πώς να φερθεί, δεν μπόρεσε να με βοηθήσει με τον ίδιο τρόπο που με βοήθησε η μητέρα μου», κατέληξε η Μαρία Ελένη Λυκουρέζου μιλώντας για την αντίδραση των γονιών της. Να σου θυμίσω σε αυτό το σημείο ότι η Ζωή Λάσκαρη και ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος τη δεκαετία του 90 είχαν εμφανιστεί στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» μαζί με την μεγαλύτερη αδερφή της Μαρίας Ελένης Λυκουρέζου, τη Μάρθα Κουτουμάνου. Είχαν μιλήσει ανοιχτά στο τηλεοπτικό κοινό για τον δικό της εθισμό στα ναρκωτικά.

Η Μαρία Ελένη Λυκουρέζου για τη στήριξη της μητέρας της

Η Μαρία Ελένη Λυκουρέζου αποσύρθηκε σε ένα εξοχικό της οικογένειάς της για να ξεπεράσει τον εθισμό της και παρέμεινε εκεί μέχρι να νιώσει έτοιμη να επιστρέψει στον κόσμο. Εκεί είχε την απόλυτη στήριξη της μητέρας της. «Με στήριξε ψυχολογικά. Γιατί ξαφνικά από εκεί που ήμουν πάντα με κόσμο, συνέχεια έξω, βρέθηκα μόνη μου και έκλεισα το κινητό μου. Όταν το άνοιξα ξανά δεν χτυπούσε πια. Η μητέρα μου έγινε “ερημήτισσα” μαζί μου. Ήταν δίπλα μου συναισθηματικά», κατέληξε. Η μάχη ήταν δύσκολη αλλά όπως είπε η ίδια όταν αποφασίζει να πει σε κάτι τέλος στη ζωή της, δεν αφήνει στον εαυτό της το περιθώριο να επιστρέψει εκεί.

«Διάβαζα πάρα πολύ. Παράλληλα έκοψα το κρέας, τη γλουτένη, τη ζάχαρη, ήθελα να κόψω κάθε τοξικό. Διάβαζα πάρα πολύ. Ξεκίνησα να κολυμπάω χειμώνα στη θάλασσα. Με έσωσε η κίνηση», είπε. Η απομόνωση, η φύση και η στροφή της σε έναν πιο υγιεινό (και υγιή) τρόπο ζωής της άνοιξαν έναν νέο δρόμο. Τον ακολούθησε και δεν το μετάνιωσε στιγμή.