CELEBRITIES

Μαρία Ελένη Λυκουρέζου: Η εξομολόγησή της για τα ναρκωτικά

NDP Photo Agency

Μπορεί να είχε γίνει δημόσια γνωστή περισσότερο η περιπέτεια της πρωτότοκης κόρης της Ζωής Λάσκαρη με τα ναρκωτικά, αλλά η δευτερότοκη κόρη της είναι αυτή που μιλά σήμερα με ειλικρίνεια και νηφαλιότητα για την ζωή της 17 χρόνια μακριά από τις τοξικές ουσίες. Η Μαρία Ελένη Λυκουρέζου έκανε τη δική της εξομολόγηση για τα ναρκωτικά στη διαδικτυακή εκπομπή «Η καθαρή ζωή είναι χαρά».

«Για μένα είναι μια αδιέξοδος τα ναρκωτικά. Ξεκινάμε κάνοντάς τα νομίζοντας ότι ξεφεύγουμε από κάτι, αλλά είναι ένας φαύλος κύκλος. Στην ουσία, δεν τελειώνει αυτό το πράγμα. Όσα χρόνια έκανα ναρκωτικά περνούσα φανταστικά, πέρασα και πολύ άσχημα και νόμιζα ότι κάπου θα πάει όλο αυτό. Δεν πήγε πουθενά. Κάποια στιγμή έφτασε σε αδιέξοδο», είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια η Μαρία Ελένη Λυκουρέζου.

«Ξεκινάει γιατί θες την προσοχή, γιατί θες να μάθεις, γιατί ντρέπεσαι να πεις όχι. Στη δικιά μου ιστορία, εγώ ξεκίνησα γιατί είμαι πάρα πολύ περίεργη. Κυκλοφορούσα γενικά τη νύχτα τα βράδια από πολύ μικρή, οπότε βρέθηκα σε ανθρώπους που κάνουν ουσίες. Ξεκινάς από αυτό το αθώο μικρό τσιγαράκι και δεν μένεις ποτέ σε αυτό το αθώο μικρό τσιγαράκι. Στην αρχή είναι όλα φανταστικά… Μετά κάνεις κάτι άλλο. Είναι και το αλκοόλ.

Μετά ήρθε η κοκαΐνη στη ζωή μου, μετά το LSD, τα μανιτάρια, το έκσταση. Το τσιγάρο, από τα 13 που το ξεκίνησα μέχρι τα 25 ήταν μια καθημερινή συνήθεια. Από το πρωί μέχρι το βράδυ πίναμε πάρα πολλά τσιγάρα. Δεν μπορούσα να βγω χωρίς να έχω πάρει κόκα. Μετά υπήρχαν κάτι πάρτι έπαιρνες και χάπια. Τότε ένιωθα ότι κάτι έκανα, αλλά στην ουσία δεν έκανα τίποτα. Για να σωθείς πρέπει να κόψεις τι παρέες αυτές, αλλιώς δεν σώζεσαι», είπε στη συνέχεια η ίδια.

Η Ζωή Λάσκαρη και η τηλεοπτική εμφάνιση που σόκαρε το κοινό

Θα σου θυμίσω σε αυτό το σημείο ότι οι γονείς της, Ζωή Λάσκαρη και Αλέξανδρος Λυκουρέζος, είχαν εμφανιστεί στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» τη δεκαετία του 1990 μαζί με την Μάρθα Κουτουμάνου για να μιλήσουν για τη δική της μάχη με τις τοξικές ουσίες. Για τον δικό της δρόμο απεξάρτησης. Η τηλεθέαση τότε έφτασε το 70%. Η Ζωή Λάσκαρη κατηγορήθηκε εκείνη την εποχή, ότι επέλεξε να βγει στην εκπομπή για να μπορέσει να προωθήσει μία ταινία με θέμα τα ναρκωτικά, στην οποία η Μάρθα είπε πως θα πρωταγωνιστούσε κατά τη διάρκεια της εκπομπής. «Με ενοχλεί φοβερά η ιδέα, ότι όλοι νομίζουν ότι όλα αυτά γίνανε για να διαφημιστεί η ταινία. Δεν είναι έτσι. Είναι μια ταινία που δε θα γίνει εδώ στην Ελλάδα. Και το σημαντικότερο, αφού θα γυριστεί τον Ιούνιο, τι νόημα μπορεί να έχει μια διαφήμιση από τώρα;», είχε πει αργότερα η Μάρθα Κουτουμάνου. Εντέλει η ταινία δεν γυρίστηκε ποτέ.

Η φύση έσωσε τη Μαρία Ελένη Λυκουρέζου

«Πίνεις κόκα νομίζεις ότι είσαι top μετά όμως… Παρόλα αυτά ξαναέκανα και ξαναέκανα. Όταν μετά από χρόνια συνειδητοποίησα ότι θέλω να φεύγω από την παρέα και να πηγαίνω σπίτι να κάνω χρήση κοκαΐνης μόνη μου, που αυτό δεν είναι φυσιολογικό, εκεί κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτό ήταν το καμπανάκι που χτύπησε μέσα μου», είπε στη συνέχεια της διαδικτυακής εκπομπής η Μαρία Ελένη Λυκουρέζου.

«Άρχισα να μην κάνω κάθε μέρα και κάποια στιγμή, στις 18 Μαΐου 2003, ήμουν στον Πόρο για Σαββατοκύριακο και εκεί αποφάσισα ότι τελειώνω με αυτή την ιστορία. Ή το κάνεις ή δεν το κάνεις, δεν υπάρχει μέση λύση. Εξαφανίστηκα, έκλεισα το κινητό μου, ήμουν 25 χρονών, πήγα σε ένα εξοχικό σπίτι που είχα πάνω στη θάλασσα. Έκοψα το κρέας, τη γλουτένη, τη ζάχαρη, ήθελα να κόψω κάθε τοξικό. Διάβαζα πάρα πολύ. Ξεκίνησα να κολυμπάω χειμώνα στη θάλασσα. Με έσωσε η φύση. Δεν ήταν εύκολο, δεν είχα κουράγια να σηκωθώ από το κρεβάτι, είχα αγοραφοβία. Φέτος κλείνω 17 χρόνια καθαρή! Αυτά τα 17 χρόνια δεν μου ήταν εύκολο. Ξέρεις πόσες φορές έχω νιώσει χάλια;», κατέληξε.