CELEBRITIES

H Dua Lipa πήρε κι επίσημα την αλβανική υπηκοότητα

instagram.com/dualipa/

Η Dua Lipa ειναι παιδί Αλβανών μεταναστών από το Κόσοβο. Γεννήθηκε στο Λονδίνο από την Anesa Lipa και τον Dukagjin Lipa το 1995. Ξεκίνησε να τραγουδά από 5 ετών και στις μουσικές της επιρροές καταγράφει τον πατέρα της που υπήρξε τραγουδιστής και κιθαρίστας σε ροκ συγκρότημα. Στα 14 της ξεκίνησε να αναρτά τα τραγούδια της στο YouTube. Η επιτυχία για τη Dua Lipa είχε μόλις αρχίσει.

5 χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου της album και 3 χρόνια αφού κέρισε Grammy καλύτερης νέας καλλιτέχνη, η Dua Lipa έλαβε την υποκοότητά της από τη χώρα καταγωγής της. «Θα είμαι Αλβανίδα και θα έχω και χαρτιά γι’ αυτό», είπε η Dua Lipa λίγο πριν δώσει όρκο για να λάβει την υπηκοότητά της στο δημαρχείο των Τιράνων των Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022.

Η 27χρονη pop star, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αλβανίας Bajram Begaj «έχει διαδώσει τη φήμη των Αλβανών διεθνώς μέσω της μουσικής της». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα ενόψει της 110 επετείου της ανεξαρτησίας της Αλβανίας από την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Ο Bajram Begal δήλωσε ότι ήταν μία τιμή για την Αλβανία να παραχωρήσει την αλβανική υπηκοότητα στη Dua Lipa που έχει κάνει διάσημους τους Αλβανούς σε όλο τον κόσμο. Η Dua Lipa με τη σειρά της, αναρτώντας σχετικές φωτογραφίες στο Instagram ευχαρίστησε τον Αλβανό πρόεδρο και τον Δήμαρχο της πόλης των Τιράνων για την «τιμή» που της έγινε να λάβει την υπηκοότητα της χώρας καταγωγής της. «Ευχαριστώ, νιώθω πολύ περήφανη», συμπλήρωσε στα αλβανικά.

H Dua Lipa έχει ζήσει με τους γονείς της στο Κόσοβο στην εφηβεία της πριν μετακομίσει και πάλι στο Λονδίνο. «Οι γονείς μου περνούσαν όμορφα στο Λονδίνο, αλλά πάντα είχαν την ιδέα στο μυαλό τους να επιστρέψουν στο Κόσοβο. Όταν ήμουν 11 ετών γυρίσαμε εκεί», είχε πει η Dua Lipa σε συνέντευξή της.

«Ήμουν ενθουσιασμένη. Όταν είσαι 11 ετών στο Λονδίνο τελειώνεις το δημοτικό και ξεκινάς το γυμνάσιο. Όλοι οι φίλοι μου θα πήγαιναν σε διαφορετικά σχολεία, ενώ εγώ θα πήγαιαν σε άλλη χώρα. Τα αλβανικά ήταν η πρώτη μου γλώσσα, τα μιλούσα στο σπίτι και τα αγγλικά ήταν η γλώσσα μου στο σχολείο και που μιλούσα με τους φίλους μου», συμπλήρωνε η pop star.

Η Dua Lipa είχε ενθουσιαστεί που το όνομά της στο Κόσοβο δεν ήταν τόσο ασυνήθιστο όσο στη Βρετανία, αλλά μίλησε και για τα εμπόδια που είχε να αντιμετωπίσει ζώντας εκεί.

«Τα εμπόδια που αντιμετώπισα ήταν διαφορετικά. Το να μαθαίνω χημεία και φυσική και μαθηματικά σε μία εντελώς διαφορετική γλώσσα. Είναι πολύ πιο δύσκολο να κάνεις εργασίες στα αλβανικά από το να τα μιλάς στο σπίτι. Μου πήρε πολύ καιρό να βρω τα πατήματά μου εκεί. Είναι ενδιαφέρον να μπαίνεις σε μία τέτοια κατάσταση στα 11 σου, δεν θα την άλλαζα με τίποτα, γιατί με βοήθησε πραγματικά να γίνω αυτό που είμαι», τόνιζε η Dua Lipa.

Στα 15 της είπε στους γονείς της ότι ήθελε να φύγει και θα επέστρεφε στο Λονδίνο με ή χωρίς εκείνους. «Ένιωθα ότι έπρεπε να είμαι στο Λονδίνο για να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα», εξηγούσε η Dua Lipa.

Η pop star μιλά πάντα με περηφάνια για την καταγωγή της, ενώ το 2020 ένα tweet της, που συνδέεται με τον ακραίο εθνικισμό στην Αλβανία είχε προκαλέσει αντιδράσεις. Ήταν ένας χάρτης που περιλαμβάνει την Αλβανία, το Κόσοβο και άλλες γειτονικές βαλκανικές χώρες, που συνοδευόταν από την λέξη «αυτόχθονες» και την ερμηνεία της για να υπονοήσει ότι όλα τα παραπάνω μέρη ανήκαν στην Αλβανία. Ανάμεσα σε εκείνους που αντέδρασαν στο tweet εκείνο ήταν και η δική μας «βασίλισσα του Twitter», Καίτη Γαρμπή.

Η Dua Lipa απάντησε τότε στην αρνητική κριτική που δέχτηκε, σε δήλωσή της, τονίζοντας ότι απορρίπτει τους εθνικούς αποσχισμούς και ότι το post της «δεν προοριζόταν ποτέ να προκαλέσει οποιοδήποτε μίσος».

H pop star πάντως δεν χάνει ποτέ το θάρρος της να εκφέρει τις απόψεις της και να μιλά καθαρά και ανοιχτά για τις εμπειρίες της. Το ίδιο έχει κάνει μιλώντας για τον σεξισμό στη μουσική βιομηχανία.

«Πρέπει να δουλέψεις πιο σκληρά (από τους άντρες) για να σε λάβουν υπόψιν στα σοβαρά. Αυτό σημαίνει να είσαι γυναίκα στη μουσική βιομηχανία. Πολλοί άνθρωποι το παρατηρούν, ειδικά στην pop μουσική. Δεν είσαι αληθινή αν δεν αποδεικνύεις συνέχεια ότι είσαι ο εαυτός σου. Ειδικά όταν γράφεις τους δικούς σου στίχους. Έπρεπε να αποδεικνύω ότι μπορώ να γράψω μόνη μου ένα τραγούδι και ότι είμαι επαγγελματίας καλλιτέχνης. Δεν περίμενα πότε σε ένα δωμάτιο, μέχρι κάποιος να μου γράψει ένα τραγούδι», είπε πει στο Βρετανικό GQ η Dua Lipa.

Η τραγουδίστρια είχε αναφερθεί σε ένα περιστατικό κατά το οποίο ο σκηνοθέτης ενός video clip της της ζήτησε να φορέσει μίνι φούστα ενώ εκείνη δεν ήθελε. Αρνήθηκε να το κάνει. «Έχουμε μάθει να προσπερνάμε τέτοια περιστατικά σα να μην συνέβη τίποτα. Έχω μάθει να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου. Να λέω όχι όταν κάτι δεν μου αρέσει», πρόσθετε η Dua Lipa.

Η Βρετανίδα pop star που κατάγεται από την Αλβανία, έχει κάθε λόγο να είναι περήφανη όχι μόνο για την καταγωγή της (αυτή είναι ζήτημα τυχαιότητας για όλους μας), αλλά για τον εαυτό της. Είναι μία γυναίκα που έχει άποψη, την εκφέρει, την υπερασπίζεται, αναγνωρίζει τα λάθη της, παίρνει τις αποφάσεις της, προχωρά. Και μπράβο της.