CELEBRITIES

Gwyneth Paltrow: Πρώην εργαζόμενοί της την κατηγορούν για τοξικές συνθήκες εργασίας. (G)oops!

ⓒ 2021 Matt Sayles/Associated Press

Στον δρόμο που χάραξαν πρώην υπάλληλοι της εκπομπής της Ellen DeGeneres, φαίνεται ότι βαδίζουν και κάποιοι πρώην υπάλληλοι της εταιρείας Goop. Πρόκειται για το wellness και lifestyle brand που ίδρυσε και διευθύνει η Gwyneth Paltrow και τα νέα δεν είναι καλά για εκείνη.

Οι αποκαλύψεις έγιναν σε άρθρο του Business Insider με τίτλο: «Μέσα στο Goop της Gwyneth Paltrow: Η έξοδος των στελεχών, τα παράπονα για τους χαμηλούς μισθούς και το burnout της πανδημίας» και σύμφωνα με αυτό, 140 εργαζόμενοι στην εταιρεία έχουν φύγει από αυτήν από το 2019 μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το άρθρο η 49χρονη Gwyneth Paltrow πλήρωνε «ψίχουλα» για τη δουλειά τους, παρόλο που η Goop από τις αρχές του 2019 είχε συγκεντρώσει έσοδα 135 εκατομμυρίων δολαρίων και η αξία της είχε εκτιμηθεί στα 430 εκατομμύρια δολάρια, όπως ανέφερε το ίδιο δημοσίευμα. Επιπλέον για τους πρώην εργαζόμενους που μίλησαν στο μέσο, οι σχέσεις τους με τη Gwyneth Paltrow εντός και εκτός του κτιρίου της εταιρείας αποδείχτηκαν δύσκολες. Αν και κάποιοι από τους πρώην εργαζόμενους στο σύνολο αυτών των 140 που έφυγαν, χρειάστηκε να φύγουν από την εταιρεία λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας σε αυτήν, κάποιοι πρώην εργαζόμενοι ανέφεραν στο Business Insider ότι μία μαζική έξοδος στελεχών είχε ξεκινήσει πριν έρθει ο κορονοϊός.

Η Gwyneth Paltrow και οι «ευνοούμενοί» της

Οι δημοσιογράφοι Madeline Berg και JP Mangalindan μίλησαν με πρώην εργαζόμενους στην εταιρεία, η ταυτότητα των οποίων παρέμεινε μυστική «από τον φόβο αντίποινων», όπως είπαν. Σύμφωνα με αυτούς, η Gwyneth Paltrow είχε τους «ευνοούμενούς» της ανάμεσα στους εργαζόμενους, ενώ άλλες φορές «πάγωνε» τις σχέσεις της με πρώην «ευνοούμενους», οδηγώντας τους να βιώνουν μία πιεστική συμπεριφορά από την ίδια. Αυτό ήταν που οδήγησε, σύμφωνα με το άρθρο και στην μεγάλη έξοδο των στελεχών από την εταιρεία.

«Είναι σίγουρα cool το να δουλεύεις για μία διασημότητα. Αλλά η Paltrow είχε σίγουρα τους “ευνοούμενους” της», είπε κάποιος εξηγώντας ότι παράλληλα αυτό δεν προστάτευε αυτούς τους «ευνοούμενους» από το να απολυθούν ξαφνικά.

Το burnout και η ψυχολογική πίεση

Όπως ανέφεραν, η πανδημία ενέτεινε τις πιέσεις στην ομάδα, αυξάνοντας για αρκετούς εργαζόμενους τον όγκο της δουλειάς τους ώστε να καλύψουν και τις θέσεις εκείνων που μπήκαν σε αναστολή εργασίας ή παραιτήθηκαν. «Υπήρξε περίοδος που πάθαινα burnout κάθε εβδομάδα, και γνωρίζω κι άλλους που το πάθαιναν. Ένιωθα θλίψη και καταπίεση», σημείωσε ένας πρώην εργαζόμενος της εταιρείας.

Οι υπάλληλοι ανέφεραν επίσης ότι υπήρχε μικρή διαφάνεια σε σχέση με τους λόγους για τους οποίους έφυγαν τα στελέχη, αλλά κι ότι η κουλτούρα της εταιρείας ήταν η αποφυγή συγκρούσεων «επειδή δεν ήθελαν να πληγώσουν τα αισθήματα κάποιου». Τα στελέχη έφευγαν -υπήρχε φημολογία ότι αναγκάζονταν σε παραίτηση- σε τακτικό ρυθμό, αλλά κανείς δεν έλεγε τίποτα γι’ αυτό.

Ανάμεσα στα στελέχη που έχουν φύγει ήταν το πρώην δεξί χέρι της Gwyneth Paltrow, η πρώην CCO Elise Loehnen, που είπε ότι έφυγε για να γράψει ένα βιβλίο, η πρώην CFO Erica Moore, που είπε ότι θα αναζητήσει αυτο-απασχόληση, όπως και η πρώην CRO Kimberly Kreuzberger. Η πρώην CTO Juan Paul Ramirez έφυγε απο τη Goop τον Μάιο, ενώ από το πλευρό της Gwyneth Paltrow έφυγε και η πρώην γενική σύμβουλος Virginia Llewellyn.

Μισθοί «πείνας» και πολύ κακό management

Οι μισθοί ήταν ακόμα ένα θέμα που έθιξαν, αφού αρκετοί υπάλληλοι συνειδητοποίησαν ότι παίρνουν περίπου 40% λιγότερο μισθό, σε σχέση με άλλους εργαζόμενους στην ίδια βιομηχανία. Και το συνειδητοποίησαν όταν ξεκίνησαν να δίνουν συνεντεύξεις για θέσεις αντίστοιχες με εκείνες που είχαν στην Goop.

«Περισσότερες από μία φορές, κάποιος θα σηκωνόταν όρθιος σε ένα meeting και θα ρωτούσε “Τι θα κάνετε για το γεγονός ότι κάποιοι εργαζόμενοι είναι δυστυχισμένοι;” και κάποιος από την ηγεσία θα απαντούσε απλά “Λοιπόν,ίσως αυτή δεν είναι η σωστή εταιρεία γι’ αυτούς”», είπε πρώην εργαζόμενος της Goop στο Insider για το πώς η ηγεσία της Goop δεν λειτουργούσε πρακτικά ως αληθινή ηγεσία. Άλλοι εργαζόμενοι συμφωνούν ότι τα παράπονά τους δεν αντιμετωπίστηκαν σοβαρά από μία εταιρεία που ενώ προωθούσε την ευεξία τους άφησε να αισθάνονται αγχωμένοι και εξαντλημένοι.

Ένας από αυτούς μάλιστα έφτασε στο σημείο να πει ότι η Goop ήταν «η χειρότερη εμπειρία που είχα ποτέ από εργασιακό περιβάλλον» εξαιτίας του «management που βασιζόταν στον φόβο μίας κλίκας από Bullies, τρομερά έντονο micro-management και απουσία ηγεσίας, πικρόχολες γυναίκες που σαμπόταραν η μία την άλλη και μάνατζερ που υποτιμούν και λειτουργούν συγκαταβατικά εξαιτίας των δικών τους ανασφαλειών». Το ίδιο πρόσωπο τόνισε μάλιστα ότι η Goop «Έχει μεγάλη φήμη στο Los Angeles ως τοξικό περιβάλλον εργασίας».

Εκπρόσωποι Τύπου της Gwyneth Paltrow και της Goop δεν έχουν απαντήσει ακόμα σε κανένα από τα δημοσιεύματα που ξεκίνησαν από το Business Insider κι έχουν κάνει το γύρο του διαδικτύου.