CELEBRITIES

Δημήτρης Παπανικολάου: Μιλά για το σύνδρομο Άσπεργκερ και τον αυτισμό της κόρης του, για να περάσει ένα σημαντικό μήνυμα

PAPADAKIS PRESS/ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Ήταν Σεπτέμβριος του 2021, όταν το όνομα του Δημήτρη Παπανικολάου, έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου ο μπασκετμπολίστας αποκάλυψε ότι βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού και πως έχει στοιχεία του Συνδρόμου Άσπεργκερ. Η εξομολόγησή του συνοδεύτηκε από μία φωτογραφία του ίδιου με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Νικο Γκάλη.

 

«Αποφάσισα να το μοιραστώ, αλλά και να δράσω. Όχι για τον εαυτό μου, αλλά για όλους. Έχω πλέον πλήρη γνώση του φάσματος αυτισμού για όλες τις βαθμίδες λειτουργικότητας. Αλλά παρότι περνάω ώρες κάθε ημέρα με τον εαυτό μου (εαυτισμός), στην ουσία μόνος, δεν έχω μεγάλες δυνάμεις όπως και κανείς μας», ανέφερε μεταξύ άλλων στη δημοσίευσή του ο Δημήτρης Παπανικολάου που κάνει τα λόγια του, πράξη. Τρανό παράδειγμα, το 13χρονο κορίτσι με Άσπεργκερ που έγινε δεκτό σε μουσικό σχολείο, χάρη στην πολύτιμη βοήθειά του.

Δημήτρης Παπανικολάου: «Ο αυτισμός θεωρείται η αόρατη αναπηρία»

Αυτήν τη φορά, ο Δημήτρης Παπανικολάου επανέρχεται στο προσκήνιο με μία συνέντευξή του στο Πρωινό. Ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής μίλησε για το φάσμα του αυτισμού στο οποίο βρίσκεται τόσο ο ίδιος όσο και η κόρη του. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε τη λάθος εντύπωση που δημιουργείται στον κόσμο, ο οποίος θεωρεί και κατ΄επέκταση αντιμετωπίζει τον αυτισμό ως πρόβλημα υγείας. Πεποίθηση που, ωστόσο, απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου περιέγραψε, αρχικά, τη στιγμή που ο ίδιος και η σύζυγός του ενημερώθηκαν για το φάσμα του αυτισμού της κόρης τους, από τις δασκάλες στο βρεφονηπιακό σταθμού, όταν η ίδια ήταν 3,5 ετών. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι δυο τους δεν είχαν αντιληφθεί κάτι.

«Η κόρη μου, η Άρια που σήμερα είναι 16 ετών, ήταν 3,5 όταν μάθαμε ότι βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Στον βρεφονηπιακό σταθμό που πήγαινε μας το είπαν. Οι γυναίκες εκδηλώνονται πάντα πολύ πιο συναισθηματικά. Είδαν μια διαφορά σε κάποιες κινήσεις, στον λόγο. Ο αυτισμός θεωρείται η αόρατη αναπηρία. Ο αυτισμός έχει πολλές βαθμίδες από χαμηλή λειτουργικότητα μέχρι υψηλή. Δεν είναι όμως θέμα υγείας. Ίδιο προσδόκιμο ζωής έχεις με κάποιον που δεν είναι στο φάσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπανικολάου, τονίζοντας τις προκαταλήψεις περί αυτισμού και αναπηρίας.

«Πολλές φορές λένε ότι ξεκινάω εκστρατεία “κατά του αυτισμού”. Δεν πάω κατά. Πάμε κατά του ρατσισμού, της έμφυλης βίας, κατά του εαυτού μας. Ο αυτισμός μπορεί να σε κάνει μη λειτουργικό σε κάποια πράγματα ή υπερλειτουργικό σε κάποια άλλα. Οι αυτιστικοί εστιάζουν σε κάτι. Υπάρχει ακόμα ένα στίγμα στα παιδιά που έχουν αυτισμό. Ειδικά στην επαρχία. Δεν είναι κακό», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Δημήτρης Παπανικολάου.

Η στιγμή που η κόρη του έμαθε για το φάσμα του αυτισμού

Περνώντας στο πότε ο ίδιος και η γυναίκα του, ενημέρωσαν την κόρη τους για το φάσμα του αυτισμού στο οποίο βρίσκεται, ο Δημήτρης Παπανικολάου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Της το είπαμε στα 15. Έφυγε αυτόματα ένα βάρος. Χρειάζεται χρόνος να το πεις στο παιδί για να είναι σε μια ηλικία που να καταλαβαίνει. Εμένα με νοιάζει η κόρη μου να είναι ευτυχισμένη και αποκλείεται μέχρι να φύγω από τη ζωή να αφήσω αυτό το παιδί, όπως και τα υπόλοιπα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα να πεθάνουν σε ένα ίδρυμα με χάπια».

Όσο για το πότε έμαθε ότι βρίσκεται και ο ίδιος στο φάσμα του αυτισμού, ο Δημήτρης Παπανικολάου ανέφερε: «Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν ο αυτισμός είναι κληρονομικός. Για μένα, ότι είμαι αυτιστικός το είπε στη γυναίκα μου ο ψυχίατρος που πηγαίναμε για συμβουλευτική για χάρη της κόρης μου. Μέχρι τότε έλεγα “όχι” στη γυναίκα μου στις πολλές εξόδους με πολύ κόσμο και εκείνη το έπαιρνε ως απόρριψη. Κάποια στιγμή, λοιπόν, ο ψυχίατρος της είπε “μην τον παρεξηγείς, είναι πιο μοναχικός. Δεν θέλει πολύ κόσμο γιατί έχει στοιχεία Άσπεργκερ”. Έτσι ήρθε και η ησυχία στο σπίτι. Ήρθε η αποδοχή και η κατανόηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Το bullying που δέχονται τα αυτιστικά παιδιά, η εγκατάλειψη που μπορεί να βιώσουν και οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας

Το bullying που δέχονται τα αυτιστικά παιδιά, η εγκατάλειψη που μπορεί να βιώσουν και οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας τις οποίες ο ίδιος γνωρίζει, δεν έλειψαν από την κουβέντα. «Τα παιδιά αυτά μπορεί να μην τα καλούν καν στα γενέθλιά τους. Υπάρχουν παιδιά που νομίζουν ότι είναι άχρηστα, γιατί παίρνουν το επίδομα αναπηρίας. Πολλές φορές οι άντρες γονείς το εγκαταλείπουν το θέμα και το κουβαλούν οι γυναίκες. Τα παιδιά χρειάζονται και τους δυο γονείς. Έχω ακούσει και περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας», κατέληξε ο πρώην μπασκετμπολίστας.