CELEBRITIES

Ο Δημήτρης Παπανικολάου δεν είναι ο μόνος διάσημος άνθρωπος που ξέρεις με σύνδρομο Άσπεργκερ

Instagram.com/papanikolaou_dim

Με ένα post του στο Instagram, ο μπασκετμπολίστας Δημήτρης Παπανικολάου αποκάλυψε τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου ότι βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού κι έχει στοιχεία του Συνδρόμου Άσπεργκερ. Ο Δημήτρης Παπανικολάου συνόδευσε την εξομολόγησή του με μία φωτογραφία του ανάμεσα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο και το Νικο Γκάλη κι εξήγησε γιατί επέλεξε να μοιραστεί την αλήθεια του με τους διαδικτυακούς του φίλους.

Όπως ανακοίνωσε ο Δημήτρης Παπανικολάου, οι δύο θρύλοι του μπάσκετ ανάμεσα στους οποίους βρέθηκε «θα είναι πρεσβευτές εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανάπτυξης κοινωνικών και αθλητικών δεξιοτήτων παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και που ετοιμάζονται εδώ και μήνες, τα οποία εκτός των άλλων περιέχουν ΣΥΝ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ με “τυπικά” παιδιά, με την βοήθεια του φίλου και ειδικευμένου στο θέμα Γιάννη Τσουμπρή και θα βγουν στην επιφάνεια όταν θα είμαστε καθ όλα έτοιμοι». Με αυτή την αφορμή, λοιπόν, ο μπασκετμπολίστας μίλησε για τη δική του διάγνωση με Άσπεργκερ.

«Ο γιατρός που επισκέπτομαι εδώ και χρόνια και κάνουμε συζητήσεις μου λέει έχεις στοιχεία Άσπεργκερ, απλά είσαι ενήλικας και είναι πιο δύσκολη η επίσημη διάγνωση και επίσης σε άτομα ιδιαίτερα υψηλής λειτουργικότητας, όπως εσύ, αχρείαστη.

Άσε μας βρε γιατρέ, του λέω, που έχω Άσπεργκερ, το οποίο φυσικά περιλαμβάνεται στο φάσμα του αυτισμού.

Μας έχετε βάλει μια ταμπέλα σε όλους συνεχίζω και μια “ασθένεια” στον καθένα.

Έχω κάνει αθλητική καριέρα επί 20 έτη σε επαγγελματικό επίπεδο.

Αυτό είναι το πρόβλημα μου λέει, η άγνοια που ξεκινάει από το γεγονός ότι το ανέφερες ως “ασθένεια” και που είναι και η άγνοια των πολλών και δεν μπορούν να καταλάβουν την διαφορετική προσέγγιση που έχουν τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα.

Καταρχάς συνεχίζει μάθε ποιοι είχαν ή έχουν Άσπεργκερ και η παρέα θα σου αρέσει.

Απλά δεν θα σου αρέσει το bullying που πιθανόν να δεχθείς, όπως γίνεται και με παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

Αποφάσισα να το μοιραστώ, αλλά και να δράσω.

Όχι για τον εαυτό μου, αλλά για όλους.

Έχω πλέον πλήρη γνώση του φάσματος αυτισμού για όλες τις βαθμίδες λειτουργικότητας.

Αλλά παρ’ ότι περνάω ώρες κάθε ημέρα με τον εαυτό μου (εαυτισμός), στην ουσία μόνος, δεν έχω μεγάλες δυνάμεις όπως και κανείς μας», ανέφερε ο Δημήτρης Παπανικολάου.

Σε αυτό το «μάθε ποιοι είχαν ή έχουν Άσπεργκερ», θέλω να σταθώ. Ο Δημήτρης Παπανικολάου δεν είναι ο μόνος διάσημος με στοιχεία Συνδρόμου Άσπεργκερ. Πολλοί περισσότεροι διάσημοι με στοιχεία Άσπεργκερ υπάρχουν ή υπήρχαν και τους έχεις δει σε ταινίες, έχεις θαυμάσει τα επιτεύγματά τους, ή έχεις συγκινηθεί με τους πίνακές τους. Μερικούς από αυτούς θα τους δεις παρακάτω.

Elon Musk

Άσπεργκερ @2021 Matt Rourke/ AP Images

Ο Elon Musk μίλησε πρώτη φορά για το Σύνδρομο Άσπεργκερ όταν εμφανίστηκε στην εκπομπή, για να την παρουσιάσει τον Μάιο του 2021. «Δεν χρησιμοποιώ πάντα τον τονισμό ή τον χρωματισμό καθώς μιλάω, πράγμα που μου έχουν πει ότι κάνει καλή κωμωδία. Γράφω ιστορία απόψε γιατί είμαι το πρώτο άτομο με Άσπεργκερ που γίνομαι οικοδεσπότης του SNL», είπε ο Elon Musk, ενώ το κοινό τον υποδεχόταν επευφημώντας τον.

Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας, αμφισβητήθηκε από το κοινό του SNL, καθώς πριν από εκείνον, ο Dan Aykroyd είχε παρουσιάσει το κωμικό show, πολλά χρόνια πριν. Κι αυτό μας φέρνει στην επόμενη περίπτωση.

Dan Aykroyd

Dan Aykroyd @2021 Evan Agostini/Invision/AP, File/ AP Images

Ο Αμερικανός κωμικός που αγαπήσαμε μέσα από ταινίας όπως οι Blues Brothers και Ghostbusters, έχει μιλήσει στην βρετανική εφημερίδα The Guardian για τη διάγνωσή του με σύνδρομο Άσπεργκερ από έναν ψυχίατρο τον οποίο είχε πάει να συμβουλευτεί για τα τικ του όπως και τα συμπτώματα Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής. «Το πολύ ήπιο Άσπεργκερ που έχω με βοήθησε δημιουργικά. Μερικές φορές ακούω μία φωνή και σκέφτομαι “Αυτός είναι ένας χαρακτήρας που θα μπορούσα να υποδυθώ”», είχε πει.

Daryl Hannah

Άσπεργκερ @2021 Luca Bruno, File/ AP Images

Η Daryl Hannah έκανε το ντεμπούτο της στην ταινία του Brian de Palma το 1978. H Αμερικανή ηθοποιός, που διαγνώστηκε με Άσπεργκερ νωρίς στην καριέρα της, έχει εξηγήσει πώς η κατάστασή της, τής το έκανε δύσκολο να συμβιβαστεί με τις κοινωνικές απαιτήσεις που επιβάλλονται στους σταρ του Hollywood. «Δεν μίλούσα ποτέ σε talk shows, δεν πήγαινα ποτέ σε πρεμιέρες», έλεγε η Daryl Hannah σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της.

Anthony Hopkins

@2021 Alexandre Meneghini, File/ AP Images

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, έχει πει ότι έχει ήπιο Άσπεργκερ. Ο Anthony Hopkins έχει πει ότι τον βοήθησε να μπαίνει στους ρόλους του ως ηθοποιός.

Andy Warhol

Άσπεργκερ @2021 AP Images

Ο ίδιος δεν είχε πει κάτι σχετικά όσο ζούσε, αλλά γιατροί όπως η Dr Judith Gould, του Lorna Wing Centre για τον Αυτισμό στο Λονδίνο, είχε πει στη βρετανική The Guardian, ότι η αγάπη του για την επανάληψη είναι ένα σύμπτωμα του Άσπεργκερ. H ίδια εξήγησε ότι πολλά από τα καλλιτεχνικά και συμπεριφορικά στοιχεία του καλλιτέχνη, έδειχναν ότι ο Warhol βρισκόταν στο φάσμα του αυτισμού.

Greta Thunberg

Άσπεργκερ @2021 Virginia Mayo/ AP Images

Υπερδύναμη έχει χαρακτηρίσει η Greta Thunberg το σύνδρομο Άσπεργκερ με το οποίο διαγνώστηκε. Η Greta Thunberg που είναι το δημόσιο πρόσωπο των αγώνων των νέων για την κλιματική αλλαγή, είχε πει ότι είναι ανοιχτή για τη διάγνωσή της όχι για «κρυφτεί» πίσω του, αλλά επειδή ήξερε «πόσοι αδαής άνθρωποι ακομα το βλέπουν σαν ασθένεια». Παρόλο που είχε παραδεχτεί ότι στο παρελθόν η διάγνωσή της την είχε περιορίσει, «άλλες φορές με κάνει κάπως διαφορετική από τη νόρμα», και το διαφορετικό είναι «υπερδύναμη».

Τι είναι το σύνδρομο Άσπεργκερ; Πρόκειται για μια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, που χαρακτηρίζεται από σημαντικές δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και στη λεκτική επικοινωνία, ενώ παράλληλα εκδηλώνεται με περιορισμένες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και ενδιαφέροντα. Διαφέρει από τις άλλες διαταραχές του φάσματος του αυτισμού λόγω της σχετικής διατήρησης της γλωσσικής και γνωστικής ανάπτυξης.