Δημήτρης Παπανικολάου: «Η κόρη μου απελευθερώθηκε όταν έμαθε ότι έχει αυτισμό»
- 2 ΜΑΙ 2025

3,5 ετών ήταν η κόρη του πρώην μπασκετμπολίστα Δημήτρη Παπανικολάου όταν διαγνώστηκε με αυτισμό. Ο πρώην αθλητής που κυκλοφορεί αυτή την περίοδο το νέο του βιβλίο και που έχει συμβάλλει με τις δημόσιες τοποθετήσεις του σχετικά με τον αυτισμό στην αποστιγματοποίησή του, μίλησε στη Σταματίνα Τσιμτσιλή για την κόρη του, Άρια και πώς άλλαξε η διάγνωσή της την οικογενειακή του ζωή αλλά, φυσικά, και τη ζωή της κόρης του.
Ο Δημήτρης Παπανικολάου βρέθηκε στο στούντιο της εκπομπής του Alpha και αρχικά αναφέρθηκε στον λόγο για τον οποίο αναφέρθηκε δημόσια στην κόρη του και το ταξίδι στον κόσμο του αυτισμού. «Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν καλές προθέσεις, απλά εμείς που έχουμε μια επιπλέον αναγνωρισιμότητα, μπορούμε να την αξιοποιήσουμε για να βοηθάμε και το σπίτι μας γιατί πρέπει να είμαστε και ειλικρινείς με τους ανθρώπους κι αυτό το awareness, που λέμε, κι αν παράγεις και καλές ειδήσεις λέγοντας τα προσωπικά σου με καλή πρόθεση, μπορείς να βοηθάς κι άλλους ανθρώπους. Είναι ένα μη μετρήσιμο καλό», είπε ο Δημήτρης Παπανικολάου.
«Αυτό γίνεται και με εμάς. Ανθρώπους με τα ίδια θέματα στο σπίτι και ίδιες δυσκολίες τούς βγάζουμε από το καβούκι τους. Από εκεί που με σταματούσαν στον δρόμο για να μου πουν μόνο Ολυμπιακάρα ή Παναθηναϊκάρα, τώρα έχω μεγάλη ανταπόκριση γι’ αυτά τα θέματα και την προσπάθεια αυτή», εξήγησε έπειτα ο Δημήτρης Παπανικολάου.
Αυτή φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που μιλά σε συνέντευξή του για τον αυτισμό της κόρης του. Ο Δημήτρης Παπανικολάου μάλιστα στο παρελθόν έχει μιλήσει και για το πώς και ο ίδιος έχει στοιχεία Άσπεργκερ, όπως τους είχε ενημερώσει ψυχίατρος στον οποίο πήγαιναν ο ίδιος και η σύζυγός του για συμβουλευτική σε σχέση με την κόρη τους.
Μιλώντας για την κόρη του Άρια, ο Δημήτρης Παπανικολάου μίλησε για τη δυσκολία της αποδοχής της διάγνωσης του αυτισμού που είχε κι ο ίδιος για πολλά χρόνια, χωρίς ευτυχώς να τον αδρανοποιεί ως προς τη βοήθεια που έπρεπε να παράσχει στο παιδί του.
«Η κόρη μας διαγνώστηκε με αυτισμό 3,5 ετών. Στην αρχή ήταν δύσκολο και για εμάς κι εμένα μου πήρε πολλά χρόνια να πω αυτή τη λέξη. Δεν έχουμε τύψεις σαν γονείς γιατί ξεκινήσαμε αμέσως δουλειά. Ο αυτισμός ονομάζεται “αόρατη αναπηρία” κι είναι πολύ ευάλωτος στο bullying. Η Άρια πέρασε από πολλά δύσκολα στάδια και στη σχολική της ζωή. Τα παιδιά που είναι στο φάσμα, υπάρχουν κάποια που δεν μιλάνε, υπάρχουν και κάποια που μιλάνε. Η Άρια μιλάει και μιλάει και πολλές γλώσσες, δεν έχουν φίλτρο σε αυτό που θα πούνε ή πράγματα που δεν ταιριάζουν στο περιβάλλον», εξήγησε ο Δημήτρης Παπανικολάου.
Όπως είπε για χρόνια η κόρη του ένιωθε αποκομμένη και τη στενοχωρούσαν συμπεριφορές των συμμαθητών της. «Επειδή δεν υπάρχει εκπαίδευση έρχονται και κακές συμπεριφορές. Για πολλά χρόνια δεν έπαιρνε προσκλήσεις σε πάρτι, δεν υπήρχε κάποιος να την καλέσει σε μια έξοδο. Ένιωθε αποκομμένη. Το καταλαβαίναμε ότι δεν είναι ευτυχισμένη στο σχολείο γιατί ερχόταν στο σπίτι και μας το έλεγε, έλεγε κάποιες βαριές λέξεις.
Το θέμα είναι ότι το τουμπάραμε όμως αυτό. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι χαρούμενη και συνεχίζουμε να παλεύουμε για την ευτυχία της, είμαστε σε εγρήγορση, αλλά τα τελευταία 3 χρόνια το τουμπάραμε, βρήκαμε ανθρώπους να ταιριάζει γιατί δεν ταιριάζεις με όλους, δεν γεμίσαμε κολλητούς αλλά έχουμε έναν κύκλο», είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπανικολάου.
Προτού μιλήσει δημόσια για όλα αυτά, ο Δημήτρης Παπανικολάου προσπάθησε να βελτιώσει τα πράγματα για την κόρη του «παρασκηνιακά» όπως σχολίασε η Σταματίνα Τσιμτσιλή, προσεγγίζοντας άλλους γονείς για τη συμπεριφορά των παιδιών τους. «Έκανα τέτοιες προσπάθειες αλλά έτρωγα τα μούτρα μου. Όταν αποφάσισα να το κάνω δημόσιο, επειδή γίναμε πολλοί, άρχισαν να σέβονται πολύ περισσότερο και την Άρια και άλλους ανθρώπους.
Όσο ασχολιόμουν μόνο με την κόρη μου τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά. Όταν γίναμε πάρα πολλοί με δημιουργικό τρόπο και καλό άρχισαν να σέβονται περισσότερο, να ενημερώνονται, να απελευθερώνονται, έχω κάποια μηνύματα συγκλονιστικά», εξήγησε για το πώς το δημόσιο μοίρασμά του έκανε τη διαφορά.
Η Σταματίνα Τσιμτσιλή τον ρώτησε για το αν μετά απ’ όλα αυτά υπήρξαν άνθρωποι που του ζήτησαν συγγνώμη για την πρότερη συμπεριφορά τους. «Δεν πήραμε πολλές συγγνώμες, γιατί και εγώ με τη γυναίκα μου είχαμε βγάλει “τσεκούρι”. Τουλάχιστον δεν την ξαναπείραξαν και βρεθήκαμε σε ένα περιβάλλον με παιδιά εκπαιδευμένα από το σπίτι τους. Και στα σχολεία πάει σιγά σιγά να γίνει μια αλλαγή», επεσήμανε ο πρώην μπασκετμπολίστας.
Η απελευθερωτική δύναμη του μοιράσματος δεν βελτίωσε μόνο την οικογενειακή τους ζωή. Το μοίρασμα της διάγνωσής της με την ίδια την Άρια, είχε απελευθερωτική δύναμη και για την ίδια. «Στα 14-15 είχαμε την καραντίνα, εκεί την είδαμε πιο χαρούμενη γιατί δεν ήταν έξω να την κοροϊδεύουν. Έτσι αποφασίσαμε με τη βοήθεια ενός ειδικού να της πούμε ότι έχει αυτισμό. Δεν σοκαρίστηκε. Άρχισε να το ψάχνει και μας ευχαρίστησε, μας είπε ότι ήταν σε ένα κλουβί και ένιωσε ότι απελευθερώθηκε. Τώρα πάει και λέει μόνη της ότι έχει αυτισμό. Το αν θα γεννηθεί κάποιος με μια αναπηρία ή όχι, με αυτισμό, αν θα γεννηθεί μαύρος ή λευκός δεν είναι επιλογή», εξήγησε ο Δημήτρης Παπανικολάου.
Η Άρια μεγαλώνει, εξερευνά πτυχές της ζωής της και έχει χώρο σε αυτήν και για τον έρωτα. Ο Δημήτρης Παπανικολάου μίλησε για τη σχέση της κόρης της στην εκπομπή Happy Day και τον υποστηρικτικό ρόλο των γονιών της και σε αυτό το μέρος της δικής της ζωής.
«Ήξερα ότι έχει αγόρι. Εμείς την πάμε στα ραντεβού της τις περισσότερες φορές. Είμαστε χαρούμενοι αν είναι χαρούμενη εκείνη», είπε.