CELEBRITIES

Διάσημοι Έλληνες που έχουν μιλήσει ανοιχτά για την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές

24 Media/Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου. Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, αλλά και η ενημέρωση γύρω από τις ψυχικές ασθένειες σε όλο τον κόσμο. Η ψυχική μας υγεία είναι τόσο πολύτιμη, όσο και η σωματική και βάλλεται συχνότατα. Οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη είναι φαινόμενα συχνά και πρέπει επιτέλους να μιλάμε γι’ αυτά χωρίς κανένα ταμπού να μας εμποδίζει. Οι διάσημοι Έλληνες που θα δεις σε αυτή τη λίστα, έχουν μιλήσει για την κάταθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές που κάποια στιγμή χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν στη ζωή τους, δημόσια.

Διάσημοι Έλληνες που φρόντισαν μιλώντας ανοιχτά για την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταράχες να στείλουν το μήνυμα ότι ό,τι κι αν μας φαίνεται ανίκητο δεν είναι. Αρκεί να καταφέρουμε να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα και να ζητήσουμε βοήθεια. Αυτά είναι όλα όσα είπαν.

Διάσημοι Έλληνες που έχουν μιλήσει ανοιχτά για την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές

Ελένη Ράντου & Βασίλης Παπακωνσταντίου

Στην εκπομπή της Ελεονώρα Μελέτη, Μεσάνυχτα, είχε μιλήσει η Ελένη Ράντου, τόσο για την περίοδο της δικής της ζωής κατά την οποία αντιμετώπισε την κατάθλιψη και τις κρίσεις πανικού, όσο και για την ψυχική υγεία του σύζυγου της, Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

«Ο Βασίλης παιδεύεται πολλά χρόνια με την κατάθλιψη! Από τότε που τον γνώρισα, νομίζω είναι καλύτερα τώρα. Όταν τον γνώρισα, φλέρταρε και με πιο σκοτεινές σκέψεις. Ήθελε να του τηλεφωνώ ανά τέταρτο μην τυχόν έχω πάθει κάτι! Όταν δεν με έβρισκε, έπαιρνε όλα τα νοσοκομεία για να δει αν είμαι καλά», είχε πει χαρακτηρικά η Ελένη Ράντου.

«Στα 40 μου άρχισα να νιώθω ότι έχω και κατάθλιψη. Έπαθα το μεγαλύτερο σοκ. Άρχισαν πολύ σκοτεινές σκέψεις, κρίσεις πανικού, άρχισε μια περίεργη σύγκρουση μέσα μου», ανέφερε για τον εαυτό της.

Πιο αναλυτικά είχε μιλήσει για τα διδάγματα που πήρε από εκείνη την περίοδο της ζωής της, στην εκπομπή The 2Night Show. «Με φόβησε τότε πολύ, γιατί νόμιζα ότι τρελαίνομαι. Αλλά με τα χρόνια κατάλαβα ότι ήταν πολύ χρήσιμη εμπειρία. Τυχαία συναντηθήκαμε με μία στιχουργό και μου είχε πει “είναι στοιχείο ωριμότητας η κατάθλιψη, μην τη φοβάσαι“. Αυτά που μου δίδαξε η κατάθλιψη, αν δεν τη φοβηθείς και την κάνεις εργαλείο, μού έμαθε τα πιο σοφά πράγματα για τον εαυτό μου», είχε εξομολογηθεί. Η Ελένη Ράντου στην ίδια συνέντευξη δήλωνε αγοραφοβική.

Μαρία Κίτσου

Στην εφημερίδα Καθημερινή είχε αποκαλύψει η Μαρία Κίτσου ότι πάσχει από κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή. «Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι πάσχω από κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή, καθώς και από σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής. Η διάγνωση έγινε στα 17 μου και έκτοτε παλεύω να τα αντιμετωπίσω με φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία. Αλλά, ευτυχώς, έχω δίπλα μου ανθρώπους που με αγαπούν, με καταλαβαίνουν και με στηρίζουν. Επίσης, σε ένα τεστ ενσυναίσθησης που μου έκανε ο γιατρός μου χτύπησα… κόκκινο. Πώς να μην έχω κατάθλιψη όταν μπαίνω τόσο πολύ “στα παπούτσια” των άλλων; (Γέλια) Αν μου πείτε κάτι στενόχωρο για σας, θα το βιώσω μέχρι το μεδούλι! Μπορεί να με διαλύσει», είχε πει τότε η ηθοποιός.

Στην εκπομπή Ενώπιος Ενωπίω, είχε αναφερθεί στην απόφασή της να μοιραστεί δημόσια την αλήθεια της για τα θέματα ψυχικής υγείας. «Πήρα την απόφαση πολύ συνειδητά να μιλήσω γι’ αυτό, το οποίο είναι πάρα πολύ δύσκολο. Δηλαδή, ακόμα και να μιλάς γι’ αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο. Πολεμιέται όμως, υπάρχουν τρόποι να λυτρωθείς από αυτό, να βγεις από αυτό και γι’ αυτό το έκανα, για να δώσω παράδειγμα ότι δεν είναι ταμπού. Να μπορούν να μιλήσουν τα παιδιά στις οικογένειές τους, να μπορούν να μιλήσουν οι γυναίκες στον σύντροφό τους, οι άντρες στις γυναίκες τους, οι φίλοι με τους φίλους. Να ζητήσουν βοήθεια, δεν είναι τίποτα. Ίσα ίσα θα τους φύγει ένα μεγάλο βάρος και θα γίνουν καλά», τόνιζε.

Κάτια Δανδουλάκη

Ο θάνατος του συζύγου της, Μάριου Πλωρίτη, ήταν που έφερε την Κάτια Δανδουλάκη αντιμέτωπη με την κατάθλιψη. «Η μοναδική ανασφάλεια που είχα στη ζωή μου δεν ήταν υλική, αλλά ψυχική, να μην χάσω τους ανθρώπους μου. Τους έχασα. Και όταν έχασα τους ανθρώπους μου, έχασα και την ψυχική μου ισορροπία. Ζήτησα βοήθεια», είχε πει στην εκπομπή Status.

«Μετά τον θάνατο του Μάριου, έπεσα σε κατάθλιψη. Δούλευα υστερικά και μετά από τρία χρόνια κατάλαβα ότι έχω ανάγκη από γιατρό, γιατί πήγαινα στο θέατρο, άκουγα κόσμο κάτω και με έλουζε κρύος ιδρώτας. Δεν ήθελα να αντιμετωπίσω κόσμο. Φοβήθηκα πάρα πολύ, γιατί ήταν η δουλειά μου και πήγα και σε ψυχίατρο και σε σύμβουλο αυτογνωσίας. Χρειαζόμουν και φάρμακο και να καταλάβω», πρόσθετε στην εκπομπή του καναλιού Astra.

 Ζέτα Μακρυπούλια

Για τις κρίσεις πανικού και την ψυχανάλυση είχε μιλήσει στο περιοδικό Shape η Ζέτα Μακρυπούλια το 2012. «Τα τελευταία πέντε χρόνια έχω κάνει το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσα να κάνω στον εαυτό μου: την ψυχανάλυση. Δεν ξέρω αν άλλαξε πρώτα η σχέση μου με τους άλλους και μετά η σχέση με τον εαυτό μου, αλλά σίγουρα ο τρόπος σκέψης μου είναι πολύ διαφορετικός σήμερα», έλεγε τότε η ηθοποιός και παρουσιάστρια.

«Αφορμή στάθηκαν οι κρίσεις πανικού. Την πρώτη φορά έγινε στο θέατρο, στη σκηνή και ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Δεν ήξερα τι μου συμβαίνει και τρόμαξα πάρα πολύ. Όταν το ξανάπαθα, άρχισα να καταλαβαίνω ότι κάτι δεν πάει καλά και αποφάσισα ότι χρειαζόμουν ψυχανάλυση. Δε δίστασα καθόλου, άλλωστε οι μόνες επιλογές στο μηχανογραφικό μου στο λύκειο ήταν η ψυχολογία και η θεατρολογία», εξηγούσε.

Μαρία Κορινθίου

Για τα σημάδια της επιλόχειου κατάθλιψης που ακόμα και σήμερα κουβαλά στη ζωή της είχε μιλήσει το 2021 σε συνέντευξή της στο περιοδικό ΕΓΩ, η Μαρία Κορινθίου.

«Κατά την επιλόχειο, αν δεν ήταν ο Γιάννης και η πεθερά μου, η μαμά του Γιάννη, μπορεί να μην το είχα συνειδητοποιήσει. Με στήριξαν απίστευτα.

Η επιλόχειος είναι ένα πολύ, μα πολύ σκοτεινό κομμάτι της γυναίκας, το οποίο δεν μπορούμε να συζητήσουμε επιφανειακά θέλει πολλή δουλειά με τον εαυτό σου. Είναι σκοτάδι. Είναι κατάθλιψη. Υπάρχουν επίπεδα στην επιλόχειο κατάθλιψη.

Είναι οι γυναίκες που το περνούν ελαφρά, οι γυναίκες που ακολουθούν κάποια αγωγή, οι γυναίκες που μπορεί να μπουν σε ψυχιατρείο. Υπάρχουν και οι γυναίκες που ακολουθούν άλλους δρόμους επειδή στο μυαλό τους εκείνη την ώρα επικρατεί σκοτάδι. Δεν μπορώ να στο εξηγήσω. Μέχρι και μητέρες που βιώνουν την μητρότητα, δεν μπορούν να το αντιληφθούν.

Ταράζομαι όταν μιλάω γι’ αυτό, γιατί είναι ένα κομμάτι που θέλει πολλή βοήθεια και δυστυχώς μία γυναίκα το κουβαλάει εφ’ όρου ζωής. Εγώ το κουβαλάω, αλλά έχω μάθει να το διαχειρίζομαι, επειδή είχα την τύχη να έχω δίπλα μου ανθρώπους που με στήριζαν», είχε πει η Μαρία Κορινθίου.

«Κουβαλάω τα σημάδια που μου άφησε. Κουβαλάς τα συναισθήματα, κουβαλάς τις πληγούλες που έχουν μείνει. Είναι σαν μία ουλή, που την έκανες και σου έχει μείνει το σημάδι. Εγώ, όμως ως ηθοποιός το γύρισα σε θετικό όλο αυτό. Τα συναισθήματα και τα βιώματά μου τα αφουγκράζομαι, τα παίρνω μέσα μου, τα λειτουργώ, τα χαλιναγωγώ και τα ισορροπώ», εξηγούσε στη συνέχεια.

Εμμανουήλ Καραλής

Με μία ανάρτησή του τον Αύγουστο του 2022, ο Εμμανουήλ Καραλής μίλησε για τα θέματα ψυχικής υγείας που αντιμετώπισε μετά από τον τραγυματισμό που τον άφησε εκτός του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου.

«Μετά από έναν τραυματισμό που είχα κατά τη διάρκεια της σεζόν του κλειστού στίβου, ακολούθησε μια σειρά περιστατικών τα οποία κατάφεραν να μειώσουν πλήρως το ηθικό μου.

Για πρώτη φορά φέτος έπαθα κρίση πανικού που με έκανε να βυθίσω στο άγχος και την κατάθλιψη για αρκετό καιρό. Πίεσα τον εαυτό μου πολύ σκληρά για να αντιστρέψω αυτή την κατάσταση, αλλά αυτό έκανε τα πράγματα χειρότερα και δυστυχώς ο “κακός” Μανόλο κυριάρχησε και ανέλαβε.

Αναγκάστηκα να συνεχίσω τη σεζόν και να προσπαθώ να είμαι θετικός και να απολαμβάνω κάθε αγώνα όπως κάνω, αλλά πάντα ένιωθα χαμένος και ακινητοποιημένος. Είμαι κουρασμένος και νιώθω εντελώς εξαντλημένος. Τελειώνω τη σεζόν μου εδώ.

Χρειάζομαι λίγη ξεκούραση και πρέπει να επικεντρωθώ στην ψυχική μου υγεία για λίγο. Πρέπει να κάνω ένα βήμα πίσω και να κάνω ένα διάλειμμα, για να πάρω πίσω το χαμόγελό μου», είχε γράψει στην ανάρτησή του ο αθλητής.

Μάριος Αθανασίου

Στο πλατό της εκπομπής Κυψέλη είχε βρεθεί τον Μάιο του 2022 ο Μάριος Αθανασίου, ο οποίος είχε μιλήσει για την κατάθλιψη και την αναμέτρησή του μαζί της στο παρελθόν.

«Όταν δεν φεύγεις από τον προσωπικό σου χώρο, όταν θες να είσαι στο κρεβάτι όλη μέρα, όταν αποφεύγεις να κάνεις μπάνιο, όταν δε μιλάς με κάποιον για μέρες, είναι σημάδια κατάθλιψης. Δεν έκανα ψυχοθεραπεία, αλλά το άφησα να πάει όσο είναι να πάει. Το αποδέχτηκα. Έπρεπε να γίνει αυτό, έπρεπε να περάσω χρόνο με τον εαυτό μου», είχε πει αρχικά.

«Την πρώτη φορά λίγο ζορίστηκα γιατί στην αρχή δεν καταλάβαινα τι συνέβαινε. Ήταν τα πράγματα δύσκολα και άφησα τη ροή των πραγμάτων να κυλίσει. Δεν στράφηκα σε κάποιον ειδικό γιατί δεν έχω καλή επαφή μαζί τους. Μπορεί να είναι λάθος. Η αίσθησή μου όμως είναι ότι αν μιλάμε και μπορούμε να είμαστε ειλικρινείς με τους άλλους ανθρώπους και με τον εαυτό μας, και το περιβάλλον γύρω μας είναι τέτοιο που μας επιτρέπει να το κάνουμε αυτό, το αποτέλεσμα είναι καλύτερο. Το πέρασα μόνος μου και μετά άρχισα να ανοίγω και να λέω τι έχω περάσει στους ανθρώπους που είναι γύρω μου», εξομολογήθηκε ο Μάριος Αθανασίου.

Κατερίνα Καινούργιου

Σε μία προσωπική εξομολόγηση προχώρησε πριν από λίγο καιρό μέσα από την εκπομπή της, η Κατερίνα Καινούργιου. Η παρουσιάστρια της εκπομπής Super Κατερίνα, μίλησε για την κατάθλιψη και την απόφασή της να απευθυνθεί σε ειδικό.

«Δεν είναι ταμπού, έχουν αλλάξει οι εποχές, θα το πω δημόσια και δεν ντρέπομαι καθόλου να το πω, επειδή κι εγώ πέρασα πάρα πολύ δύσκολα το καλοκαίρι έπεσα σε αντιδραστική κατάθλιψη, κάτι προσωπικό, αποφάσισα να πάω σε ψυχίατρο, μιλούσα και με ψυχολόγο. Συνειδητοποίησα πως κάθε φορά που επισκέπτομαι τον γιατρό είμαι και καλύτερα. Δεν ντρέπομαι να το πω δημόσια», είπε.

Μαίρη Συνατσάκη

Η Μαίρη Συνατσάκη μιλά συχνά για θέματα ψυχικής υγείας μέσα απο το κανάλι της στο YouTube. Παράλληλα έχει μιλήσει για τις κρίσεις πανικού από τις οποίες υπέφερε χρόνια στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη, Μεσάνυχτα.

«Στα 18 έχασα τη θεία μου ξαφνικά. Εγώ τότε είχα μπει και στη φάση με τις κρίσεις πανικού. Πάντα κερδίζει η ζωή σε αυτές τις φάσεις. Υπέφερα πολλά χρόνια από κρίσεις πανικού. Ήταν ένας από τους λόγους που ξεκίνησα ψυχοθεραπεία στα 18. Η ψυχοθεραπεία βοήθησε. Ο μπαμπάς μου με βοήθησε, γιατί πάντα μπορούσα να βρω σε εκείνον έναν άνθρωπο που αναγνώριζε τι περνάω και δεν με περνούσε για τρελή. Το “Dancing with the Stars” ήταν η τελευταία δύσκολη περίοδος που έζησα και γι’ αυτό και ήμουν και τόσο αδύνατη.

Είχα ζήσει την πιο δύσκολη φάση με τις κρίσεις πανικού. Δεν μπορούσα να φάω, δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Πάλευα να βρω την ώρα της μέρας που δεν θα είμαι σε κατάσταση πανικού. Μου το ενεργοποίησε όλο αυτό η αίσθηση απώλειας ελέγχου», είχε εξηγήσει η Μαίρη Συνατσάκη.

Άγγελος Μπράτης

Όταν γνωρίσαμε τηλεοπτικά τον Άγγελο Μπράτη, μέσα από τη συμμετοχή του ως κριτής στο GNTM, ο ίδιος είχε να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη. «Η πρώτη χρονιά ήταν πάρα πολύ δύσκολη για μένα. Καταρχάς εγώ ήμουν πάντα ένας άνθρωπος των backstage, δεν είχα εμφανιστεί ποτέ. Ήμουν λίγο δύσκολος και με τα περιοδικά, όσοι με ξέρουν ήμουν πάντα πολύ διακριτικός. Γενικά ήταν δύσκολη η πρώτη μου χρονιά», είχε πει στην εκπομπή Breakfast@ Star.

«Είχε συμπέσει τότε με ένα total burn out που είχα στα 40 μου. Δεν μπορούσα να διασχίσω τον δρόμο τόσο πολύ. Έπαθα burn out, κάηκε ο εγκέφαλος. Όλο το σύστημα κάηκε. Και ταυτόχρονα ενώ είχα κατάθλιψη και έπαιρνα αγωγή, έγινα διάσημος σε όλη την Ελλάδα. Έπρεπε να το διαχειριστώ και έβλεπα την εικόνα μου στην τηλεόραση και να μην με αναγνωρίζω», πρόσθετε ο σχεδιαστής μόδας.

«Είχα πάρει πάρα πολλά κιλά, δεν μιλούσα, δυσκολευόμουν πολύ, ωστόσο, τα κατάφερα και είμαι αυτός που είμαι τώρα. Έκανα πολλή δουλειά με τον εαυτό μου και θεωρώ ότι μου έκανε πάρα πολύ καλό. Με βοήθησε το GNTM. Με βοήθησε να βγαίνω από το σπίτι μου», κατέληγε.

Αντιγόνη Κουλουκάκου

Στην εκπομπή Πάμε Δανάη είχε μιλήσει η Αντιγόνη Κουλουκάκου για την περίοδο που ήρθε αντιμέτωπη με την κατάθλιψη. «Το 2017 που επέστρεφα από την Κωνσταντινούπολη – είχα περάσει πάρα πολύ άσχημα έναν χρόνο εκεί – η δουλειά μου είχε πάρει την κάτω βόλτα. Δεν είχα καθόλου δουλειά. Ήμουν έξι μήνες κλεισμένη μέσα σε ένα σπίτι με κατάθλιψη που την έλεγα θλίψη. Έκλαιγα εκεί στην Τουρκία, έκλαψα και στην Ελλάδα ένα βράδυ και μετά με πήρε ο Σορεντίνο να πάω να δουλέψω μαζί του», είχε πει η πρωταγωνίστρια της σειράς Η γη της ελιάς.

Έλενα Παπαρίζου

Δύο φορές έχει έρθει αντιμέτωπη με την κατάθλιψη η Έλενα Παπαρίζου. Η pop star έχει μιλήσει για την κατάθλιψη που είχε βιώσει έντονα μετά τον θάνατο του πατέρα της αλλά και νωρίτερα στην εφηβεία της.

«Δεν ήθελα να ζήσω. Είναι πάρα πολύ άσχημο πράγμα αυτό. Η μαμά μου περίμενε να τελειώσω τη δουλειά, μου έκλεισε ένα εισιτήριο one way και την ώρα που φτάνω στο Γκέτεμποργκ μου λέει: “Στη μία έχεις ραντεβού”. Στην αρχή πήγαινα τρεις και τέσσερις φορές την εβδομάδα. Έκανα πάνω από δύο μήνες να σηκώσω το κεφάλι μου από το πάτωμα, δεν μπορούσα να δω κόσμο, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα, είχα φτάσει σε πολύ άσχημη κατάσταση

Η μεγάλη μου σφαλιάρα ήταν ο χαμός του πατέρα μου. Μέρα Χριστουγέννων τον έχασα. Μετά από εκεί με πήρε η μπάλα. Η ψυχοθεραπεία με έκανε να σκέφτομαι εντελώς διαφορετικά για τον θάνατο. Για τον πατέρα μου πρέπει να μιλάω. Για τις στιγμές που έχουμε ζήσει, πράγματα που μου είχε μάθει… γιατί έτσι εγώ φτιάχνω έναν καινούργιο ήρωα. Τους ανθρώπους δεν πρέπει να τους κλαίμε, πρέπει να τους τιμάμε», είχε πει χαρακτηριστικά η Έλενα Παπαρίζου στην εκπομπή Jenny Jenny. Η ίδια υπέφερε και από κρίσεις πανικού τις οποίες πλέον έχει μάθει να ελέγχει.

Πηνελόπη Αναστασοπούλου

Για την επιλόχειο κατάθλιψη, τις κρίσεις πανικού και τα καρδιακά επεισόδια που πάθαινε είχε μιλήσει η Πηνελόπη Αναστασοπούλου στην εκπομπή Μετά τα μεσάνυχτα της Ελεονώρας Μελέτη.

«Στη δεύτερη εγκυμοσύνη ένιωσα ότι μπορεί να πάθω επιλόχειο κατάθλιψη. Έχω περάσει κατάθλιψη και αρκετά βαριά, μετά από ένα γεγονός που με στεναχώρησε πάρα πολύ. Και το πέρασα και για πολλά χρόνια, κανείς δεν το ήξερε. Περνούσα πολύ δύσκολα. Θα πω τώρα κάποια πράγματα που ούτε οι γονείς μου δεν τα ξέρουν. Πάθαινα κρίσεις πανικού συνεχόμενες και είχα πάει τρεις φορές στο νοσοκομείο από αυτό. Την τελευταία φορά που πήγα, μου είπε ένας γιατρός στη Θεσσαλονίκη ότι παθαίνω μικρά καρδιακά επεισόδια και κάποια μέρα θα πάθω ένα μεγάλο», είχε πει η Πηνελόπη Αναστασοπούλου.

«Ο γιατρός μού είπε να αρχίσω να φροντίζω λίγο τον εαυτό μου, γιατί είναι όλο στο μυαλό μου και δεν είναι κάτι που υπάρχει στο σύστημά μου από μόνο του, είναι κάτι που εγώ βάζω. Με το που έμπαινα μέσα στο σπίτι πάθαινα κρίσεις, τώρα που στο λέω με πιάνει ένα σφίξιμο. Κανείς δεν το ήξερε αυτό. Ήθελα να το περάσω μόνη μου», συμπλήρωνε για εκείνη την περίοδο.