CELEBRITIES

Η Cardi B τα έκανε όλα λάθος σε αυτήν τη φωτογράφιση και ο κόσμος αντέδρασε. Το πάθημα έγινε μάθημα

Invision/AP Images Scott Roth

Εάν δεν το γνώριζες, ο όρος «πολιτιστική ιδιοποίηση» aka cultural appropriation, αναφέρεται στην υιοθέτηση πολιτιστικών στοιχείων μιας κουλτούρας από άτομα μιας άλλης κουλτούρας και διαφέρει από την ενσωμάτωση, την αφομοίωση ή την ισότιμη ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων. Συνήθως, η χρήση αυτών των πολιτιστικών στοιχείων διαφέρει από την αρχική χρήση τους καθώς χρησιμοποιούνται εκτός του πολιτιστικού πλαισίου που είχαν καθορίσει τα μέλη της προέλευσής τους. Το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο όταν ήθη και έθιμα υιοθετούνται από μέλη μιας κυρίαρχης κουλτούρας εις βάρος μιας μειονότητας, όπου και παρατηρείται ο μεγαλύτερος βαθμός πολιτιστικής αλλοίωσης.

Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο κατηγορήθηκε η Cardi B. Η αντίδραση κατά της τραγουδίστριας δεν άργησε, αφού δημοσιεύτηκε ένα εξώφυλλο της ίδιας στο περιοδικό Footwear News στο οποίο η rapper απεικονίζεται με επιπλέον 8 χέρια, φορώντας strapless κόκκινο φόρεμα και κρατώντας στα χέρια της ένα ζευγάρι παπούτσια.

Η φωτογραφία της Cardi B που προκάλεσε αναστάτωση

Στην καινούργια της συνεργασία με την Reebok και κατά τη διάρκεια των φωτογραφήσεων, η Cardi B παριστάνει την θεότητα Durga, που προέρχεται από την θρησκεία του Ινδουισμού. Στο πορτραίτο της ως Θεά Durga, η Cardi B είχε υποστηρίξει ότι «Οι συνεργάτες μου, με πληροφόρησαν ότι θα υποδυθώ μια θεότητα που αναπαριστά την γυναικεία δυναμική, την γυναικεία απελευθέρωση και την θηλυκότητα. Κάτι που εγώ η ίδια αγαπώ και ενστερνίζομαι και πίστευα πως θα βγει ένα ωραίο αποτέλεσμα». Ωστόσο, ο κόσμος δεν είχε την ίδια άποψη με την Cardi B. Για την ακρίβεια, είχε την εντελώς αντίθετη.

Το κατακεραύνωμα της rapper από τους χρήστες

Όταν δημοσιεύτηκε η λήψη, μια θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε από χρήστες του διαδικτύου που κατηγορούν την Cardi B για «πολιτιστική ιδιοποίηση» και συγκεκριμένα εκμετάλλευση θρησκευτικού συμβόλου, ασέβεια και βεβήλωση της θεότητας Durga. Σύμφωνα μάλιστα με έναν χρήστη στο Twitter που ο ίδιος δηλώνει Ινδουιστής, η Θεά Durga δεν αναπαρίσταται σχεδόν ποτέ, πόσο μάλλον ολόσωμη. Η υπόστασή της δεν χρησιμοποιείται για αισθητικούς λόγους, παρά μόνο για θρησκευτικούς. Τέλος, ποτέ δεν επιτρέπεται να εισέλθεις σε ινδουιστικό ναό με παπούτσια. Επομένως, όλες οι θέσεις που υποστήριξε η Cardi B (ή μάλλον πίστευε πως υποστήριζε) καταρρίπτονται και ακυρώνονται.

Cardi B: «Μάλλον θα έπρεπε να κάνω την έρευνά μου πριν δεχτώ το concept της φωτογράφησης και λυπάμαι που δεν το έκανα»

Όλα λάθος τα έκανε η Cardi B, λοιπόν. Ωστόσο, η δημόσια απολογία της δεν άργησε να έρθει. «Όσοι πιστεύουν ότι είχα πρόθεση να προσβάλλω τον πολιτισμό ή τη θρησκεία τους, θέλω να πω ότι λυπάμαι πολύ. Δεν είχα τέτοια πρόθεση. Δεν μου αρέσει να μην σέβομαι την θρησκεία κανενός γιατί ούτε εγώ θα ήθελα να προσβάλλουν τη θρησκεία μου. Μάλλον θα έπρεπε να κάνω την έρευνά μου πριν δεχτώ το concept της φωτογράφησης και λυπάμαι που δεν το έκανα. Δεν μπορώ να αλλάξω παρελθόν, αλλά μπορώ να σκέφτομαι καλύτερα για το μέλλον», δήλωσε η τραγουδίστρια μέσα από μια σειρά Instagram story στον προσωπικό της λογαριασμό.

Η δημόσια απολογία του περιοδικού

Στην συνέχεια, σε δημόσια απολογία προχώρησε και το περιοδικό, το οποίο μάλιστα αφαίρεσε το επίμαχο εξώφυλλο από όλους τους λογαριασμούς του στα social media. «Χθες δημοσιεύσαμε περιεχόμενο από το αποκλειστικό μας εξώφυλλο με την Cardi B. Μία από τις εικόνες είχε ως στόχο να αποδώσει φόρο τιμής στην ινδουιστή θεά Durga. Η πρόθεσή μας ήταν να δείξουμε μια ισχυρή γυναίκα. Ωστόσο, συνειδητοποιούμε ότι δεν λάβαμε υπόψιν ορισμένες πολιτιστικές και θρησκευτικές προοπτικές και πώς αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως βαθιά προσβλητικό. Αναλαμβάνουμε την πλήρη ευθύνη των πράξεών μάς και ζητούμε συγγνώμη. Είναι σημαντικό που μάθαμε από αυτό το παράδειγμα. Από εδώ και πέρα θα είμαστε ευαίσθητοι όσον αφορά τη χρήση θρησκευτικών στοιχείων όταν προκύπτουν δημιουργικές συζητήσεις στο μέλλον. Σήμερα, βγαίνει σε κυκλοφορία ένα άλλο εξώφυλλο από τη φωτογράφηση που ήταν αποκλειστικά για συνδρομητές».