CELEBRITIES

5 διάσημοι που εγκατέλειψαν τη Σαηεντολογία και 5 που παραμένουν πιστοί οπαδοί

© 2023 Richard Shotwell/Invision/AP Images

Ο Danny Masterson πρόσφατα καταδικάστηκε για δύο βιασμούς σε 30 έτη έως ισόβια κάθειρξη. Μία από τις γυναίκες που τον κατήγγειλαν και δικαιώθηκαν ήταν μέλος της «Εκκλησίας της Σαηεντολογίας» όπως κι εκείνος και εξήγησε πώς η οργάνωση προσπάθησε να την πείσει ότι ήταν υποχρεωμένη να ακολουθήσει τις επιθυμίες του. Επιπλέον η Leah Remini που έχει αποχωρήσει από τη Σαηεντολογία και έχει δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ αλλά κι ένα podcast στο οποίο έχει μιλήσει ανοιχτά για τις πρακτικές ελέγχου στα μέλη της που εφαρμόζει (αλλά και στις τακτικές απαξίωσης και απομόνωσης όσων την εγκαταλείπουν) κατηγορήθηκε ότι ενορχήστρωσε τις κατηγορίες κατά του Masterson. Οι διάσημοι που έχουν περάσει από τους κόλπους της Σαηεντολογίας είναι πολλοί.

Η Σαηεντολογία έχει περιγραφεί ως «μία οργάνωση με ολοκληρωτικές δομές και τάσεις που στην ουσία περιφρονεί τον άνθρωπο, ενώ ενεργεί ελεύθερα και μόνον κατ’ επίφαση προκειμένου και αποκλειστικά να προσελκύσει μέλη τα οποία στη συνέχεια υφίστανται πλύση εγκεφάλου, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία κατευθυνόμενου τρόπου σκέψης και που από ετών ετράπηκε σε απαγορευμένη κερδοσκοπική δραστηριότητα» σε απόφαση του Εφετείου Αθηνών (1997) που επικαλείται σε σχετική ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος. Αυτοί είναι 5 διάσημοι που εγκατέλειψαν τη Σαηεντολογία και 5 που εξακολουθούν να είναι πιστά μέλη της.

5 διάσημοι που εγκατέλειψαν τη Σαηεντολογία

Leah Remini

Ίσως να είναι εκείνη η πρώην Σαηεντολόγος που μιλά πιο ανοιχτά από τον καθένα για τις πρακτικές με τις οποίες διαφωνεί και αποκαλεί τη Σαηεντολογία ξεκάθαρα και δυνατά «αίρεση». Η Remini μέσα από το έργο της, με το βραβευμένο με Emmy ντοκιμαντέρ για τον τρόπο που ξέφυγε από την Εκκλησία της Σαηεντολογίας, ασκεί πιέσεις τόσο για να χάσει η οργάνωση το status που της επιτρέπει να απαλλάσσεται από φόρους όσο και για να φέρει κάποια από τα ανώτερα μέλη της οργάνωσης αντιμέτωπα με τη δικαιοσύνη.

«Υπάρχουν μηνύσεις και νομίζω ότι θα χάσουν στα δικαστήρια. Πρέπει να πληρώσουν για τις αμαρτίες τους. Το πιστεύω με κάθε κύτταρό μου», είχε δηλώσει στο The Hollywood Reporter.

Beck

Ο Beck παντρεύτηκε στις αρχές των ’00s τη δίδυμη αδερφή του Giovani Ribisi, Marissa που είναι Σαηεντολόγος. Εκείνη την εποχή δήλωνε Σαηεντολόγος και ο μουσικός, ωστόσο μετά το διαζύγιό τους, δήλωσε: «Νομίζω ότι υπάρχει μία εσφαλμένη εντύπωση ότι είμαι Σαηεντολόγος. Δεν είμαι. Δεν έχω καμία σύνδεση ή επαφή με τη Σαηεντολογία». Αυτό σημαίνει μάλλον ότι ο Beck ασκούσε τις πρακτικές της Σαηεντολογίας αλλά μόνο κατά τη διάρκεια του γάμου του.

Katie Holmes

Η Katie Holmes κατέθεσε αίτηση διαζυγίου από το “poster boy” της Σαηεντολογίας, Tom Cruise, το 2012. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής κατέφυγε σε ακραία μέσα, όπως τη χρήση καρτοκινητών και κρυφών laptops για να καταφέρει να οργανώσει τη φυγή της μαζί με την κόρη της, Surie χωρίς να την καταλάβει ο Cruise ή κάποιο άλλο μέλος της οργάνωσης. Σίγουρα κατά τη διάρκεια του γάμου τους, ήταν κι εκείνη μέλος της Σαηεντολογίας, όμως μετά τον χωρισμό της από τον star του Hollywood έχει κόψει κάθε δεσμό με την οργάνωση. Μάλιστα δημοσιεύματα θέλουν κατά καιρούς τον Tom Cruise να μην έχει δει την κόρη του Surie όλα αυτά τα χρόνια, επειδή κι εκείνη μαζί με τη μητέρα της εγκατέλειψε τους κόλπους της Σαηεντολογίας.

Nicole Kidman

Όπως και η Katie Holmes έτσι και η Nicole Kidman συνδέθηκε με τη Σαηεντολογία ως σύζυγος του Tom Cruise. Ο δημοσιογράφος Tony Ortega έχει ισχυριστεί ότι έχει μιλήσει με τον auditor που είχε αναλάβει τη Nicole Kidman ο οποίος είπε ότι είχε παρακολουθήσει πολλές συνεδρίες και είχε ανέβει στην ιεραρχία της πνευματικής σκάλας της οργάνωσης. Αλλά αφού χώρισε με τον Tom Cruise σταμάτησε να έχει σχέσεις με τη Σαηεντολογία στους κόλπους της οποίας παρέμειναν ο πρώην σύζυγός της και τα υιοθετημένα παιδιά τους, Connor και Bella.

Για χρόνια φημολογείται ότι η Nicole Kidman δεν έχει σχέσεις με τα δύο παιδιά, όμως, η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

«Έκαναν την επιλογή να γίνουν Σαηεντολόγοι. Είναι δουλειά μας ως γονείς να προσφέρουμε πάντα ανιδιοτελή αγάπη», έλεγε χαρακτηριστικά στην βρετανική εφημερίδα The Sun η Nicole Kidman το 2019.

Christopher Reeve

διάσημοι σαηεντολογία © 2023 AP Images

Ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον Superman και έχει φύγει πια από τη ζωή, είχε γράψει στα απομνημονεύματά του ότι είχε περάσει από τη διαδικασία του auditing, την κύρια πρακτική της Σαηεντολογίας μέσω της οποίας ο πιστός της καθαρίζεται από καρμικές οφειλές και ανασύρει αναμνήσεις από προηγούμενες ζωές του. Ωστόσο, ο Christopher Reeve εξήγησε ότι ήταν σε μία τέτοια συνεδρία που έπαψε εντελώς να πιστεύει στη διαδικασία και, μοιραία, στη Σαηεντολογία.

Η συνεδρία υποτίθεται ότι έπρεπε να φέρει στην επιφάνεια μνήμες από προηγούμενες ζωές αλλά ο Reeve είπε βασικά μία ιστορία από την ελληνική μυθολογία και την παρουσίασε ως δική του και αυτό πέρασε ως αληθινό στον auditοr του. Κάπως έτσι εκείνος έχασε την πίστη του στο auditing κι απομακρύνθηκε ίσως πετώντας αλά Superman.

5 stars που είναι ακόμα Σαηεντολόγοι

Tom Cruise

διάσημοι σαηεντολογία © 2023 Evan Agostini/Invision/AP Images

O Tom Cruise είναι ένας από τα ανώτερα μέλη της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας. Έχει υπερασπιστεί την οργάνωση πολλές φορές σε παλιότερες συνεντεύξεις του, μη διστάζοντας να αποκαλέσει δημόσια την ψυχιατρική ψευδοεπιστήμη, γιατί μόνο η Σαηεντολογία για εκείνον μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους. Υπάρχουν μαρτυρίες διασήμων ότι έχει προσπαθήσει να τους προσυλητίσει. Το όνομά του είναι πρακτικά συνώνυμο με τη Σαηεντολογία στο Hollywood και σε όλο τον κόσμο.

O Tom Cruise γνώρισε τη Σαηεντολογία μέσω της πρώτης του συζύγου, της ηθοποιού Mimi Rogers με την οποία παντρεύτηκαν το 1987 και χώρισαν το 1990. Το παράξενο είναι ότι η Mimi Rogers, παρόλο που δεν την είδες παραπάνω στη λίστα, εγκατέλειψε επίσης τη Σαηεντολογία μετά τον χωρισμό της με τον ηθοποιό. Πρώην μέλος της «Εκκλησίας της Σαηεντολογίας», είχε γράψει στα απομνημονεύματά του ότι η οργάνωση ήταν που έπεισε τη Rogers να πάρει διαζύγιο από τον Tom Cruise ώστε αυτός να αρχίσει τη σχέση του με τη Nicole Kidman.

Elisabeth Moss

© 2023 Jordan Strauss/Invision/AP Images

Πριν την εφηβεία της μπήκε στους κόλπους της Σαηεντολογίας η Elizabeth Moss. Ωστόσο δεν μιλά ιδιαίτερα για την πίστη της, δημόσια. Είχε πάντως εξηγήσει στο New Yorker το ότι πιστεύει ότι η Σαηεντολογία είναι παρεξηγημένη. «Δεν είναι μία κλειστή θρησκεία. Είναι ένα μέρος που είναι πολύ ανοιχτό, που υποδέχεται θερμά τον καθένα που θέλει να μάθει περισσότερα γι’ αυτήν», είχε πει.

Juliette Lewis

Το 2010 η Juliette Lewis είχε παραδεχτεί μιλώντας στο Vanity Fair ότι είναι μέλος της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας όπως ήταν και ο πατέρας της, Geoffrey Lewis. Σύμφωνα με πρώην μέλη της εκκλησίας όπως η Leah Remini, συνεχίζει να είναι μέλος και μάλιστα πολύ ενεργό μέχρι και σήμερα, ενώ φημολογείται ότι την εποχή που ήταν ζευγάρι με τον Brad Pitt είχε παρακολουθήσει κι εκείνος κάποιες συνεδρίες auditing για χάρη της.

Giovanni Ribisi

διάσημοι σαηεντολογία © 2023 Charles Sykes/Invision/AP Images

Ο Ribisi είναι Σαηεντολόγος σε όλη του τη ζωή καθώς ήταν και οι γονείς του πιστοί της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας. «Είναι προσωπικό. Είναι κάτι που δουλεύει για μένα και νομίζω ότι είναι τόσο απλό», είχε πει στην εκπομπή Jim and Sam Show.

John Travolta

Το 2009 κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα που τον ήθελαν να εγκαταλείπει τη Σαηεντολογία αλλά ο John Travolta παραμένει ένα από τα διασημότερα μέλη της. Γνώρισε τον κόσμο της οργάνωσης το 1975 όπως είχε πει στο podcast του Kevin Hart. «Τότε δούλεψε για μένα κι ακόμα και σήμερα λειτουργεί για μένα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.