CELEBRITIES

5 διάσημοι εκατομμυριούχοι που δηλώνουν αντικαπιταλιστές

Scott A Garfitt/Invision/AP Images

Ο σοσιαλισμός έχει να κάνει με την ισότητα. Αλλά μπορεί να μην το καταλαβαίνεις με την πρώτη, όταν βλέπεις τις οικονομικές ανισότητες και το προνόμιο που εκπέμπει η ζωή των διασήμων που δηλώνουν σοσιαλιστές και μιλούν με πάθος κατά του καπιταλισμού. Τα μηδενικά στο τραπεζικό τους υπόλοιπο είναι πολλά παραπάνω από το 1 που μπορεί να βλέπεις στον δικό σου λογαριασμό ήδη από το πρώτο δεκαήμερο του μήνα, μετά την επιδρομή των λογαριασμών και με την ακρίβεια να απομυζά και την τελευταία σου δεκάρα. Και τι μ’ αυτό, οι ιδεολογίες είναι ιδεολογίες. Δικαίωμά τους να πιστεύουν αυτό που επιθυμούν οι διάσημοι αντικαπιταλιστές που βγάζουν εκατομμύρια.

Στη σφαίρα της σκέψης αυτοί οι διάσημοι έχουν αποκυρήξει τον καπιταλισμό. Στη σφαίρα της δημόσιας ζωής δεν σταματούν να μιλούν για τα δεινά που φέρνει. Στην ιδιωτική τους ζωή μπορεί να ζουν ταπεινά, όπως ορίζει ο τρόπος που μοιάζει να σκέφτονται. Το net worth τους πάντως περιγράφει μία άλλη πραγματικότητα. Αυτοί είναι οι διάσημοι σοσιαλιστές και αντικαπιταλιστές του Hollywood, που διαθέτουν μία αξιοσημείωτη περιουσία.

Φυσικά αυτό δεν είναι κακό, δεν σημαίνει ότι αν έχεις συγκεντρώσει μία περιουσία στο καπιταλιστικό σύστημα στο οποίο ζεις, θα πρέπει απαραίτητα και να το λατρεύεις, να μην το θεωρείς άδικο και να μην μάχεσαι για την ισότητα που θεωρείς ότι θα φέρει η πολιτική στην οποία πιστεύεις. Το μόνο κακό είναι ότι μία τέτοια «αντίφαση» δίνει το δικαίωμα στους επικριτές σου να σε χαρακτηρίσουν υποκριτή, πράγμα που έχουν κάνει ως τώρα διάφορα φίλα προσκείμενα σε πιο συντηρητικές ιδεολογίες media του εξωτερικού. Αυτό έχει συμβεί με τους παρακάτω 5 διάσημους σοσιαλιστές και αντικαπιταλιστές που έχουν βγάλει έναν σκασμό λεφτά.

Michael Moore

διάσημοι εκατομμυριούχοι αντικαπιταλιστές Gene J. Puskar/AP Images

Στα 50 εκατομμύρια δολάρια υπολογίζει το foxnews την περιουσία του Michael Moore, του δημιουργού ντοκιμαντέρ που το 2009 μία ταινία του τελειώνει με το συμπέρασμα: «Ο καπιταλισμός είναι ένα κακό και δεν μπορείς να ρυθμίσεις κάτι κακό». Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που αποσφραγίστηκαν στο πλαίσιο αίτησης διαζυγίου, το 2014 ο Michael Moore είχε 9 ακίνητα, συμπεριλαμβανόμενων ενός συγκροτήματος κατοικιών στο Manhattan, αλλά και μίας έπαυλης στο Michigan. Οι επικριτές του θεωρούν ότι παρόλο που τον απαρνιέται ο Michael Moore, υπηρετεί τον καπιταλισμό καθώς εξασφαλίζει επιχορηγήσεις για τις ταινίες του, από την πολιτεία του Michigan και άρα, από τους φορολογούμενους συμπολίτες του, οι οποίες έπειτα του αποφέρουν κέρδη.

Susan Sarandon

διάσημοι εκατομμυριούχοι αντικαπιταλιστές J. Scott Applewhite/AP Images

Η ηθοποιός Susan Sarandon είναι διάσημη ακτιβίστρια και στηρίζει σθεναρά το δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ. «Ο δημοκρατικός σοσιαλισμός είναι το δημόσιο σχολείο των παιδιών σας», έχει πει και άδικο δεν έχει. Η περιουσία της ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια δολάρια πράγμα που την κατατάσσει σε ένα ελάχιστο ποσοστό των Αμερικανών που έχουν αποκτήσει πολλά εκατομμύρια δολάρια.

Fran Drescher

διάσημοι εκατομμυριούχοι αντικαπιταλιστές Chris Pizzello/AP Images

Η Fran Drescher είχε δυναμική παρουσία στις κινητοποιήσεις των ηθοποιών και στην απεργία διαρκείας τους το 2023. Είναι πρόεδρος του σωματείου SAG – AFTRA και δηλώνει αντί- καπιταλίστρια. «Ο καπιταλισμός έχει γίνει μία άλλη λέξη που περιγράφει την παγκόσμια κυριαρχία της ελίτ», είχε γράψει κάποτε στο X, τότε Twitter η Fran Drescher.

Η περιουσία της, σύμφωνα με την Daily Mail θεωρείται ότι είναι μεταξύ 25 και 30 εκατομμυρίων δολαρίων καθώς κάποτε υπήρξε και η πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιός της αμερικανικής τηλεόρασης.

Danny DeVito

Jordan Strauss/Invision/AP Images

Ο ηθοποιός υπολογίζεται ότι έχει αποκτήσει περιουσία ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρών. Σε βίντεο που προωθούσε την υποψηφιότητα του Bernie Sanders για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Danny DeVito δήλωνε ότι ο δημοκρατικός σοσιαλισμός σημαίνει «έρευνα και επιστήμη για την οποία πληρώνουν οι φόροι μας». Από το ίδιο βίντεο προήλθε και η ατάκα της Susan Sarandon. Εκτός από τα 80 εκατομμύρια δολάρια, ο Danny DeVito διαθέτει και μία έπαυλη αξίας 85 εκατομμυρίων δολαρίων.

Mark Ruffalo

διάσημοι εκατομμυριούχοι αντικαπιταλιστές Jordan Strauss/Invision/AP Images

Ο πρωταγωνιστής του Poor Things είχε πει παλιότερα ότι αν κέρδιζε ένα Όσκαρ θα μιλούσε για την «κοινωνική δικαιοσύνη» και την «ανισότητα των εισοδημάτων», που προκύπτει από το καπιταλιστικό σύστημα στο οποίο ζει ο δυτικός κόσμος. Μένει να δούμε τι θα πει αν πάρει τελικά το Όσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία του Γιώργου Λάνθιμου. Ως τότε, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει περιουσία ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Επιπλέον έχει θεαθεί να κοιτάζει διαμερίσματα αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ πούλησε το δικό του διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη για 3 εκατομμύρια.

Ο Mark Ruffalo είχε απαντήσει στις επικρίσεις που είχε δεχτεί ο Leonardo DiCaprio για το γεγονός ότι είναι ακτιβιστής για το περιβάλλον αλλά ταξιδεύει με jet και σκάφη σε όλο τον κόσμο, οπότε η ταμπέλα «υποκριτής» του κόλλησε κι εκείνου.

«Ω, αδερφέ. Αυτή την ερώτηση δεν θα έπρεπε να την κάνεις γιατί αναιρεί το πνεύμα όλου αυτού που συμβαίνει. Το ουσιαστικό γεγονός είναι ότι η φωνή του Leonardo DiCaprio μεταφέρει αυτό το μήνυμα πιο μακριά από τη φωνή οποιουδήποτε πολιτικού», είχε πει. Δεν είναι ακριβώς αυτό το ουσιαστικό γεγονός βέβαια γιατί όσο κι αν φωνάζει ο DiCaprio οι πολιτικοί είναι που νομοθετούν. Στο μεταξύ όλοι μας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα κι ελπίζουμε απλά και ο DiCaprio με τα jet και τα σκάφη του να κάνει το ίδιο.