MADAME GINGER

Χταπόδι με κοκκινιστό κριθαράκι και άρωμα ούζου

Ως παιδί μισούσα το -κλασσικό ελληνικό πιάτο- χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι (ξέρω ότι η συνταγή που ακολουθεί είναι κριθαράκι με χταπόδι, αλλά ζυμαρικό το ένα, ζυμαρικό και τ’ άλλο). Ποιός ξέρει γιατί. Χρόνια αργότερα, κάποια αυγουστιάτικη βραδιά, σε μια παραλία της Κρήτης, γύρω από μια φωτιά με μια φωνακλάδικη παρέα, πεινασμένη από το ολοήμερο μπάνιο κάτω από το λιοπύρι, δοκίμασα μια κοκκινιστή μακαρονάδα με χταπόδι που -μόλις λίγες ώρες πριν- είχε πιάσει ένας ψαροντουφεκάς φίλος μας. Οκλαδόν στην άμμο, με ένα μεταλλικό μπολ στα χέρια μου, χωρίς φανφάρες και φρεσκοτριμμένα πιπέρια.

Ήταν… το νοστιμότερο γεύμα που έφαγα ποτέ! Ή έτσι μου είχε φανεί τότε. Η ζωή μου είχε αλλάξει προς το καλύτερο: τώρα πια ένας χιλιοδοκιμασμένος γευστικός συνδυασμός μου είχε αποκαλυφθεί και -τί χαρά!- ξαφνικά ν’ απολαμβάνεις κάτι που μισούσες. Το κριθαράκι με χταπόδι που ακολουθεί, είναι στη λογική του κοκκινιστού χταποδιού με κάποιο, όποιο ζυμαρικό αγαπά κανείς. Όμως χρησιμοποιώντας κριθαράκι που βράζει σε νερό ποτισμένο με ζωμό από το ίδιο το χταπόδι, έχουμε ένα αποτέλεσμα μοναδικό: κάτι σαν κριθαρότο, κάτι σαν γιουβετσάκι κατσαρόλας, θα σας ταξιδέψει -έστω και νοητά- στην αγαπημένη σας παραλία, εκείνη που ονειρεύεστε όλο το χρόνο.

Κριθαράκι με χταπόδι

Μερίδες: 6
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα και 20 λεπτά

Υλικά:

1 χταπόδι 1,5 κιλό, πλυμένο και καθαρισμένο
150 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
500 γρ. κριθαράκι μέτριο
80 ml ούζο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1,2 λίτρο ζεστό νερό
200 ml ζωμό στον οποίο έβρασε το χταπόδι
400 γρ. τριμμένη ντομάτα, αποφλοιωμένη
1/2 ματσάκι μαϊντανό & λίγο για το σερβίρισμα

Χταπόδι με άρωμα ούζου

Εκτέλεση:

1) Βράζουμε το χταπόδι. Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το χταπόδι ώστε να βγάλει τα υγρά στα οποία θα βράσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει στο ζουμί του για περίπου 40 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε και κρατάμε 200 ml από τον ζωμό του.

2) Όταν το χταπόδι κρυώσει ελαφρώς, τεμαχίζουμε τα πλοκάμια, αφαιρούμε τις εσωτερικές μεμβράνες από την κουκούλα και την κόβουμε σε κομμάτια.

3) Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, σε μέτρια φωτιά, για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε μέχρι να καλυφθεί από το λάδι.

4) Ρίχνουμε το τεμαχισμένο χταπόδι, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το ούζο, αφήνοντάς το να εξατμιστεί για περίπου 2-3 λεπτά.

5) Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, 600 ml περίπου από το ζεστό νερό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά προτίμηση και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.

6) Μόλις το κριθαράκι απορροφήσει την πρώτη δόση υγρών, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και προσθέτουμε το υπόλοιπο ζεστό νερό και το ζωμό στο οποίο έβρασε το χταπόδι ανακατεύοντας συχνά. Όταν αρχίσει να μελώνει το χταποδάκι, αλλά πριν στεγνώσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε απαλά.

7) Σερβίρουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Ακολούθησε τη Madame Ginger στο Facebook και στο Instagram. Μπορείς επίσης να δεις τα video της στο YouTube κανάλι της.