MADAME GINGER

Συνταγή για τάρτα λεμόνι, vegan και νηστίσιμη

Έχω ιδιαίτερη σχέση με το lemon pie. Ήταν η αφορμή για να γνωρίσω την Madame Ginger. Ήταν το γλυκό που έφτιαχνα κάτι κρύες χειμωνιάτικες νύχτες -όταν ζούσα στο εξωτερικό- για να δώσω λίγη γλύκα σε ζόρικες στιγμές. Επομένως όταν ένας αναγνώστης μου ζήτησε να συνθέσω μια τάρτα λεμονιού που να είναι vegan, νηστίσιμη και νόστιμη (ακόμα και για μη vegans), μου παρουσιάστηκε μια πρόκληση. Και γεννήθηκε αυτή η τάρτα λεμόνι.

Ήμουν πολύ δύσπιστη, ακόμα και την ώρα που την έφτιαχνα. Όμως δούλεψε! Η λαδένια ζύμη τάρτας ήξερα ότι θα πετύχει, γιατί την έχω δοκιμάσει πολλές φορές. Όμως η κρέμα λεμονιού δίχως αυγά και βούτυρο, αλλά με κρέμα καρύδας και κορν φλάουρ, μου δημιούργησε διάφορα άγχη. Μέχρι που την δοκίμασα κρύα απ’ το ψυγείο. Λεμονάτη, αρωματική, πιο ελαφριά από την κλασική, για άλλη μια φορά με έπεισε ότι πρέπει να ξεφεύγω καμιά φορά από τα βασικά υλικά με τα οποία δουλεύω. Νηστίστιμη; Ναι. Vegan; Ναι. Μπορεί να την τσακίσει ο οποιοσδήποτε; Ναι, ναι, ναι. Μια χάρη μόνο. Δοκίμασέ την τάρτα λεμόνι με την σαντιγί καρύδας. Ξέρω τι σου λέω.

Tάρτα λεμόνι, vegan & νηστίσιμη (lemon pie)

Μερίδες: 8
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 35 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 2 ώρες
Σκεύος: ταρτιέρα διαμέτρου 26 εκ.

Υλικά για τη ζύμη:

220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κ.γ. αλάτι
50 γρ. ζάχαρη
ξύσμα από ½ ακέρωτο λεμόνι
120 ml ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
45 ml ρόφημα αμυγδάλου, χωρίς ζάχαρη

Υλικά για τη γέμιση:

240 ml φρέσκο χυμό λεμονιού
400 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα από ½ ακέρωτο λεμόνι
¼ κ.γ. αλάτι
400 ml κρέμα καρύδας
65 γρ. κορν φλάουρ, κοσκινισμένο

Επιπλέον υλικά:

φυτική σαντιγί από κρέμα καρύδας ή ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση για την τάρτα λεμόνι:

1) Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Σε μπολ ανακατεύουμε με κουτάλι το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το ξύσμα.

2) Προσθέτουμε το ηλιέλαιο (ή το ελαιόλαδο) και το ρόφημα αμυγδάλου και ανακατεύουμε στην αρχή με κουτάλι και στη συνέχεια με τα δάχτυλά μας, μέχρι να σχηματιστεί ενιαία μαλακή ζύμη.

3) Πιέζουμε την ζύμη στην βάση και στα τοιχώματα ελαφρώς λαδωμένης ταρτιέρας. Τρυπάμε την ζύμη με πιρούνι.

4) Ψήνουμε την ζύμη σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στον αέρα, για περίπου 20 λεπτά μέχρι να χρυσίσει στις άκρες. Την βγάζουμε από τον φούρνο και την βάζουμε πάνω στον πάγκο να κρυώσει όσο ετοιμάζουμε την γέμιση. Δεν κλείνουμε τον φούρνο.

5) Ετοιμάζουμε την γέμιση. Ρίχνουμε σε κατσαρολάκι τον χυμό λεμονιού, την ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα, το αλάτι, την κρέμα καρύδας και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα.

6) Βάζουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια. Αφήνουμε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει το μείγμα.

7) Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε την γέμιση πάνω στην ζύμη. Ισιώνουμε την επιφάνεια με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.

8) Ξαναβάζουμε την ταρτιέρα στον φούρνο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.

9) Αφήνουμε την τάρτα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου κι έπειτα την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν σερβίρουμε. Αν θέλουμε σερβίρουμε με σαντιγί καρύδας ή πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Extra tips για την τάρτα λεμόνι

Βρίσκουμε την κρέμα καρύδας σε μορφή κονσέρβας (των 400ml) σε σουπερμάρκετ και καταστήματα με ασιατικά προϊόντα μαγειρικής. Είναι πιο πλούσια και παχύρρευστη σε σχέση με το ρόφημα καρύδας.

Για να φτιάξουμε φυτική σαντιγί καρύδας, αρκεί να χτυπήσουμε άλλα 400 ml κρέμα καρύδας (κρύα από το ψυγείο) με μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψει και να “στέκεται”. Προς το τέλος του χτυπήματος προσθέτουμε λίγο ξύσμα λεμονιού ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας για το άρωμα και 2-3 κ.σ. ζάχαρη άχνη.

Ακολούθησε τη Madame Ginger στο Facebook και στο Instagram. Μπορείς επίσης να δεις τα video της στο YouTube κανάλι της.