MADAME GINGER

Single στην κουζίνα: Τι να έχεις πάντα στην κατάψυξη για να τρως καλά

Unsplash

Εσύ αγαπημένη single, μας γράφεις ότι συχνά καταφεύγεις στο φαγητό έξω ή στο delivery. Ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι ότι βρίσκεις άσκοπο το να μαγειρέψεις ένα ταψί φαγητό και να αναγκαστείς να το τρως για μέρες, μέχρι να τελειώσει (γιατί μεταξύ μας και κόσμο να καλείς συχνά, είναι δύσκολο να συντονιστείτε τις καθημερινές). Άλλος λόγος είναι ότι δεν ψωνίζεις πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά στο σούπερ μάρκετ, γιατί μέχρι να σου έρθει η όρεξη να μαγειρέψεις, αυτά έχουν χαλάσει.

Για να μπορείς να μαγειρεύεις και να απολαμβάνεις σπιτικό φαγητό, όσο πιο συχνά γίνεται, βγάλε το ψυγείο και το ντουλάπι απ’ το επίκεντρο και βάλε στη θέση τους την κατάψυξη. Δες πως πρέπει να την εξοπλίσεις για να μην ξαναμείνεις πεινασμένος.

Κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα

Φυσικά και προτιμάς τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά από τα κατεψυγμένα. Όμως κάποια υλικά όπως ο κατεψυγμένος αρακάς (όταν είναι εκτός εποχής), το μπρόκολο ή το καλαμπόκι θα αποτελέσουν βάση για γρήγορα καθημερινά γεύματα για έναν. Μπορείς να παραλείψεις τα σπαράγγια και να βάλεις κατεψυγμένο αρακά και φασολάκια σε αυτή τη γρήγορη μακαρονάδα με κοτόπουλο, ή να ζεματίσεις μια κούπα καλαμπόκι για να φτιάξεις μικρή δόση αυτής τη μεξικάνικης σαλάτας με τα ζυμαρικά που σου περίσσεψαν από χθες.

Όσο για τα φρούτα, μπορείς να αγοράζεις σακούλες με κατεψυγμένα φρούτα του δάσους (μύρτιλλα, κράνα κ.λ.π.) και να βάζεις από μια χούφτα τη φορά, στο πρωινό σου smoothie. Άσε που αν καταψύξεις τις μπανάνες σου, θα έχεις το πιο γρήγορο παγωτό του κόσμου.

Κατεψυγμένα μουλιασμένα ή βρασμένα όσπρια

Έχεις όρεξη για χούμους ή φαλάφελ αλλά δεν το θυμήθηκες στην ώρα που έπρεπε; Αν μια Κυριακή που έχεις χρόνο, μουλιάζεις τα ρεβίθια και μετά τα αποθηκεύσεις στην κατάψυξη, δεν χρειάζεται να ξαναπεριμένεις 8-12 ώρες γιατί μπορείς να βράσεις αμέσως όσα θες. Μπορείς επίσης να καταψύξεις μικρές ποσότητες βρασμένων φασολιών, φακής και άλλων οσπρίων, να τα αφήνεις σε θερμοκρασία δωματίου και να τα βάζεις σε σαλάτες (όπως αυτή η πικάντικη σαλάτα ή με κους κους).

Κατεψυγμένο ψωμί, αραβικές πίτες, wraps

Το μεγάλο παράπονο του single: το ψωμί σου μπαγιατεύει ή μουχλιάζει, πριν προλάβεις να το καταναλώσεις. Αν αγόρασες ψωμί από καλό φούρνο, μπορείς να το κόψεις φέτες και να το αποθηκεύσεις σε αεροστεγή σακουλάκια με ziplock. Κάθε φορά που θα θες μια ή δύο φέτες, θα τις βγάζεις λίγη ώρα πριν και θα είναι σαν φρέσκες. Κι αν δεν είναι, φρυγάνισέ τες. Μπορείς να κάνεις το ίδιο με το ψωμί του τοστ, τις αραβικές πίτες και τις τορτίγιες για wraps. Αρκεί να είναι καλά καλυμμένα μέσα στην κατάψυξη.

Κατεψυγμένο μαγειρεμένο φαγητό σε μερίδες

Έφτιαξες ένα ταψί σπανακόπιτα και τη δεύτερη κιόλας μέρα βαρέθηκες να την τρως; Ή μια ολόκληρη κατσαρόλα βελουτέ καροτόσουπα; Τότε χώρισέ τα σε μερίδες (ανά κομμάτια τις πίτες και ανά μερίδα τα μαγειρευτά κατσαρόλας ή τις σούπες, μέσα σε βαζάκια, αεροστεγείς σακούλες ή τάπερ) και βάλτα στην κατάψυξη, γράφοντας πάνω ημερομηνία και τι είναι το καθένα. Το προηγούμενο βράδυ από μια μέρα ιδιαιτέρως δύσκολη, θα βγάλεις τη μερίδα σου, θα την βάλεις στο ψυγείο και την επόμενη μέρα μετά τη δουλειά, θα την ζεστάνεις στην κατσαρόλα ή στον φούρνο.

Κατεψυγμένο κρέας, κοτόπουλο και ψάρι, χωρισμένο σε μικρές ποσότητες

Κάθε φορά που έχει προσφορά στο κοτόπουλο ή το κρέας, μπορείς να παίρνεις μεγάλες ποσότητες και όταν πας στο σπίτι, να τα χωρίζεις σε μικρότερες και να τα καταψύχεις. Έτσι μπορείς να ψήνεις 1 ή 2 στήθη κοτόπουλου και να τα βάζεις μέσα σε sesame noodles ή να φτιάχνεις λίγα μπιφτέκια με 250 γρ. κιμά. Αν πάλι πάρεις ένα μεγάλο κομμάτι σολομό, κόψτο σε μερίδες και βγάζε ένα μικρό κάθε φορά.

Κατεψυγμένα σπιτικά γλυκά ή ζύμες για μπισκότα

Γιατί μπορεί να σε πιάσει υπογλυκαιμία και να θες σπιτικό γλυκό, χωρίς να μείνεις με ολόκληρο το ταψί. Το ήξερες ότι τα ψημένα brownies ή blondies διατηρούνται μια χαρά στην κατάψυξη; Αν τα κόψεις σε κομμάτια και τα καταψύξεις, θα τα βγάζεις λίγη ώρα πριν τα φας και θα είναι το ίδιο νόστιμα. Τα ψημένα μπισκότα όπως αυτά με το φυστικοβούτυρο, ή τη λευκή σοκολάτα επίσης καταψύχονται με μεγάλη επιτυχία. Το ίδιο ισχύει και για τα muffins και τα κέικ, αν και εκεί ποτέ δεν μπορώ να υποσχεθώ πως η υφή θα είναι η ίδια. Για τα κέικ θα πρέπει φυσικά να τα κόψεις σε φέτες, πριν τα καταψύξεις (και να είναι αγλασάριστα).

Για τα μπισκότα μπορείς επίσης να κάνεις το εξής: αφού φτιάξεις την άψητη ζύμη, να τα χωρίσεις σε μπαλίτσες πάνω σε δίσκο με λαδόκολλα, να τα βάλεις να παγώσουν και έπειτα να βάλεις τις παγωμένες μπαλίτσες σε αεροστεγή σακούλα με ziplock. Έτσι -αν έχεις θέμα με τις ποσότητες- μπορείς να βγάζεις και να ψήνεις 4 μπισκότα τη φορά.

Ακολουθήστε τη Madame Ginger στο Facebook και στο Instagram. Μπορείς επίσης να δεις τα video της στο YouTube κανάλι της.