BEEN THERE DONE THAT

Τι είχαμε, τι χάσαμε, σ’ το λέω θα πουντιάσουμε. Γιατί ο κόσμος πάει με όπισθεν;

24Media Creative Team

Ο κόσμος που άφησα πριν τις διακοπές και αυτός που βρήκα όταν γύρισα, είχε πολλές χασούρες. Και μερικές δυσάρεστες σταθερές. Και ακόμα χειρότερες εξελίξεις. Έχουμε όμως καλή τηλεόραση.

*Βρες και κάνε subscribe στο Podcast της Μίνας Μπιράκου στο Ladylike.gr στο Spotify.

Φθινοπωρινή ισημερία. Η εποχή που βγαίνουμε ντυμένοι σαν ημίτρελοι με καλοκαιρινά και κανένα πανωφόρι που έχει ξεμείνει στην ντουλάπα.

Χάσαμε την Ελισάβετ, stop. Η Βασίλισσα της Αγγλίας έφυγε ήρεμα στο κάστρο του Balmoral στα 96 της και η Αγγλία πάτησε παύση. Τώρα έχει βασιλιά τον (γκρινιαρογκούφη) Κάρολο τον ΙΙΙ, queen consort την Καμίλα, πρωθυπουργό τη -θα έκανε περήφανη τη Θάτσερ- Liz Truss και μια Υπουργό Υγείας που δεν βλέπει με καλό μάτι τις αμβλώσεις και τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών. Κακή χρονομηχανή.

Με τις αμβλώσεις ασχολήθηκε και ο Μητροπολίτης Δωδώνης καταρρίπτοντας κάθε λογική και επιστήμη.

Και στην Ουγγαρία ασχολούνται. Απλώς δεν θεωρείται πλέον ακριβώς δημοκρατία. Δεν το λέω εγώ (το λέω), το Ευρωκοινοβούλιο το λέει.

Χάσαμε όμως και τον Κώστα Καζάκο, την Ειρήνη Παπά, τη Μάρθα Καραγιάννη και τον σπουδαίο Δημήτρη Παντερμαλή.

Και ο Jean Luc Godard άφησε τον κόσμο ετούτο, έχοντας προλάβει να αλλάξει για πάντα το σινεμά. Ο Θοδωρής Δημητρόπουλος εξηγεί γιατί.

Χάσαμε και το μετάλλιο με την Εθνική Μπάσκετ. Αλλά κερδίσαμε τον iconic Γιάννη σε φρενήρεις ρυθμούς, που θέλει να παίξει άλλα δέκα χρόνια με τη φανέλα της Εθνικής. Κι εμείς Γιάννη μου.

tennis courts χάνουν τον τεράστιο Roger Federer και ο Rafa Nadal τον πιο ευγενή του αντίπαλο.

Αυτά που ακόμα έχουμε δεν τα λες και καλά.

Ο Erdogan είναι ακόμα σε -θα μας βρείτε μπροστά σας νύχτα- mode.

O Βλαδίμηρος συνεχίζει την εκστρατεία, που τελικά είναι επίσημα πόλεμος αφού έκανε μερική επιστράτευση (και οι Ρώσοι τρέχουν στα σύνορα να γλιτώσουν). Α ναι, μας απειλεί και με πυρηνικά.

Η ενεργειακή κρίση έρχεται σύντομα στο σπίτι μας (ιδίως σε σένα που εύχεσαι να χειμωνιάσει). Επιδοτήσεις θα δοθούν, αλλά όσοι έχουμε φυσικό αέριο σπίτι μας και δεν γυρίσουμε σε πετρέλαιο, δεν θα έχουμε καλό τέλος στο κατά Πέτσα ευαγγέλιο.

Με τζάκι μας βλέπω μέχρι να γεμίσουμε Λονδρέζικο 80ς smog και να μας το απαγορεύσουν. Οι γάτες και οι σκύλοι είναι η λύση. Αγκαλιά τα ζεστά, χνουδωτά pets μας με έξτρα μπόνους άπειρη αγάπη.

Έχουμε όμως πολλή και καλή περιέργως τηλεόραση.

Ειδική μνεία στην ΕΡΤ που φέτος έχει τινάξει την μπάνκα στον αέρα με φοβερές νέες σειρές. Ήδη τα Νούμερα του Φοίβου Δεληβοριά και το Κάνε ότι κοιμάσαι με Σπύρο Παπαδόπουλο και Νικολέτα Κοτσαηλίδου, με έχουν κερδίσει.

Ξεκίνησε και το GNTM. Με πολύ drama και μια Σοφία Χατζηπαντελή που με αστείο μιξ ελληνικών, κυπριακών και αγγλικών και φωνακλάδικο τσαγανό, λέει, ωστόσο, τα πιο λογικά πράγματα και είναι η νικήτρια των ως τώρα επεισοδίων.

Ξεκίνησε και η νέα στήλη του podcast, Η Αλήθεια Πονάει.

Πρώτη αλήθεια: όταν όλα πάνε στραβά, το τρίψιμο στην πλάτη με την ατάκα “όλα θα πάνε καλά, να σκέφτεσαι θετικά” έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Δεύτερη Αλήθεια: Ο Harry Styles μπορεί να τα σπάει στη σκηνή, αλλά θεωρώ ότι πλέον ντύνεται στα όρια του τσίρκου.

Btw είδα την ταινία που συμπρωταγωνιστεί. Το Don’t Worry Darling, με όλο αυτό το δράμα που έχει διαδραματιστεί πριν καν προβληθεί η ταινία. Ήταν πολύ καλύτερη από αυτό που περίμενα (σκέψου Λάνθιμο, Stepford Wives και Jordan Peele). O Florence Pugh ήταν εκπληκτική, ο Harry όχι (και επίσης ξυρισμένος κόντρα και ντυμένος Don Draper δεν σου έβγαζε σέξινες, αλλά τινέιτζερ). Να πάτε να τη δείτε.

Και το Εκεί που Τραγουδούν οι Καραβίδες να πάτε να δείτε. Μόνο όμως αν δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο. Γιατί παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Daisy Edgar Jones που παίζει εξαιρετικά, το άλλο κάνει πιο πολύ Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι. Αν δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο (άρα να περιμένετε ένα πιο σκοτεινό, βρώμικο και άγριο φιλμ), θα περάσετε μια χαρά.

Έχω κόλλημα με τις σειρές και ταινίες που γυρνάνε γύρω από θρησκεία, σέχτες και κλονισμένη πίστη. Γι’ αυτό προτείνω.

Under The Banner of Heaven – μορμόνοι (της ακραίας εκδοχής LDS), δολοφονία και True Detective Vibes (Disney+).

Devil in Ohio – κορίτσι που ξεφεύγει από σατανιστική σέχτα (και τους ίδιους της, τους γονείς) και μπαίνει στη ζωή της Emily Deschanel, ναι αυτή του Bones, κάνοντας την άνω κάτω γιατί, μάντεψε, τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται (Netflix).

Midnight Mass – Αν δεν το έχεις δει, γιατί δεν είναι καινούριο, βάλε στη λίστα σου αυτό το αριστούργημα του Mike Flanagan με τη μικρή κοινότητα σε ένα νησί που βιώνει θαύματα, αλλά και τραγικούς οιωνούς με την έλευση ενός μυστηριώδους νέου παπά (Netflix).

Από βιβλία, έχεις να επιλέξεις ανάμεσα στα:

Οι Εφτά Σύζυγοι της Έβελιν Χιούγκο της Taylor Jenkins – Reid (εκδόσεις Αίολος) με παλιό Χόλιγουντ, λάμψη, ίντριγκες, περίεργες φιλίες, παράνομους έρωτες και τραγικά μυστικά.

Όταν Παύουμε να Καταλαβαίνουμε τον Κόσμο του Benjamin Labatut (εκδόσεις Δώμα), ένα ιδιαίτερο genre (επιστήμης και μυθοπλασίας) που θα σε κάνει να αμφισβητήσεις ό,τι νομίζεις ότι ξέρεις και θα σου ανατινάξει τον εγκέφαλο.

*Ακολούθησε τη Μίνα Μπιράκου σε Twitter,  Facebook και Instagram.