OPINIONS

Σοφία Χατζηπαντελή: Βρήκαμε τη νικήτρια του GNTM 5 από την πρεμιέρα. Το Twitter συμφωνεί

Instagram.com/gntmgr

Το GNTM 5 έβαλε μπροστά τις μηχανές του κι έκανε πρεμιέρα τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου. Τα φώτα άναψαν και οι Βίκυ Καγιά, Τάσος Σοφρωνίου, Γιώργος Καράβας και η guest κριτής Σοφία Χατζηπαντελή πήραν θέση στις 4 καρέκλες περιμένοντας να υποδεχτούν τις υποψήφιες που επιθυμούν να διαγωνιστούν ως μοντέλα στο νέο κύκλο του reality show του Star. Το ζητούμενο και φέτος είναι το πολύπαθο diversity. Αυτό στάθηκε και η αφορμή για να «εκραγεί» η Σοφία Χατζηπαντελή κατά τη διάρκεια των auditions του πρώτου επεισοδίου του GNTM.

Η Νικόλ ήταν η υποψήφια που είχε βρεθεί μπροστά στην κριτική επιτροπή του GNTM. Το ψηλό, αδύνατο κορίτσι δέχθηκε πολύ κολακευτικά σχόλια από τους κριτές και μάλιστα η Βίκυ Καγιά είπε για εκείνη: «Είσαι το απόλυτο diversity γιατί η βάση σου είναι η ομορφιά». Η 25χρονη Σοφία Χατζηπαντελή, ένα κορίτσι του τώρα θέλησε να ενημερώσει τους κριτές για το τι αληθινά σημαίνει diversity. Το μοντέλο σημείωσε ότι η Νικόλ δεν θα γινόταν δεκτή στο δικό της πρακτορείο, καθώς «δεν αποδέχονται πια το double 0», όπως είπε. Ο Τάσος Σοφρωνίου με τη Βίκυ Καγιά προσπάθησαν να την πείσουν ότι κάθε αγορά της μόδας ψάχνει το δικό της diverse.

Η Σοφία Χατζηπαντελή μπήκε στο GNTM 5 για να γίνει κριτής μάλλον έχοντας μεγάλες προσδοκίες. «Θέλω να δω κορίτσια που μπορούν να είναι supermodels, όχι απλώς κρεμάστρες ρούχων», είπε καθώς η ένταση μεταξύ της ίδιας και της κριτικής επιτροπής άρχιζε να κάνει το build up της. «Έχουμε να διαλέξουμε 20 κορίτσια δεν μπορούν όλα να είναι diversity» της είπε ο Γιώργος Καράβας. «Αυτό το πρόγραμμα τι κάνει;» αναρωτήθηκε η Σοφία Χατζηπαντελή και ο Γιώργος Καράβας της απάντησε «Κάνει και αυτό. Όχι μόνο αυτό».

Δεν ξέρω αν το κατάλαβε κανείς στην κριτική επιτροπή την ώρα που συνέβαινε όλος αυτός ο καυγάς, αλλά ακούστηκε στα αυτιά μου σαν μία παραδοχή ότι τα μοντέλα που εκείνοι αποκαλούν diverse μπαίνουν στο bootcamp για λόγους ποσόστωσης. Όπως οι γυναίκες στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ένα πράγμα. Ίσως φταίει που (όσο κι αν εξανέστη ο Τάσος Σοφρωνίου) δεν ξέρουν τι είναι diversity στ’ αλήθεια.

«Να μην χρησιμοποιείτε τη λέξη diverse, όταν κάποιος δεν εκπροσωπεί το diversity. Diversity δεν είναι μόνο να είσαι overweight ή κοντούλα. Diversity στη μόδα είναι να είσαι μοντέλο και αυτοί που κάθονται σπίτι σου και σε θωρούν, να λένε “Θωρώ τον εαυτό μου. Νιώθω ότι εκπροσωπούμαι“», είπε η Σοφία Χατζηπαντελή με τους κριτές να της απαντούν πώς αυτό είναι “role model” κι όχι diversity.

«Δεν είναι ποτέ δυνατόν αυτή τη στιγμή σε μία αγορά που είναι 3,2 τρισεκατομμυρίων να φύγουμε από την ψηλή, αδύνατη που μπαίνει σε size 40 και να πάμε μόνο 52, μόνο 56 και να βλέπουμε την εικόνα παιδιών που εκπροσωπούνται, αλλά δεν είναι υγιή. Συγγνώμη», είπε ο Τάσος Σοφρωνίου. «Κάποια στιγμή όμως θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε, δεν μπορούμε να καταδικάζουμε την ομορφιά», είχε πει νωρίτερα ο Γιώργος Καράβας. Και κάπως έτσι αποκαλύπτεται ότι το ζήτημα θα παραμένει πάντα το κατά πόσο είμαστε έτοιμοι ή όχι να καταλάβουμε ότι αυτό που ορίζαμε ως «κλασική» ομορφιά για δεκαετίες δεν ανταποκρίνεται στο θέμα «εκπροσώπηση».

Είναι πρότυπα ομορφιάς που άλλαξαν κάποια στιγμή στον χρόνο και που άλλοι τα όρισαν για εμάς, για λόγους οικονομικούς (διάβασε εδώ περισσότερα για τα εφιαλτικά sample sizes), ή και λόγους εξουσίας (οι μειονότητες δεν εκπροσωπούνταν στη μόδα παρά μέχρι πρόσφατα, ενώ το μοντέλο της «κλασικής ομορφιάς» καταπιέζει ακόμα και σήμερα τις γυναίκες). Και όσο κι αν το θεωρούμε αδύνατο, είναι πολύ πιθανόν τα πρότυπα ομορφιάς να αλλάξουν και πάλι. Προς έναν δρόμο πιο συμπεριληπτικό, θέλουμε να ελπίζουμε. Το να αποκαλούμε diverse πρότυπα ομορφιάς σαν αυτά που βλέπουμε εδώ και δεκαετίες για να βασανιζόμαστε όσοι δεν τους μοιάζουμε, δεν βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.

«Αυτό που λες έχει μία βάση Σοφία, αλλά δεν είναι μόνο έτσι. Ότι φύγαμε από το east meet west που γέμισε ο κόσμος με πανέμορφες Καυκάσιες με τις ποδάρες, τα ζυγωματικά και τα μπλε και πράσινα μάτια. Αυτό το κορίτσι που θυμίζει όμως κάπως αυτές δεν είναι ακριβώς έτσι γιατί το πρόσωπό της δεν είναι τέλειο. Είναι diverse», είπε και η Βίκυ Καγιά, ενώ ο Τάσος Σωφρονίου μίλησε για τα μοντέλα από την Αφρική, ρωτώντας αν η Σοφία Χατζηπαντελή τις θεωρεί diverse.

Η Σοφία Χατζηπαντελή μίλησε για τις καταπιεσμένες μειονότητες που πρέπει να εκπροσωπούνται, ενώ ο Τάσος Σωφρονίου μίλησε για τη συμβολή στυλιστών και σχεδιαστών στο diversity. «Σε μία ελληνική αγορά που τώρα πάει να κάνει sense δεν γίνεται ξαφνικά να πάμε να τα κάνουμε όλα diverse, είναι και σουρεάλ αυτό», είπε ο Τάσος Σωφρονίου και σίγουρα η ελληνική κοινωνία χρειάζεται ακόμα χρόνο για να αφομοιώσει πολλά. Ωστόσο, κανείς δεν φάνηκε να καταλαβαίνει την ένσταση της Σοφίας Χατζηπαντελή. Αυτή ήταν στη χρήση του όρου, diversity ελαφρά την καρδία, ενός όρου που κατά κόρον έχει χρησιμοποιηθεί στο GNTM από την πρώτη του σεζόν κιόλας.

«Να μη χρησιμοποιούμε την λέξη diverse, αν δεν είναι πραγματικά diverse. Είναι άλλο diverse κι άλλο unique. Diverse σημαίνει εκπροσώπηση. Αυτό το πρόσωπο έχει 20 ακόμα μοντέλα που φαίνονται παρόμοια. Diversity είναι θα έχεις όλα τα φύλα, όλες τις σεξουαλικές προτιμήσεις, όλα τα ύψη, τα βάρη, τις εθνικότητες, τα πάντα. Η λέξη αυτή είναι σημαντικό να μην τη χρησιμοποιούμε έτσι άκριτα. Γιατί εγώ και πολλοί ακόμα προσπαθούμε να αλλάξουμε τη μόδα με αυτή τη λέξη. Κι αυτή δεν θα αλλάξει τη μόδα, τελεία.», είπε η Σοφία Χατζηπαντελή και το πλάνο έκλεισε με τη Βίκυ Καγιά να απορεί.

Η Σοφία Χατζηπαντελή κέρδισε την καρδιά μας, αλλά και αυτή του Twitter και δεν ήταν τα μαθήματα περί diversity ο μόνος λόγος. Ήταν και η οντισιόν της Εύας που μας έκανε να νιώσουμε ότι η Σοφία Χατζηπαντελή ήταν η φωνή της λογικής στην πρεμιέρα του GNTM. Με τα σγουρά της μαλλιά, η Εύα ρωτήθηκε αν θα τα ξύριζε ποτέ για το GNTM.

Η Σοφία Χατζηπαντελή της μίλησε για την ανάγκη να έχεις την ταυτότητα σου στον χώρο, το signature look της και σιγουριά γι’ αυτό. «Αν έρθει μία τεράστια εταιρεία και σου πει παίρνεις συμβόλαιο, θέλω να ξυρίσουμε τα μαλλιά και σιγά σιγά να τα μεγαλώνουμε και να κάνουμε πράγματα μαζί, θα πεις όχι;» ρώτησε η Βίκυ Καγιά, η Εύα απάντησε όχι. «Έρχεται ένας οίκος και σου λέει ότι θέλω να σου δώσω έναν σκασμό λεφτά και σου λέει θέλω να ξυρίσεις το μαλλί σου, θα πεις όχι;», τη ρώτησε ο Γιώργος Καράβας. «Επιμένω, θα πω όχι και θα μου έρθουν άλλες τόσες ευκαιρίες για το μαλλί μου», απάντησε και ο Γιώργος Καράβας της είπε κατευθείαν: «Τι; Ποιος στο είπε αυτό; Είναι μία δουλειά που κάθε μέρα βγαίνουν εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες νέα πρόσωπα». «Με το ίδιο μαλλί» σιγόνταρε η Βίκυ Καγιά.

«Κάθε μέρα με ρωτάνε αν αύριο κάποιος σου λέει θα σου δώσω 1 εκατομμύριο δολάρια για να ξυρίσεις τα φρύδια σου και λέω όχι. Γιατί αν δεν θέλεις αυτό που έχω να μη με πάρεις. Sorry», είπε η Σοφία Χατζηπαντελή και ευχαρίστησε την Εύα που είναι σίγουρη για τον εαυτό της και την ψήφισε θετικά, αλλά τελικά η Εύα έμεινε εκτός. «Σε ευχαριστώ που είσαι μοναδική και διαφορετική», σημείωσε στη συνέχεια. «Δεν είσαι επαγγελματίας, δεν είσαι έτοιμη να κάνεις πολλά πράγματα σε αυτόν τον χώρο, παρά μόνο αυτά που σου πάνε κι εμείς εδώ δεν κάνουμε μόνο αυτά που σας πάνε, τα κάνουμε όλα», της είπε η Βίκυ Καγιά ψηφίζοντας αρνητικά.

Σε μία εποχή που προσπαθούμε να ενδυναμώσουμε τα κορίτσια, να τα μάθουμε ότι το όχι είναι όχι, να τις διδάξουμε ότι πρέπει να πιστεύουν στον εαυτό τους, να βρίσκουν τη φωνή τους και να μην τη θυσιάζουν μπροστά σε πλασματικά διλήμματα, η Σοφία Χατζηπαντελή θέλησε να υπενθυμίσει αυτά τα πράγματα. Κάπως έτσι μέσα από τις δύο παραπάνω τοποθετήσεις της, στέφθηκε διόλου τυχαία η νικήτρια του GNTM 5 στις καρδιές μας. Παράλληλα κέρδισε και την καρδιά του Twitter.