MAMA KNOWS BEST

Θηλασμός: Ένα «τζιζ» θέμα για λόγους που αρνούμαι να αποδεχτώ 

Πηνελόπη Αναστασοπούλου

Από την ημέρα που ξεκίνησα να γράφω κείμενα στο Ladylike ήθελα να γράψω ένα κείμενο για τον θηλασμό. Το αναβάλλω συνέχεια γιατί ο θηλασμός είναι ένα «τζιζ» θέμα για λόγους που ακόμα δεν έχω αποδεχτεί.

Θυμάμαι όταν γέννησα την πρώτη μου κόρη και πήγα καλεσμένη σε μια πρωινή εκπομπή, έκανα το λάθος να υπερασπιστώ τις θηλάζουσες μαμάδες και τότε άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Ότι δηλαδή εγώ δεν σεβάστηκα τις γυναίκες που δεν κατάφεραν να θηλάσουν, λέγοντας πως ο θηλασμός κατά την άποψή μου είναι- πώς να το κάνουμε- δικαίωμα του παιδιού.

Θηλασμός, ένας προσωπικός μου στόχος

Ποτέ των ποτών δεν θα κατέκρινα δημόσια μια μητέρα που δεν κατάφερε να θηλάσει το μικρό της. Να κάνω σαφές λοιπόν πως το κείμενο που θα ακολουθήσει είναι καθαρά εμπειρικό και δεν έχει στόχο να κρίνει κανένα, παρά να ενθαρρύνει, να ενημερώσει και να κατευθύνει ελαφρώς μια γυναίκα που ετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο ένα μωρό.

Προσωπικά ο θηλασμός ήταν στόχος από τη μέρα που συνειδητοποίησα την εγκυμοσύνη μου. Κοιμόμουν και ξυπνούσα με την ευχή να καταφέρω να θηλάσω. Λες και είναι κάτι δύσκολο εως ακατόρθωτο όπως έχουν πετύχει να μας κάνουν να πιστέψουμε. Δεν είναι ακατόρθωτο. Δύσκολο μπορεί να γίνει πολύ αν δεν έχεις κάποιον να σε βοηθήσει, να σε υποστηρίξει και να σε παροτρύνει.

Ο θηλασμός είναι μια φυσιολογική συνέπεια της γέννας εκτός φυσικά κάποιων περιπτώσεων που όμως δεν είναι, επαναλαμβάνω και υπερτονίζω, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η πλειοψηφία. Φυσικά και υπάρχουν περιπτώσεις που για ανατομικούς και άλλους ιατρικούς λόγους μια γυναίκα δεν μπορεί να θηλάσει πολύ ή και καθόλου το νεογέννητό της. Δυστυχώς η βιομηχανία του συσκευασμένου βρεφικού γάλακτος έχει εισχωρήσει πολύ πολύ βαθιά καταφέρνοντας το απίστευτο, δηλαδή να κάνει την κοινή γνώμη να πιστέψει πως ο θηλασμός είναι επίτευγμα και όχι κάτι φυσιολογικό που επιτυγχάνεται αυτόματα σχεδόν από την πλειοψηφία των γυναικών και με τη σωστή καθοδήγηση από τη μαία, τον γιατρό και το οικογενειακό περιβάλλον της λεχώνας.

Στενοχωριέμαι βαθιά που υπάρχουν γυναίκες που δεν κατάφεραν να βιώσουν τη μοναδική εμπειρία του θηλασμού και τα απίστευτα πλεονεκτήματα που αυτός προσφέρει στο παιδί αλλά και στη μητέρα, μόνο και μόνο επειδή δεν υπήρξε κανείς να τους δείξει το δρόμο.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά αν θέλετε το πιστεύετε, οι περισσότερες γυναίκες τα παρατάνε γιατί το οικογενειακό τους περιβάλλον τις προτρέπει να σταματήσουν για να μην ταλαιπωρούνται μιας και υπάρχει η εύκολη λύση του συσκευασμένου γάλακτος και με το επιχείρημα πως «έλα μωρέ, τόσα παιδιά μεγάλωσαν με ξένο γάλα».
Δεν είμαι εγώ αυτή που θα επιχειρηματολογήσω κατά του «ξένου» γάλακτος, ούτε η θέση μου είναι αυτή ούτε η πρόθεσή μου. Θα επιχειρηματολογήσω όμως πολύ υπερ του μητρικού θηλασμού στο συναισθηματικό του κομμάτι και όχι στη χρυσή διατροφική του αξία που δεν χρειάζεται καμία υπεράσπιση.

Ο δεσμός που έχω αναπτύξει με τα παιδιά μου μέσω της διαδικασίας του μητρικού θηλασμού είναι τόσο βαθύς και ουσιαστικός που τα λόγια δεν είναι ικανά να τον περιγράψουν. Ξέρω βαθιά μεσα στην ψυχή μου πως μαζί με το γάλα μου τους έδινα σε κάθε θηλασμό μια συναισθηματική σιγουριά που έχει ριζώσει σαν πρωταρχική πεποίθηση στο σύστημά τους, και αυτό με κάνει πολύ ευτυχισμένη. Πιστεύω πολύ πως ένα από τα βασικότερα οφέλη του μητρικού θηλασμού είναι αυτό το αίσθημα ασφάλειας που προσφέρει η μητέρα στο παιδί της και που τόσο αναζητάμε όλοι στην ενήλικη ζωή μας.

 

Αυτό που θέλω να σας επικοινωνήσω είναι πως αν αναγνωρίζετε τα ωφέλη του μητρικού γάλακτος και θέλετε να τα προσφέρετε στο μωρό σας, οφείλετε να προετοιμαστείτε καλά πριν έρθει η ώρα του τοκετού. Όσο πιο καλά ενημερωμένες και προετοιμασμένες είστε, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες να μην τα καταφέρετε.
Θυμάστε σε προηγούμενο κείμενο για τις πρώτες μέρες της εγκυμοσύνης που σας είχα πει για το “Dynamic Duo” aka τον μαιευτήρα και τη μαία σας; Είναι ίσως οι πιο σημαντικοί άνθρωποι στο ταξίδι της εγκυμοσύνης και της επιτυχίας του μητρικού θηλασμού. Είναι αυτοί που θα φροντίσουν να σας δώσουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για αυτά τα πολύτιμα πρώτα λεπτά που θα έρθει στον κόσμο το μωρό σας και μέχρι την εγκαθίδρυση του θηλασμού που παίρνει περίπου 40 ημέρες. Για όλους αυτούς τους λόγους, κάντε μια σοφή επιλογή ανθρώπων.

Συμβουλές από μία μητέρα που θήλαζε για 4 χρόνια

>Την ημέρα του τοκετού ζητήστε να κρατήσετε το μωρό σας αμέσως μόλις γεννηθεί και αγκαλιάστε το γυμνό, πάνω στο γυμνό σας σώμα. Οι πιθανότητες να πιάσει αμέσως το στήθος σας για να θηλάσει είναι τεράστιες μιας και λειτουργεί αμέσως το ένστικτό του. Το skin to skin όπως λέγεται η παραπάνω διαδικασία λειτουργεί και αργότερα αν το μωρό σας παρουσιάζει δυσκολία να θηλάσει.
>Ζητήστε να μην αποχωριστείτε το μικρό σας παρά μόνο για να γίνουν οι βασικές απαραίτητες ενέργειες και μην δεχτείτε να του δωθεί ξένο γάλα παρά μόνο αν υπάρχει ιατρική ανάγκη.
>Δείτε video στο YouTube με τον σωστό τρόπο θηλασμού. Μην ξεχνάτε ποτέ πως το μικρό σας πρέπει να ανοίξει διάπλατα το μικρό του στοματάκι και να πιάσει όλη τη θηλέα άλω και όχι μόνο τη θηλή.
>Η πιο συνήθης αιτία που κάνει τη μητέρα να σταματήσει να θηλάζει είναι ο πόνος. Αν πονάτε κατά τη διάρκεια του θηλασμού, κάτι δεν γίνεται σωστά και πρέπει να ζητήσετε από τη μαία σας ή τη σύμβουλο θηλασμού να σας κατευθύνει.

 

>Ο θηλασμός όταν γίνεται σωστά δεν πονάει. Όταν έχει πληγωθεί η θηλή από λάθος τοποθέτηση του στόματος του μωρού στο στήθος (συμβαίνει πάρα πολύ συχνά) ο πόνος είναι αφόρητος και δικαίως πολλές γυναίκες δεν τον αντέχουν. Ένα tip για να αντιμετωπίσεις αυτή την περίπτωση είναι να μάθεις διαφορετικές θέσεις θηλασμού. Αν έχει πληγωθεί η θηλή και συνεχίζεις να τοποθετείς το μωρό στην ίδια θέση θηλασμού τότε είναι σα να χτυπάς συνέχεια ένα ήδη χτυπημένο σημείο στο σώμα σου. Αν όμως αλλάξεις τη θέση τότε σε κάθε θηλασμό το στοματάκι του μωρού θα πιάνει άλλη μεριά κι έτσι θα προλαβαίνει να επουλώνεται το πονεμένο σημείο μιας και ένα από τα φανταστικά πράγματα που κάνει το μητρικό γάλα είναι να επουλώνει πιο γρήγορα μια πληγή.

>Επίσης, προμηθευτείτε τα λεγόμενα «κοχυλάκια»- θήκες που τοποθετείς στο σουτιέν σου και εμποδίζουν το στήθος σου να έρθει σε επαφή με το ύφασμα κι έτσι να παίρνει τον αέρα που χρειάζεται για να επουλωθεί τυχόν πληγή.
Προμηθευτείτε αρκετά βαμβακερά πανάκια με τα οποία θα κάνετε ζεστές κομπρέσες τις πρώτες μέρες του θηλασμού για να κατέβει το γάλα σας.
>Το μαξιλάρι θηλασμού είναι πολύ βοηθητικό και θα πρότεινα να προμηθευτείτε ένα. Βρείτε μια θέση που θα είναι άνετη για την πλάτη σας κατά την διάρκεια των θηλασμών σας και έχετε πάντα δίπλα σας ένα ποτήρι νερό, είναι πολύ πιθανό να το χρειαστείτε.
>Πίνετε πολλά υγρά και τρώτε σωστά και θρεπτικά γεύματα.
>Κατεβάστε ένα σχετικό application που θα το χρησιμοποιείτε σαν ημερολόγιο για τους θηλασμούς σας. Είναι πιο χρήσιμο από όσο φαντάζεστε!
>Μην φοράτε κρέμες και αρώματα. Η φυσική μυρωδιά της μητέρας λειτουργεί σαν πυξίδα για το μικρό σας.
>Μην δώσετε πιπίλα στο μικρό σας πριν την εγκαθίδρυση του θηλασμού γιατί ενδέχεται να του προκαλέσετε σύγχυση και να δυσκολέψετε τον θηλασμό.

Και να θυμάστε πως είστε ελεύθερες θηλάζετε δημόσια και μην επιτρέψετε ποτέ σε κανένα να σας πει το αντίθετο.

Η φωτογραφία που επέλεξα να ανεβάσω είναι για μένα πολύ σημαντική και ελπίζω να γίνει και για σας. Στη φωτογραφία αυτή λοιπόν, μόλις έχω επιστρέψει από την παράσταση που έπαιζα κάθε Παρασκευοσαββατοκύριακο στην Θεσσαλονίκη. Επειδή το μωρό μου ήταν μόλις 3 μηνών, ταξιδεύαμε μαζί κάθε εβδομάδα για 3 περίπου μήνες για να μην κόψω το θηλασμό. Κάθε βράδυ λοιπόν που επέστρεφα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου από τη δουλειά, έβγαζα γάλα με το θήλαστρο για να έχει το μωρό μου να πιει όταν εγώ έλειπα στη δουλειά. Εδώ να σημειώσω πως έβγαζα γάλα και κατά τη διάρκεια της παράστασης για να μπορέσω να συμπληρώσω τα απαραίτητα ml.

Σε αυτή τη φωτογραφία η μικρή μου ξύπνησε τη στιγμή που έβγαζα γάλα με το θήλαστρο κι έτσι τη θήλασα καθώς ταυτόχρονα ετοίμαζα και το γεύμα της για την επόμενη νύχτα.
Αυτό είναι αγάπη για μένα.

Love
P