BEEN THERE DONE THAT

Τέμπη: Οι πες-τα-χρυσόστομε, οι τι-λες-άνθρωπέ-μου και οι 3 (συγ)γνώμες του πρωθυπουργού

24Media Creative Team

Αν κάτι ακολούθησε την εκκωφαντική τραγωδία των Τεμπών, ήταν μια εβδομάδα με τον κόσμο να μην ξεχνά και να γεμίζει τους δρόμους, αλλά και μια εβδομάδα νέων πληροφοριών, νέων wtf και αμέτρητων γνωμών. Είναι πια πολλά τα talking heads Άρη.

*Βρες και κάνε subscribe στο Podcast της Μίνας Μπιράκου στο Ladylike.gr στο Spotify.

Ο κόσμος ακόμα δεν ξέχασε. Ο κόσμος ακόμα δεν σταμάτησε να φωνάζει για το έγκλημα που συνέβη στα Τέμπη. Οι διαδηλώσεις ήταν πολλές και ήταν παντού. Και το ζητούμενο το ίδιο. Να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Όλοι οι ένοχοι.

Και όλοι μάθαμε νέα πράγματα. Από τη σύμβαση 717 που επικαλούνται όλοι αλλά για διαφορετικούς λόγους καθένας, μέχρι τα κλειδιά και τις φλασιές. Αυτά τα τελευταία τα μάθαμε ανατριχιάζοντας καθώς ακούγαμε τα ηχητικά ντοκουμέντα της επικοινωνίας του σταθμάρχη Λάρισας με συναδέλφους του.

Είναι εμφανώς ακατάλληλος και μη ικανός να βρίσκεται εκεί. Φταίει. Φτάνει; Κι ο πιο πάνω; Κι ο ακόμα πιο πάνω; Και οι παραπάνω; Και ο τελείως από πάνω; Μην τα ξαναλέμε, root cause analysis λέγεται.

Ας ξεκινήσουμε από πάνω. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τρεις διαφορετικές δηλώσεις για το συμβάν: με διάγγελμα, στο Facebook και στο (σαν μανιάτισσες μοιρολογίστρες) υπουργικό συμβούλιο. Με διαφορετικούς πιθανούς ενόχους κάθε φορά.

Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής φώναζε στη Βουλή υπέρ της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, δάκρυσε στα Τέμπη, παραιτήθηκε και τελικά θα ξαναείναι υποψήφιος για βουλευτής.

Το στηρίζει και ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης αυτό του το δικαίωμα, αφού τον ψιλοάδειασε λέγοντας το επικό “αν έλεγε ο Κώστας Καραμανλής ότι τα τρένα δεν είναι ασφαλή δεν θα τα έπαιρνε άνθρωπος“. Hello?

O Παναγιώτης Μένεγος στην Λα Γκρέκα Μπελέτσα του εξηγεί πολύ καλά γιατί η κυβέρνηση ποντάροντας ξανά στην επικοινωνιακή διαχείριση όπως όλες τις προηγούμενες φορές, αυτή τη φορά έφαγε τα μούτρα της.

Κι όχι μόνο έφαγε τα μούτρα της, αλλά ο κόσμος βρέθηκε να αποθεώνει από ανθρώπους που έκαναν πάντα αυτονόητα τη δουλειά τους, όπως η Ράνια Τζίμα, μέχρι ανθρώπους που βγήκαν λάβροι από ψυχαγωγικές εκπομπές, όπως ο Νίκος Μουτσινάς και ο Αντώνης Κανάκης που τα έβαλε -με μαύρο πουκάμισο- με όλους τους δημοσιογράφους.

Ο οποίος Αντώνης Κανάκης φυσικά και εκνεύρισε τον Άδωνι Γεωργιάδη, κάτι που δεν το λες και δύσκολο.

Είχε δίκιο ή καβάλησε το κύμα όσων λέγονται στα social media αδικώντας και έναν ολόκληρο κλάδο και τον κόσμο (που ναι, μπορεί να δει και Survivor για να ξεχαστεί) για να ακούσει το πες τα χρυσόστομε;

Η Δέσποινα Δημά (και εγώ) πιστεύουμε το δεύτερο.

Μέχρι και ο Αμβρόσιος είχε κάτι να πει. Κάτι που ξεπέρασε ακόμα και τα δικά του ακραία δεδομένα. Ότι μπορεί ας πούμε ο Θεός να τσατίστηκε με το πόσο πια γιορτάσαμε τον Σατανά με τα Καρναβάλια και να είπε θα ρίξω την οργή μου σε αυτό το ένα τρένο και αυτούς τους 57 νέους ανθρώπους. Ας μην τοποθετηθώ εδώ.

Θα τοποθετηθώ όμως, δηλώνοντας ακόμα μια φορά την εκτίμησή μου στη συγκροτημένη, ισορροπημένη και ψύχραιμη άποψη του Σωτήρη Τσαφούλια για τα Τέμπη, τους υπεύθυνους και τη θέση όλων μας σε αυτό το failed state.

Όσο για εμάς, ας βάλουμε μέσα τα πενθόμετρα που έχουν βγει και μετράνε ποιος πενθεί πιο πολύ ή πιο λίγο και πιο σωστά ή πιο λάθος κι ας κοιτάξουμε να μείνουμε alert και σε τρεις μήνες από τώρα, γιατί έχουμε ευθύνη και δουλειά ως πολίτες. Να επιλέξουμε και ποιο κόμμα και ποιοι βουλευτές του θα εκλεγούν με την ψήφο μας, ποια Μέσα θα αναδειχθούν και ποια θα βουλιάξουν με το κουμπί του τηλεκοντρόλ ή του υπολογιστή μας και που θα απευθύνουμε γραπτά και επίσημα καταγγελίες, παράπονα, προτάσεις μας.

Ραντεβού ξανά σε δυο εβδομάδες.

*Ακολούθησε τη Μίνα Μπιράκου σε Twitter,  Facebook και Instagram.