ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

O Σωτήρης Τσαφούλιας μιλά για τα Τέμπη: «Τη λέξη φιλότιμο, ενώ την καμαρώνουμε, δεν τη βάζουμε στην πολιτική ζωή»

Papadakis Press Βαγγέλης Γκικόπουλος

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας είναι δημιουργός και σκηνοθέτης της σειράς Έτερος Εγώ, ενώ τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί και τις πρώτες του θεατρικές σκηνοθεσίες. Παράλληλα, είναι ένας καλλιτέχνης που οι δημόσιες τοποθετήσεις του και ο λόγος του μας έχουν κάνει να αναζητούμε την άποψή του. Αυτή τη φορά, ο Σωτήρης Τσαφούλιας μίλησε για την τραγωδία που έχει σημειωθεί στα Τέμπη, μέσα από την εκπομπή Επίλογος της ΕΡΤ.

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή Επίλογος, όπου η συζήτηση ξεκίνησε από την τραγωδία που σημειώθηκε με τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη. Ο παρουσιαστής Απόστολος Μαγγηριάδης έθεσε το ζήτημα ως ενδεικτικό της κατάστασης μίας χώρα που προοδεύει από τη μια σε κάποια ζητήματα, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί να απαλλαγεί από παθογένειες που την ταλανίζουν διαχρονικά.

«Ναι κι αν διαβάσετε τον Μακρυγιάννη και την περιγραφή του για τις αρχές του 1800 τα ίδια πράγματα θα δείτε πάνω κάτω», σχολίασε αρχικά ο Σωτήρης Τσαφούλιας. «Το δυστύχημα στα Τέμπη δεν ανέδειξε τίποτα άλλο από την παθογένεια και την ανικανότητα της ελληνικής Πολιτείας τα τελευταία 23 χρόνια. Το έγκλημα αυτό είναι συλλογικής ευθύνης. Όχι μόνο της πολιτικής εξουσίας», πρόσθεσε ο σκηνοθέτης.

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας τόνισε ότι όταν υπάρχει ένα δυστύχημα με νεκρούς, η χειρότερη δυνατή εκδοχή του είναι να αφορά νέους νεκρούς. «Αυτό είναι κάτι που ξεπερνιέται πολύ δύσκολα. Νέοι άνθρωποι που πλήρωσαν τις παθογένειες αυτού του κράτους και όλων μας», επεσήμανε ο σκηνοθέτης και ανέλυσε τη σκέψη του για τη συλλογική ευθύνη που μας βαραίνει ως πολίτες ενός κράτους το οποίο διέπεται από αυτές τις παθογένειες που δεν θα αλλάξουν χωρίς τη δική μας συμβολή.

«Για μένα είναι μία στιγμή που πρέπει να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας. Όποιος χρησιμοποίησε γνωστό για να σβήσει κλήση, για να βάλει το παιδί του κάπου καλά στον στρατό, για να πάρει μία θέση έχει ευθύνη», έφερε ως παράδειγμα ο Σωτήρης Τσαφούλιας.

Ο σκηνοθέτης μίλησε και για την ευθύνη των δημοσιογράφων ως προς την επαρκή και σωστή ενημέρωση των πολιτών. «Οι δημοσιογραφικές εκπομπές που ανέδειξαν το θέμα – και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό– έχουν ευθύνη γιατί το 1/10 να αφιέρωναν στα πράγματα που δεν γίνονται σωστά για την ασφάλειά μας σε σχέση με τον χρόνο που αφιερώνουν στους παίκτες των ριάλιτι ή σε άλλα πράγματα που δεν έχουν καμία αξία, κάτι άλλο θα είχε φτιάξει», σημείωσε.

Φυσικά ο Σωτήρης Τσαφούλιας δεν εξαίρεσε τις βαρύτατες ευθύνες των πολιτικών. «Για τους πολιτικούς δεν το συζητάμε γιατί δυστυχώς ζούμε σε μία χώρα όπου τη λέξη φιλότιμο ενώ καμαρώνουμε ότι είμαστε οι μόνοι που την έχουμε, την κρατάμε μόνο για τα λεξικά μας, δεν την βάζουμε στην πολιτική ζωή. Ο όρος πολιτική ευθύνη ή ευθιξία, απέχει κατά πολύ. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι πόσο γρήγορα μπήκαν στο παιχνίδι του εσύ φταις εγώ φταίω, περίμενα ότι θα το άφηναν για λίγο παρακάτω. Η ταχύτητα με την οποία μπήκαν σε αυτή τη στιχομυθία είναι εντυπωσιακή», εξήγησε ο Σωτήρης Τσαφούλιας.

Ο σκηνοθέτης σχολίασε επίσης την υπερασπιστική γραμμή του σταθμάρχη που εμπλέκεται με την τραγωδία των Τεμπών, αλλά και την αντιμετώπιση του ίδιου θέματος από την πολιτεία.

«Αν αύριο σας έπαιρνα και σας έλεγα έχω ανάγκη από δουλειά, βρείτε μου μια θέση και μου βρίσκατε στο πλευρό ενός αγγειοχειρουργού, δεν θα τη δεχόμουν θα έλεγα “δεν μπορώ να το κάνω, θα πεθάνει κόσμος”. Βλέπω μετά και τη στάση του υπουργού. Βγήκε ένα βίντεο για μία έντονη αντιπαράθεση που είχε πριν το ατύχημα στη Βουλή, που κάποιος έθεσε θέμα για την ασφάλεια κι εκείνος είπε “Θα έπρεπε να ντρέπεστε” κτλ. Δύο συμπεράσματα μπορώ να βγάλω, είτε ο άνθρωπος αυτός την ώρα που τα έλεγε ήξερε ότι λέει ψέματα, άρα η ευθύνη του είναι ποινική κι όχι απλά πολιτική, είτε ήταν ένας διακοσμητικός υπουργός, δεν το ήξερε, εμπιστεύτηκε τους συνεργάτες του και τον εξέθεσαν.

Σε αυτή την περίπτωση δεν παραιτείσαι, λες ποιοι σε εξέθεσαν και παραιτείσαι μετά. Ή παραιτείσαι όταν μας παραπέμπει η Ευρώπη στο δικαστήριο για την ασφάλεια των τρένων. Τότε παραιτείται ο υπουργός ή τον παραιτεί ο πρωθυπουργός. Με 57 άτομα η παραίτηση αλλά παραμένεις βουλευτής και ξαναπολιτεύεσαι, δεν είναι πολιτική ευθύνη», εξήγησε.

Κατά τον Σωτήρη Τσαφούλια, όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν πως φταίμε όλοι εν μέρει, τουλάχιστον για το κράτος στο οποίο ζούμε και τους τρόπους που αυτό λειτουργεί. «Ευθυνόμαστε όλοι, αλλά δεν αλλάζει κάτι αυτό, ούτε για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους ούτε για τις οικογένειές τους που έχουμε καταστήσει εν ζωή νεκρούς. Τι να πεις σε αυτούς τους ανθρώπους τώρα; Δεν μπορείς να πεις πολλά και σαφώς δεν μπορείς να μιλάς για θυσίες», συμπλήρωσε.

«Ο κόσμος είναι εξαιρετικά πιεσμένος και πιέζεται ακόμα πιο πολύ όταν του υποτιμούν τη νοημοσύνη. Και τον τελευταίο καιρό και σε επίπεδο πληροφορίας και σε επίπεδο πολιτικής βλέπουμε αυτό, μία προσπάθεια λες και μιλάμε σε ανθρώπους που δεν σκέφτονται», κατέληξε μιλώντας για την αντίδραση του κόσμου που δεν σταματά να βγαίνει στους δρόμους και να διεκδικεί απόλυτη δικαίωση για τους νεκρούς της τραγωδίας ο σκηνοθέτης.