TSTORIES

Ταξίδι στο πιο αυθόρμητο Παρίσι! Πού να φας και να πιεις like a local

Paris is always a good idea! Και ποιος δεν έχει πάει ή δεν έχει ονειρευτεί να ταξιδέψει μέχρι εκεί; Ποια δεν έχει φανταστεί να περπατάει με το άλλο της μισό κάτω από τον πύργο Άιφελ. Να τρώει κρουασάν και να πίνει σοκολάτα βιενουά με τις φίλες της;

Σήμερα όμως δεν θα μιλήσουμε για το Παρίσι όπως το γνωρίζουν οι περισσότεροι, αλλά θα ταξιδέψουμε σε ένα Παρίσι διαφορετικό, ένα Παρίσι που οι ντόπιοι προτιμούν να το κρατούν κρυφό. Ναι, ένα Παρίσι πέρα από τα φώτα του πύργου και των μουσείων. Ένα Παρίσι πιο χρωματιστό, πιο ζωντανό, πιο αυθόρμητο. Ακολούθησέ με!

Η βόλτα μας ξεκινάει από 3 πολύ ενδιαφέροντα food courts γιατί χωρίς φαγητό η ζωή θα ήταν μονόχρωμα και άνοστη.

Le Gourmet Galleries Lafayette

Το γνωστό, εμπορικό κέντρο, έχει ακριβώς απέναντί του ένα τετραώροφο κτίριο γεμάτο μαγαζάκια με γνωστές και μη αλυσίδες εστιατορίων, καφέ, delicatessen και φούρνων. Ένας τεράστιος χώρος γεμάτος πολλές επιλογές και σε πολύ προσιτές τιμές.

παρίσι

Ιδανικό μέρος και κεντρικό για το ενδεχόμενο που δεν θέλεις να καθίσεις κάπου, αλλά προτιμάς να φας κάτι στο χέρι ή να αγοράσεις κάτι για να το καταναλώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Marché couvert Saint-Martin

Αν πάλι είσαι λάτρης των λαϊκών αγορών και των κλειστών παραδοσιακών food markets, τότε σου έχω μια ξεχωριστή πρόταση αυτής της κλειστής αγορά του Saint-Martin. Εδώ θα βρεις πάγκους με παραδοσιακά γαλλικά προϊόντα, αλλά και με πιάτα από διάφορες χώρες του κόσμου. Οι τιμές πολύ πολύ καλές! 

Marche Des Enfants Rouges

Άλλη μία κλειστή αγορά με άπειρες επιλογές φαγητών. Εδώ μπορείς να καθίσεις και έξω στα τραπεζάκια και να απολαύσεις το ποτό και το φαγητό σου χαλαρά ή πιάνοντας κουβέντα με τους διπλανούς σου. 

Και τώρα θα σε πάω σε 2 πολυχώρους οι οποίοι έχουν επίσης μαγαζάκια για φαγητό, αλλά εδώ μπορείς να καθίσεις όλη την ημέρα και να απολαύσεις γλυκό, καφέ, ποτό, πίτσα μέχρι και να ανοίξεις το λάπτοπ σου και να δουλέψεις.

La Felicità

Σε έναν τεράστιο χώρο παλιό εργοτάξιο βρίσκονται 2 παλιά χρωματιστά βαγόνια και γύρω τους έχουν στηθεί τραπεζάκια, καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια, όλα κυρίως ιταλικής κουζίνας. Ο χώρος είναι πολύχρωμος, με φωτάκια, λουλούδια, τραπεζάκια και το vibe είναι υπέροχο. Τα σαββατοκύριακα διοργανώνονται και βραδιές με live μουσική. 

Ground Control

Σε παλιές αποθήκες του SNFC, του γαλλικού ΟΣΕ, έχει δημιουργηθεί ένας ξεχωριστός χώρος με καντίνες και μαγαζάκια για street food. Ένας urban πολυχώρος δίπλα στον Gare de Lyon, γεμάτος χρώματα, μουσικές, συναυλίες και ποτό. Η Zone franche έχει ένα μικρό μάρκετ, ένα mini stage για συναυλίες, ένα στούντιο φωτογραφίας, μια art gallery, μια βιβλιοθήκη και χώρους για παιχνίδι. Το Grand verger, μια τεράστια open air έκταση 1,500 m² είναι τέλειος χώρος. Ανοιχτός με καθίσματα από παλιά λεωφορεία και τραμ και πολύχρωμα τραπεζάκια για άραγμα. Και τέλος το Halle à manger είναι ο χώρος με τα μαγαζάκια για φαγητό, κυρίως έθνικ γεύσεις, Mexican, Chinese, Italian, African κτλ. 

Μικρές κρυφές οάσεις ηρεμίας αν θες να χαλαρώσεις από το χάος του Παρισιού

Πάρκο Belleville

Εδώ, θα πρέπει να ξεκινήσω λέγοντάς σου πως αν θέλεις να βρεις μια γειτονιά αυθεντική που να θυμίζει και λίγο το δικό μας Γκάζι ή Ψυρρή, το Belleville είναι το μέρος που δεν πρέπει να παραλείψεις στο ταξίδι σου στο Παρίσι. Μια γειτονιά artistic, με μπόλικα γκράφιτι, πολύ νέο κόσμο, ωραία καφέ και ελάχιστους τουρίστες. Αγόρασε νόστιμες λιχουδιές στο Marché de Belleville, ένα farmer´s food market, το οποίο ανοίγει κάθε Τρίτη και  Παρασκευή και απόλαυσέ το στο πάρκο του Belleville με την θέα στην πόλη. Τα πρωινά είναι τόσο ήρεμο, ενώ νωρίς το απόγευμα γεμίζει από κόσμο και κάθεται και κάνει πικ νικ ακούγοντας μουσική.

Petit Palais

παρίσι

Στο Μικρό Παλάτι, όπως είναι το όνομά του στα ελληνικά, ίσως βρεις λίγο κόσμο παραπάνω, παρ’ όλ’ αυτά ακόμα και τώρα, λίγοι είναι οι τουρίστες που εδώ μπορείς να απολαύσεις δωρεάν συγκλονιστικές εκθέσεις με γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής. Αυτό όμως που εγώ αγάπησα ακόμα περισσότερο σε αυτόν τον χώρο, είναι το κρυφό καφέ στον κήπο του μουσείου, το Le Jardin du Petit Palais. 

Jardin des Archives Nationales

Αυτοί οι μεγάλοι, και παράλληλα κρυφοί κήποι, άνοιξαν για το κοινό μόλις το 2011. Περιλαμβάνουν το μεγαλοπρεπές Jardin de l’Hôtel de Rohan, τώρα πλεόν είναι το Musée des Archives Nationales, κτισμένο το 1705 και ανακαινισμένο το 2008, τον Jardin des Hôtels d’Assy et de Breteuil με διαφορετικές ποικιλίες φυτές, το Ruelle de la Roche και το Cour de l’Hôtel de Soubise. Γενικά φαντάσου το σαν ένα συγκρότημα από κήπους ξενοδοχείων καλά κρυμμένο στη μέση της πόλης. Υπέροχo για χαλαρή βόλτα!

Coulée verte René-Dumont 

Αν έχεις ακούσει ή δει το high line της Νέας Υόρκης, τότε θα καταλάβεις τι ακριβώς είναι το αντίστοιχο high line του Παρισιού. Μια τεράστια διαδρομή υπερυψωμένων σιδηροδρομικών σταθμών που αφού εγκαταλείφθηκε, πήρε και πάλι ζωή ως πάρκο. Μια καταπράσινη έκταση για βόλτα, καφέ στο χέρι και ηρεμία. Εσύ ψηλά να περπατάς χαλαρά και από κάτω η ζωή της μεγαλούπολης να συνεχίζεται κανονικά. Ωραίο και για τρέξιμο και άθληση γενικότερα. 

Bois de Vincennes

Πάμε όμως σε ένα ακόμα πάρκο; Το συγκεκριμένο αν και είναι ένα από τα 2 μεγαλύτερα πάρκα της πόλης, οι περισσότεροι τουρίστες δεν το γνωρίζουν καθόλου. Έτσι οι Παριζιάνοι απολαμβάνουν βόλτες και ηρεμία μακριά από τα γνωστά πάρκα και τα αξιοθέατα του κέντρου. Εδώ θα μάθεις τα πάντα για την χλωρίδα της περιοχής, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείς να κάνεις μέχρι και βαρκάδα στη λίμνη στο κέντρο του πάρκου.

Parc des buttes Chaumont

Άλλο ένα υπέροχο και ελάχιστα γνωστό στους επισκέπτες πάρκο. Εδώ θα έρθεις όταν έχει καλό καιρό για να απολαύσεις την πόλη από ψηλά γιατί το πάρκο είναι σε ένα ύψωμα. Εδώ θα έρθεις όμως και για να κάνεις πικ νικ και να απολαύσεις τον ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες του χρόνου.

Πάμε να πιούμε και το καφεδάκι μας; 

Δε θα σε πάρω μακριά από την περιοχή που σου είπα και στην αρχή. To Belleville έχει κάτι ακόμα αρκετά ενδιαφέρον, μέρος του καναλιού Canal Saint-Martinτο οποίο ξεκίνησε να φτιάχνεται το 1802, όταν ο Ναπολέων Βοναπάρτης αποφάσισε πως μέσω καναλιών θα μπορούσε να φτάνει φαγητό, νερό και άλλες προμήθειες, στο κέντρο του Παρισιού. Πλέον γύρω από το κανάλι θα βρεις κανείς άπειρα μαγαζάκια για καφέ, φαγητό και ποτό, ενώ σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, μπορείς να δεις και το πώς περνάνε τα καραβάκια από τη γέφυρα-φράγμα του καναλιού αυτού.

Ten Belles

Μικρό, cute καφέ δίπλα στο κανάλι, με ωραία ποικιλία καφέ και διάφορα καλούδια για να συνοδέψεις το πρωινό σου. Απόφυγε τις μεσημεριανές ώρες γιατί γεμίζει και δε χωράς να καθίσεις, καθώς είναι μια σταλίτσα.

Le Barbouquin

Ένα καφέ στην καρδιά του Belleville και ίσως να έλεγα, το σημείο εκκίνησης για να ανακαλύψεις τη γειτονιά. Έξω ακριβώς θα βρεις τον πιο γνωστό δρόμο με τα γκράφιτι της περιοχής και στα δρομάκια του θα βρεις μαγαζάκια με εκθέσεις, χώρους νέων καλλιτεχνών και σχεδιαστών που δίνουν πνοή σε αυτό το μέρος.

La Bellevilloise

παρίσι

Εδώ θα έρθεις για brunch νωρίς το μεσημέρι, για καφεδάκι, για κουβέντα αλλά και για να ακούσεις jazz μουσική, να πιεις τις μπύρες σου και να απολαύσεις μέχρι και θεατρικές παραστάσεις. 

Κλείνοντας, και εφόσον επιλέξεις να ταξιδέψεις μέχρι το Παρίσι την άνοιξη, ή τους πιο ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, σου έχω και ένα ακόμα μέρος για να απολαύσεις βόλτες, να γνωρίσεις ντόπιους και να απομακρυνθείς από τα κεντρικά αξιοθέατα. Ακόμα πιο βόρεια, βρίσκεται η περιοχή Le Villette, γειτονιά που αξίζει επίσης να ανακαλύψεις. Ξεκίνα να περπατήσεις το τεράστιο πάρκο της, το 3ο μεγαλύτερο της πόλης. 

Μιλάμε για ένα τεράστιο πάρκο, με χώρους για εκθέσεις, συναυλίες, σινεμά μέχρι και ένα συγκρότημα, το City of Science and Industry με multimedia αίθουσες και workshops.

Η βόλτα όμως δεν σταματάει σε αυτό το τεράστιο πάρκο! Συνέχισε παράλληλα στο Canal-de-l-Ourcq, το Quai de l’oise και φτάσε μέχρι το Le Bassin de la Villette. Εδώ τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείς να κάνεις τις βουτιές σου! Στο Point Éphémère, θα καθίσεις για να απολαύσεις κάποια συναυλία ή παράσταση, πίνοντας το ποτό σου και θα κλείσεις την ημέρα σου νιώθοντας πως βρίσκεσαι σε ένα τόσο οικείο μέρος, σαν να είσαι στην Αθήνα!

Ναι ναι! Υπάρχει ΚΑΙ αυτό το Παρίσι! Το λιγότερο λαμπερό και luxury αλλά 100% πιο αυθεντικό, cozy, φωτεινό και πολύχρωμο! Απόλαυσέ το!