BUBBLES AND ΑVOCADOS

Συνταγή για σπανακοπιτάκια με ζύμη χωρίς γλουτένη

Γεια σας. Είμαι η Βubbles and Αvocados. Σήμερα θα ετοιμάσουμε μία παραδοσιακή συνταγή, σε gluten free εκδοχή. Σπανακοπιτάκια με ζύμη χωρίς γλουτένη.

Δεν σας έχω συνηθίσει στα αλμυρά, το ξέρω! Και σίγουρα δεν σας έχω συνηθίσει στις πίτες (και τα σπανακοπιτάκια). Πρέπει να σας εξομολογηθώ ότι μεγάλωσα σε ένα σπίτι, όπου οι πίτες είχαν την τιμητική τους. Βλέπετε, η μητέρα είναι από την Ήπειρο, που έχουν παράδοση στις πίτες, και άνοιγε σχεδόν κάθε βδομάδα φύλλο για να φτιάξει την κλασική σπανακόπιτα, πρασόπιτα-που είναι και η σπεσιαλιτέ της- αλλά και τυρόπιτα με πολλούς και διάφορους τρόπους, ανάλογα τα τυριά και τα κέφια που είχαμε στο σπίτι!

Όταν σταμάτησα να τρώω γλουτένη, το πλήγμα ήταν μεγάλο. Παρ᾽όλο που συνεχίζω και τιμώ σπάνια τις πίτες της, καιρό τώρα είχα υπόψη μου να φτιάξω κάτι σε σπανακόπιτα.

Πάμε, λοιπόν, σε συνταγή για σπανακοπιτάκια χωρίς γλουτένη, με υλικά που θα βρείτε στο κατάστημα με βιολογικά της περιοχής σας.

*Σημείωση: Για τη γέμιση, θα σας γράψω αυτή που κάνω εγώ, αλλά εννοείται μπορείτε να την αντικαταστήσετε με οποιαδήποτε γέμιση κάνετε εσείς για τις πίτες σας!

Υλικά:

Για τη ζύμη:

1 φλιτζ. αλεύρι κεχριού (120 γρ.)

¾ φλιτζ. αλεύρι φαγόπυρου (100 γρ.)

7 κουτ. σούπας άμυλο ταπιόκας (95 γρ.) ή κορν φλάουρ

¼ φλιτζ. ελαιόλαδο (50 γρ.)

½ με ¾ φλιτζ. νερό

αλάτι

Για τη γέμιση:

500 γρ. σπανάκι πλυμένο και καθαρισμένο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 πράσο ψιλοκομμένο

1 αβγό

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

αλάτι

κατσικίσιο λευκό τυρί (προαιρετικά)

άνηθος

+1 αβγό για να αλείψουμε τα πιτάκια

Εκτέλεση:

Βάζετε το μίξερ στη λειτουργία για ζύμες και βάζετε μέσα όλα τα υλικά για τη ζύμη εκτός από το νερό. Τα χτυπάτε και ταυτόχρονα προσθέτετε το νερό σιγά σιγά.

Αν δεν έχετε μίξερ, βάζετε σε ένα μπολ όλα τα στέρεα υλικά, κάνετε μία τρύπα στη μέση, ρίχνετε εκεί το λάδι και προσθέτετε το νερό σιγά σιγά, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύετε τη ζύμη με τα χέρια σας.

Θέλουμε να δημιουργηθεί μία μπαλίτσα, η οποία θα κολλάει λίγο.

Αν δείτε ότι η ζύμη είναι πολύ κολλώδης, βάζετε λίγο φαγόπυρο επιπλέον.

Βάζετε τη ζύμη σε μία ζελατίνα και την αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Όσο η ζύμη είναι στο ψυγείο, βάζουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το λάδι και μόλις κάψει, σωτάρουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το πράσο.

Μόλις σωταριστούν, ρίχνουμε το σπανάκι και το αλάτι, για να βγάλει τα υγρά του το σπανάκι. Κατεβάζουμε τη φωτιά στο μέτριο και αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό.

Μαγειρεύουμε μέχρι να πιει το σπανάκι το νερό του.

Το βγάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο και μόλις κρυώσει ρίχνουμε το αβγό και το κατσικίσιο τυρί (αν θέλουμε).

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και πασπαλίζουμε λίγη ταπιόκα στα δάχτυλά μας και στον πάγκο που θα δουλέψουμε τη ζύμη μας.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μπαλίτσες. Ανοίγουμε την κάθε μπαλίτσα ζύμης με έναν πλάστη ή με τα δάχτυλά μας. Στο κέντρο βάζουμε μία κουταλιά της σούπας γέμιση.

Κλείνουμε το πιτάκι μας, ώστε να γίνει μισοφέγγαρο και το βάζουμε σε μία λαμαρίνα που έχουμε στρώσει μία λαδόκολλα.

Φτιάχνουμε όλα τα πιτάκια- θα βγουν 8 μεγάλα πιτάκια-, τα αλείφουμε με ένα χτυπημένο αβγό στο πάνω μέρος και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25 με 30 λεπτά στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς.

Βρες περισσότερες συνταγές στο bubblesandavocados.gr