TSTORIES

Roadtrip (στην αντίθετη πλευρά του δρόμου) στα χωριά της Κύπρου

Η Κύπρος είναι από τα μέρη τα οικεία τα γνωστά που πολλοί όμως από εμάς δεν έχουν ταξιδέψει μέχρι εκεί και τελικά γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα.

Μας ενώνει η κοινή γλώσσα, η κοινή κουλτούρα, η θρησκεία ακόμα και το lifestyle. Μας ενώνουν οι συνήθειες, το φαγητό, οι παρόμοιες παραλίες και θάλασσες. Γι’ αυτόν τον λόγο ένα ταξίδι μέχρι την Κύπρο, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να ανακαλύψουμε μια νέα χώρα κάνοντας ένα roadtrip, χωρίς όμως παράλληλα να μας προβληματίζει η γλώσσα. Ίσως, μόνο η οδήγηση στην ανάποδη πλευρά το δρόμου. Αλλά μικρό το κακό!

Το ταξίδι ξεκινάει από το αεροδρόμιο της Λάρνακας με μια απευθείας πτήση από Αθήνα. Η Λάρνακα είναι ένα καλό starting point για να πάρεις μια πρώτη εικόνα από τη χώρα. Οι Φοινικούδες, η παραλία Μακένζυ, η παραλιακή οδός δίπλα στη θάλασσα με τα πολλά ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, είναι ίσως το highlight του μέρους. Λίγο πιο δίπλα, το κάστρο της. Στη συνέχεια μπαίνοντας στα πιο πίσω δρομάκια θα βρεθείς στην Ερμού με τα πολλά μπαράκια και καφέ, ενώ λίγο πιο πίσω θα βρεθείς στην πλατεία και την εκκλησία του Αγ. Λάζαρου.

Είναι όμως ώρα να ξεκινήσουμε το roadtrip μας στα χωριά της Κύπρου και κυρίως στα ορεινά!

Ορεινή επαρχία Λάρνακας

Πρώτη στάση: Χοιροκοιτία

Το συγκεκριμένο χωριό είναι μόλις μισή ώρα μακριά από τη Λάρνακα και είναι γνωστό για τον καλά διατηρημένο προϊστορικό οικισμό της. Κάντε μια σύντομη στάση για έναν κυπριακό καφέ στην κεντρική πλατεία και συνεχίστε με τα πόδια για το πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Καλαθοπλεκτικής.

Επόμενη στάση: Κάτω Δρυς

Λίγο πιο δίπλα, βρίσκεται αυτό το γραφικό χωριό με τα υπέροχα αναπαλαιωμένα αρχοντικά, τα όμορφα δρομάκια και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και το Μουσείο Μέλισσας.

Εδώ θα πιάσετε κουβέντα με τους φιλικούς κατοίκους ή πιο σωστά τις γυναίκες του χωριού, γιατί είναι ξεκάθαρο ποιος είναι η ψυχή του μέρους αυτού. Πεινάσατε; Σταματήστε στην πλατεία Πλάτανος για τοπικές παραδοσιακές γεύσεις.

Και πάμε στα διάσημα Λεύκαρα

χωριά κύπρου

Διάσημα για τι; Για τα κεντητά δαντελένια υφαντά τους, αλλά και για τα όμορφα και γραφικά δρομάκια τους. Τα ωραία ταβερνάκια και τους παραδοσιακούς καφενέδες. Ξεκινήστε τη βόλτα από τα Κάτω Λεύκαρα με την ηρεμία και τα πετρόχτιστα σπίτια και συνεχίστε προς τα πιο γνωστά Άνω Λέυκαρα, όπου εδώ οι επιλογές για φαγητό και ποτό είναι πολλές και διαφορετικές. Αν είστε τυχεροί θα πετύχετε και τις ντόπιες κυρίες επί τω έργω να φτιάχνουν δαντελένια μαντίλια. Σε αυτό το χωριό αξίζει και να διανυκτερεύσετε.

Ορεινή επαρχία Λεμεσού

Την επόμενη ημέρα ξεκινάμε για μια γρήγορη βόλτα στη Λεμεσό, το κέντρο και τη μαρίνα της με σκοπό όμως να αναχωρήσουμε στη συνέχεια για το ορεινό τμήμα της επαρχίας της.

Όμοδος

Ένα από τα κρασοχώρια της Κύπρου, το χωριό Όμοδος με τα αμπέλια και τα πολλά οινοποιία, είναι must. Πριν επιλέξετε κάποιο κτήμα για οινογνωσία, κάντε μια βόλτα στο χωριό με την όμορφη λιθόστρωτη πλατεία και τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική του και μην φύγετε από εδώ χωρίς να δοκιμάσετε τα διάσημα κουλούρια αρκατένα της Φωτεινής. Τα αρκατένα είναι είδος κουλουριού που ζυμώνεται με προζύμι από αφρό που παράγεται λόγω ζύμωσης των ρεβιθιών.

Μια γρήγορη στάση στην πλατεία του Τροόδους και αν είστε σε mood ορειβασίας, μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα 2 μονοπάτια που φτάνουν μέχρι την κορυφή Χιονίστρα στο βουνό Όλυμπος. Ναι, έχει και η Κύπρος τον Όλυμπο της!

Η συνέχεια διαγράφεται ρομαντική, στο ορεινό χωριό Καλαπαναγιώτης

Το πιο όμορφο και γραφικό ορεινό χωριό της Κύπρου. Εδώ θα έχετε χρόνο για χαλάρωση, ηρεμία, βόλτες στη φύση και ανακάλυψη του υπέροχου μοναστηριού του Ιωάννη Λαμπαδιστή. Το συγκεκριμένο μέρος έχει υιοθετηθεί και από την Ουνέσκο.

Οι επιλογές για mini roadtrips στο νησί της Κύπρου είναι πολλές και οι αποστάσεις κοντινές. Αν θέλετε λοιπόν να κάνετε κάτι διαφορετικό από το να επισκεφθείτε τις διάφορες παραλιακές πόλεις της, δώστε μια ευκαιρία στα ορεινά χωριά της. Μπορεί να είναι σχεδόν άγνωστα σε εμάς αλλά αξίζουν της προσοχής μας καθώς είναι εξίσου όμορφα με τις παραλίες του νησιού!

Και τώρα είναι η καταλληλότερη εποχή για να τα επισκεφθείτε! Με θερμοκρασίες ακόμα ευχάριστες, η άνοιξη είναι ο καλύτερος μήνας για ταξίδια με αυτοκίνητο.