TSTORIES

Road trip γύρω από τα Ιωάννινα. Εκδρομές μέχρι 1 ώρα μακριά

Είτε η βάση σου είναι τα Ιωάννινα, είτε βρεθείς μέχρι εκεί με μία πτήση από Αθήνα, αυτή η πόλη είναι ιδανικό σημείο έναρξης για φανταστικά ταξίδια με αυτοκίνητο μέχρι μια ώρα μακριά. Και αν υπάρχει μια περίοδος που αξίζει να κάνεις το πρώτο roadtrip της χρονιάς, αυτή είναι τώρα. Το τέλος του χειμώνα, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει χιόνι στο βουνό, ζεστασιά από το τζάκι και παράλληλα να γίνει παρατηρητής της φύσης που αρχίζει σιγά σιγά να υποδέχεται την αρχή της άνοιξης.

Είτε λοιπόν έχετε στη διάθεσή σας μια ολόκληρη εβδομάδα για να γυρίσετε μεγάλη κομμάτι της Ηπείρου, είτε έχετε ένα διήμερο ή τριήμερο για να εξερευνήσετε μερικά από τα πιο γνωστά μέρη της περιοχής, εδώ θα βρείτε τις πιο όμορφες διαδρομές για ταξίδι με αυτοκίνητο γύρω από τα Ιωάννινα.

Διαδρομές μόλις μιας ώρας ή και λιγότερο. Φαράγγια, ποτάμια, βουνοκορφές και γραφικά χωριά. Καφενεδάκια και φανταστικές ταβέρνες. Γεφύρια, μοναστήρια και εκκλησιές. Trekking, rafting, ιππασία. Όλα αυτά που αξίζει να δείτε και να κάνετε οργανώνοντας ένα roadtrip, τα χαρίζουν απλόχερα οι περιοχές γύρω από τα Ιωάννινα!

Ξεκινάμε;

Μέτσοβο

50′ από τα Γιάννενα

Σε λιγότερο από μία ώρα από τα Γιάννενα, θα βρεθείτε στο όμορφο και γνωστό για τη γαστρονομία του Μέτσοβο. Αμφιθεατρικά χτισμένο, σε υψόμετρο 1.200 μ., το κεφαλοχώρι της Πίνδου, με την ηπειρώτικη αρχιτεκτονική, το πεντανόστιμο μετσοβίτικο τυρί του την ξυλοτεχνία και τα ντόπια υφαντά του, έχει κάθε λόγο να διεκδικεί μια θέση στη λίστ του roadtrip γύρω από τα Ιωάννινα.

ιωάννινα
Για τους λάτρεις του κρασιού, εδώ, βρίσκονται μερικές από τις πιο γνωστές ετικέτες της χώρας και αξίζει να κάνετε κάποιο από τα πολλά wine tours και wine tastings που προσφέρει το Μέτσοβο.
Αν τώρα έχετε όρεξη και για ένα μικρό roadtrip έξω από το Μέτσοβο, κατευθυνθείτε προς το μικρούλι Φλαμπουράρι με προορισμό όμως την υπέροχη Βοβούσα, κρυφό διαμαντάκι της περιοχής και «πύλη» του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα!

Τζουμέρκα

Μία ώρα από τα Γιάννενα

Τα Τζουμέρκα από μόνα τους είναι ένας προορισμός ιδανικός για roadtrip καθώς, δε μιλάμε για ένα χωριό, για έναν μόνο προορισμό, αλλά για μια διαδρομή που θα περνάει τουλάχιστον από τρία με τέσσερα χωριουδάκια.

Τα Τζουμέρκα, είναι μια από τις μεγαλύτερες οροσειρές της Ελλάδας που διαπερνούν τους νομούς Άρτας και Ιωαννίνων και μέσα τους κρύβουν ένα μεγάλο αριθμό ξεχωριστών χωριών. Πετρόκτιστα φημισμένα χωριά, γεφύρια, ποτάμια, φαράγγια, καταρράκτες. Ένας συνδυασμός φυσικού τοπίου και ανθρώπινης τέχνης που γοητεύουν κάθε επισκέπτη.
Επιλέξτε να κάνετε τουλάχιστον μία διανυκτέρευση στη μέση της διαδρομής, για παράδειγμα στα Πράμαντα και από εκεί κάντε δύο ξεχωριστές μονοήμερες εκδρομές. Η πρώτη, αξίζει να περιλαμβάνει ίσως τα πιο όμορφα από τα Τζουμερκοχώρια, το Συρράκο και τους Καλαρρύτες, αλλά και τους Μελισσουργούς και Κτιστάδες. Και η δεύτερη, τα πιο low profile Κατσανοχώρια που βρίσκονται πιο νότια. Το Καλέντζι, το Πάτερον, την Αετοράχη και το Ελληνικό. Είναι μόλις 4 από τα 11 της περιοχής.

Ζαγοροχώρια

45 λεπτά από τα Γιάννενα

Και πάμε στους ανταγωνιστές των Τζουμέρκων, τα διάσημα Ζαγοροχώρια.
Στο κέντρο της Ηπείρου, βρίσκεται η ορεινή περιοχή του Ζαγορίου η οποία αγκαλιάζει 46 χωριά, τα γνωστά Ζαγοροχώρια. Σκορπισμένα στην ψηλότερη κορυφή της οροσειράς Τύμφη, την Γκαμήλα, κάθε ένα από αυτά έχει τη δική του ιστορία και γοητεία.

Εδώ το roadtrip ξεκινάει με στάση στο μονότοξο γεφύρι Κόκκορη, και το μοναδικό τρίτοξο Καλογερικό πριν καταλήξουμε στο χωριό Κήποι για καφεδάκι στην κεντρική πλατεία. Συνεχίζουμε για το γνωστό Μονοδένδρι, όπου θα μπορούσαμε να έχουμε και τη μία ή τις δύο διανυκτερεύσεις μας καθώς είναι αρκετά καλό σημείο για να κινηθεί κανείς στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού Ζαγορίου. Μια βόλτα και μέχρι τη Βίτσα, είναι αρκετά εύκολη και σε κοντινή απόσταση. Από εκεί μια στάση στο view point για να θαυμάσουμε από ψηλά το φαράγγι του Βίκου είναι απαραίτητη.
Το επόμενο πρωινό, μας βρίσκει στο αυτοκίνητο με καφεδάκι στο χέρι και με προορισμό το γνωστό χωριό Τσεπέλοβο. Η πλατεία του χωριού είναι κουκλίστικη και η στάση για τσίμπημα ή καφέ, απαραίτητη. Επόμενος προορισμός, ο Γυφτόκαμπος. Εκεί θα βρεθούμε για να δούμε από κοντά μια παραδοσιακή Σαρακατσάνικη Στάνη, νομάδων κτηνοτρόφων. Πλέον, λειτουργεί ως υπαίθριο μουσείο με σκοπό να μας φέρει πιο κοντά τη ζωή των Σαρακατσανέων. Στην επιστροφή, αξίζει και μια γρήγορη στάση στο χωριό Σκαμνέλλι.

Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο

Μία ώρα από τα Γιάννενα

Αν και τα δύο αυτά χωριά ανήκουν στα Ζαγοροχώρια, θεωρώ πως είναι από μόνα τους προορισμός για roadtrip. Γι’ αυτόν τον λόγο τα προτείνω σαν ξεχωριστό ταξίδι. Οι περισσότεροι επιλέγουν τη διαμονή τους στο Μεγάλο Πάπιγκο, καθώς οι επιλογές σε καταλύματα είναι πολλές. Παρόλα αυτά, το Μικρό Πάπιγκο είναι πολύ πιο όμορφο και γραφικό και εκεί δεν πρέπει να παραλείψετε να πάτε απόγευμα για να απολαύσετε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα ή την ανατολή του ηλίου.


Τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια στα δυο αυτά διάσημα χωριά, οι θεόρατοι βράχοι «πύργοι της Αστράκας», τα ξεχωριστά μαγαζάκια με τοπικά καλούδια, αλλά και τα ωραία καφενεδάκια και εστιατόρια. Είναι πολύ καλοί λόγοι για να φτάσει κανείς μέχρι εκεί και να επιλέξει να μείνει εκεί 2 ή και 3 ημέρες.
Η επόμενη ημέρα πρέπει να έχει οπωσδήποτε βόλτα στα παρακάτω μέρη: στο κεφαλοχώρι Αρίστη, στις Κολυμπύθρες και φυσικά στο Βίκο. Αν έχετε μια επιπλέον ημέρα στη διάθεσή σας και αγαπάτε παράλληλα το περπάτημα και τα σπορ, μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε ράφτινγκ στον ποταμό Βοϊδομάτη ή trekking στη διάσημη Δρακόλιμνη.
Οι επιλογές πολλές! Η Ελλάδα μας άλλωστε, έχει τόση ομορφιά που αξίζει να την ψαχουλέψουμε λίγο περισσότερο φέτος. Ειδικά τις ορεινές περιοχές της!