MAMA KNOWS BEST

Όχι ένας ακόμη οδηγός επιβίωσης εν μέσω καραντίνας

Μαρία Ντελάκου

Ναι, είσαι μέσα στο σπίτι πολλές μέρες, όπως κι εγώ (επί τη ευκαιρία hello, είμαι η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και αυτό είναι το πρώτο μου post στο blog μου ”Mama Knows Best”, στο Ladylike.gr). Επανέρχομαι. Υπάρχει πιθανότητα να κάτσεις πολύ περισσότερες ημέρες μέσα (ήρεμα στο λέω). Η περίοδος της καραντίνας, όμως, θα περάσει. Πού θα πάει.

Μπαίνεις στα αγαπημένα σου sites και διαβάζεις άρθρα που σου δίνουν ιδέες για το τι μπορείς να κάνεις με όοολον αυτόν τον ελεύθερο χρόνο που έχεις στα χέρια σου. Πιθανότατα βαρέθηκες να ακούς για το Netflix, για προγράμματα γυμναστικής τύπου 30 days butt challenge, για βιβλία, οργάνωση στις ντουλάπες, BOOM!

Ωραία όλα αυτά δεν λέω, θα τα κάνα κι εγώ αν είχα τον χρόνο που έχει κάποιος που μένει μόνος. (Για την ιστορία, έχω 2 μωρά κι έναν φανταστικό άντρα που είναι κι αυτός μικρό αγόρι κατά βάθος και θέλει κι αυτός φροντίδα.

Και όλοι αυτοί μαζί, πεινάνε 3 φορές τη μέρα τουλάχιστον, με αποτέλεσμα να περνάω καμιά 10ριά ώρες στην κουζίνα. Έπειτα, μαζεύω τον χαμό όλων αυτών των αγαπημένων πλασμάτων, οπότε, no butt challenge for this mama. Όσο το πολυσκέφτομαι, μάλλον έχω πια πιο βαρύ πρόγραμμα από ότι είχα πριν από την καραντίνα.

καραντίνας Πηνελόπη Αναστασοπούλου μαμά Μαρία Ντελάκου

Ζήτησα, λοιπόν, 1 ώρα ρεπό από την οικογένεια και κάθομαι και σπάω το κεφάλι μου για να σου προτείνω έξυπνα πράγματα που μπορείς να κάνεις, αφού έχεις εξαντλήσει αυτά που όλοι σου έχουν ήδη πει. Και φυσικά  θα μπορούν και να λειτουργήσουν και στην έκδοση «μαμά με 2 παιδιά -που καθόλου χρόνο δεν έχει για να φτιάξει τις ντουλάπες της ή να ανορθώσει τους γλουτούς της».

Έχουμε και λέμε:

#1

Διάλεξε έναν μουσικό που ξέρεις το όνομά του, γιατί προφανώς κάτι φανταστικό έχει κάνει αλλά εσύ δεν έχεις ακούσει ποτέ νότα του ή κάτι έχει πάρει το αυτί σου και κάπως σ’ άρεσε, αλλά δεν ασχολήθηκες ποτέ παραπάνω.

Βάλ’τον στο Spotify να ακούσεις τα άπαντα. Αν στην πορεία δεις πως δεν σου αρέσει, πήγαινε σε έναν άλλο. Το έκανα κάποτε με τον Jimi Hendrix και ένας ολόκληρος κόσμος ξετυλίχτηκε μπροστά στα μάτια μου και στοίχειωσε την καρδιά μου για πάντα.

Υ.Γ.: Μπορείς να βάλεις να παίζει μουσική την ώρα που μαγειρεύεις ή μαζεύεις και έτσι να αλλάξει όλη η οπτική της ρουτίνας σου.

#2

Όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο, τώρα είναι η ώρα να φτιάξεις τη διατροφή σου αλλά και της οικογένειάς σου – αν εσύ είσαι ο σεφ του σπιτιού. Τώρα μπορείς να αρχίσεις να ανακαλύπτεις και να χρησιμοποιείς υλικά που δεν έβαζες παλιά στα φαγητά σου, όπως λιναρόσπορο, σπόρους chia, κουρκουμά και να μαγειρεύεις πιο υγιεινά.

Και ναι, αν θες να ξεφορτωθείς κανένα κιλό, τώρα είναι η ώρα η σωστή. Γιατί; γιατί πολύ απλά είσαι σπίτι για να μαγειρέψεις όλα τα απαραίτητα γεύματα και δεν θα σαβουριάσεις ό,τι βρεις μπροστά σου στη δουλειά, με τη δικαιολογία ότι δεν πρόλαβες να ετοιμάσεις κάτι απ’ το σπίτι. Θέλει μόνο να κάνεις καλό προγραμματισμό του μενού της εβδομάδας, όπως κάνουμε στις δίαιτες και λίγο ψάξιμο σε συνταγές από τους αγαπημένους σου σεφ.

Τσέκαρε το instagram της Ευαγγελίας Ντεμίρη @soul.diet για πολλή έμπνευση. Σε επόμενο άρθρο θα επεκταθώ εντελώς επί του θέματος, μιας και σε εμένα λειτούργησε και έχω ήδη χάσει 6 κιλά σε 4 εβδομάδες καραντίνας! Άρα μπορείς κι εσύ. Stay tuned.

#3

Αν είσαι στην κατηγορία «μαμά που δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει γιόγκα ή γυμναστική» ή αν είσαι από αυτούς που δεν το χουν να κάτσουν να ιδρώσουν το κορμί τους μόνοι τους με τον κλασικό τρόπο, σου έχω το καλύτερο. Φτιάξε μια 80’s και 90’s μουσική λίστα με κλασικά χορευτικά anthems και δώσε πόνο χορεύοντας με τα παιδιά σου ή μόνος σου το πρωί πριν το πρωινό.

Αν θέλεις τσέκαρε το Spotify μου (Penelope Anastasopoulou), έφτιαξα μερικές λίστες για να σε παρακινήσω. Είναι λίγο 2 σε 1 το tip αυτό, μιας και τα πιτσιρίκια θα φάνε το πρωινό τους σαν να μην υπάρχει αύριο.

#4

Αντί να λιώνεις στο Netflix, βρες τη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών και δες τις όλες ή αυτές τέλος πάντων που θα σου κεντρίσουν το ενδιαφέρον. Όχι μόνο θα μορφωθείς αλλά  θα έχεις να λες ωραίες ιστορίες στους φίλους σου από όσα θα έχεις δει, και θα είναι και διαφορετικές απ’ αυτές που θα λένε όλοι που θα έχουν δει τα ίδια πράγματα.

#5

Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να βρεις χρόνο να διαβάσεις βιβλία με την ησυχία σου όταν είσαι κλεισμένος στο σπίτι με παιδιά. Καταλαβαίνω, επίσης, απόλυτα την κατηγορία των ανθρώπων που δεν μπορούν να διαβάσουν καθόλου.

Η λύση και στις δύο περιπτώσεις είναι στα μικρά βιβλία, όπως το φανταστικό «Εγχειρίδιο του πολεμιστή του φωτός», στα βιβλία με συλλογές από μικρά διηγήματα και στην ποίηση. Μπορείς να διαβάζεις μερικές σελίδες κάθε μέρα. Σε κάποια από αυτά, μία σελίδα είναι από μόνη της αρκετή. Θα μάθεις καινούργια πράγματα, θα ταξιδέψεις για λίγο με τη φαντασία σου χωρίς να χρειαστεί να έχεις τον άπλετο χρόνο και την ησυχία που απαιτεί η ανάγνωση ενός μεγάλου βιβλίου.

#6

Ξέφυγε από την digital ζωή για λίγο οργανώνοντας τις φωτογραφίες από το κινητό σου σε εκτυπωμένα άλμπουμ. Ξέρω ότι πάντα ήθελες να το κάνεις αλλά ποτέ δεν είχες χρόνο. Υπάρχουν φανταστικά sites, όπως το memorybox.gr που με απλά και γρήγορα βήματα κάνουν τη δουλειά και στη στέλνουν και στο σπίτι.

#7

Κάνε κάτι καλό για κάποιον που αγαπάς. Είναι ευκαιρία να δείξεις αγάπη αυτές τις παράξενες μέρες. Για καλή μας τύχη τα courier είναι διαθέσιμα κι έτσι μπορείς να στείλεις γλυκά στη μαμά σου, σοκολατένια αβγά στα βαφτιστήρια σου, (εγώ έχω ήδη στείλει σε 4 ανθρώπους από τα passarella.gr και κλαίγαμε καμιά ώρα στο τηλέφωνο από χαρά), να παραγγείλεις ένα μικρό παιχνίδι στα παιδιά σου, να στείλεις λουλούδια στην κολλητή σου, ένα ταπερ φαγάκι στον φίλο σου που δεν μαγειρεύει.

Επίσης αν θέλεις να το πας ένα level παραπάνω, ξεκινά να ταΐζεις τα αδέσποτα της γειτονιάς σου, μιας και είναι πολύ παρατημένα αυτή την εποχή.

#8

Μην το βάζεις κάτω αν νιώσεις ότι δεν αντέχεις άλλο να είσαι κλεισμένος μέσα ή αν πιάσεις τον εαυτό σου να φοβάται. Πάρε μερικές ανάσες και σκέψου ότι η ανθρωπότητα και οι περασμένες γενιές έχουν τραβήξει τα ίδια και χειρότερα και μια χαρά επιβίωσαν. Θυμήσου τις καλές στιγμές της ζωής σου και άντλησε δύναμη. Γι’ αυτό έχουμε, άλλωστε, μνήμη. Γιατί μας χρειάζεται σε κάτι τέτοιες στιγμές.

Και να θυμάσαι: τα καλύτερα έρχονται. Η αισιοδοξία είναι επιλογή και απόφαση για να δημιουργήσεις μια όμορφη πραγματικότητα. Τι κι αν αλλάζουν όλα γύρω σου; Οι αλλαγές είναι καλές, μην τις φοβάσαι.

Love
P.